Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Kalorifer ısıtmıyor

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda abor tarafından 30 Kasım 2009 tarihinde açılan konu

1. abor

abor Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    merhaba değerli forum dostları, konuyu açmadan evvel arama yaptım benzer bir başlıkta buldum ancak benim soracağım sorunun başka bir konu ile ilintili olabileceğini düşündüğümden arada gümbürtüye gitmesin diye ayrı başlık açma ihtiyacı duydum, ancak sorumlu arkadaşlar yinede uygun bulmazlar ise diğer konu ile birleştirebilirler.

soruma geçmeden evvel aracımla ilgili sorunlarımdan bahsedeyim size:

aracım 95 model accent gls 1.5 aracımın yaptırmam gereken 3-4 tane sorunu var bunlar sıra ile;

- direksiyonu sağa çevirip toplarken gelen (bazen solda da yapıyor) tık tık tık sesi aks dan geliyor galiba.

- arka sol amortisör (patlak olabilir)

- haftada 4-5 kez yapan marş basmaması tık diyor kalıyordu. (lpg taktırdıktan sonra kendiliğinden düzeldi)

- ön cam üst köşelerden yerinden oynamış yıkatırken veya aşırı yağmurda direklerin oraya doğru su alıyor.

şimdi soruma geçiyorum:

araca 2 hafta kadar önce atiker marka sıralı sistem lpg dönüşümü yaptırdım, bunu yaşadığım ilden başka bir ilde yaptırdığım için lpg taktırmaya gider iken aracın kaloriferi çalışıyordu diye hatırlıyorum. sorunu fark etmem ise şöyle oldu accentlerde havalandırma yönlerini ayarlayan düğme manuel değil (elektrik ilemi çalışıyor acaba) havalandırma düğmesinin değiştirmeme rağmen hava üfleme konumunun değişmediğini fark ettim sonrasında kaloriferin üfleme yaptığı halde sıcak üflemediğini fark ettim, ayrıca klima düğmesinin yanındaki düğmelerin ışığı yandığı halde işe yaramadığını fark ettim https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley5.gif, düğmeden sıcak konuma alırken biraz hızlıca döndürüyorum pat diye olan kapanma sesi geliyor havayı ise çoğunlukla yan camlara bakan kısımdan veriyor ve yolcu tarafı şöför tarafından biraz daha sıcak gibi, ancak bu sıcaklık aracı ısıtmaya yetmeyecek kadar soğuk aracın göstergesindeki sıcaklık ibresi ise saat 8.30 - 9.00 seviyesinde.

kalorifer sorunu bu şekilde şimdi aklıma lpg taktırdıktan sonra olması, acaba usta bağlantı yaparken yanlış bir yerlerimi kesti-taktı-ekledi-çıkardı diye geldi. Ayrıca lpg takan usta montaj esnasında antifirizi boşattmış sonrasında bana "antifirizi tekrar koymadım çok pisti dedi ister antifiriz al istersen su ilave edeyim" dedi bende 2 litre kadar antifiriz aldım 1 litresini falan koydu.

şimdi yazacağım husus ise bu kalorifer sorunu ortaya çıkmadan evvel yani en az 6 aydır olan bir husus ben bu sorunu üstte yazdığım cam köşesinden su alma olayına bağlıyordum şimdi bu kalorifer ile ilintili olabilir diye de aklıma geliyor sorun şu; şöför mahalli kısmının yer paspasının altı yani o halı olan kısım yaklaşık 30 cm x 30-35 cm lik kadar alan ıslak ben bunu ilk olarak 6-8 ay evvel araba yıkattıktan sonra fark edip yıkayan kişiye kızmıştım (paspasları ıslak koyup ondan oldu sanmıştım), sonrasında camdan alıyor galiba diye düşünmüştüm, ıslaklık arabanın paspasının bagaja kaldırıp kağıt sermeme rağmen bir türlü kurumuyor hep var yani.

toparlayacak olursam durum bundan ibarethttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif kalorifer peteğinin hortumlarının yerini bilmiyorumhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley6.gif tarif ederseniz memnun olurum.

elim iç ön kısmı sökecek kadar işe yatkın değilhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley6.gif

sabırla okuyup sonuna kadar geldi iseniz sizi tebrik ederim.

Son Not: 1000 lira verip sıralı sistem lpg taktırdığım için pişmanım. 1000 liranın üstüne 1000 lira daha koysa idim elentra alabilirdim.https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley19.gif

Düzenleyen : abor

2. Misafir

Misafir Guest

ilk sorununuz tahmin ettiğiniz gibi büyük ihtimal aks kafaları, direksiyonu sağa yada sola dayıyarak sert bir kalkış yapın, eğer tak tak tak diye vuruyorsa aks'lar sizlere ömür, patlak amortisör ise esnetildiğinde lok lok diye ses yapar, marş basma konusunu anlıyamadım, cam için iyi bir camcıya camı söktürüp tekrar macunlatın..kalorifer hortumlarını ters bağlamış olabilirler, motor havuzu tarafında göğsün içinegiren iki adet hortum olması gerekiyor ve bu hortumların "sıcak" olması gerekiyor, eğer sıcak değillerse ya termostat açmıyor yada petekler tıkalı, su devir daim yapmıyor...

3. abor

abor Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    merhaba coşkun abi,

biraz evvel radyatör ile motor arasındaki birbirine benzeyen hortumların sıcaklığına baktım araba 10-15 dakika falan çalışmıştı iki hortumda aynı sıcaklıkta idi. aşağıda resimler koyuyorum hem lpg montajı nasıl görünüyor ona bi bak sana zahmet birde o dediğin hortumlar nerede resimden tarif edebilirmisin.

4. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,978
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    enjektör - menifolt girişi arasındaki hortumlar uzun, büyük ihtimalle gaza geçişleri silkeleme olarak hissediyorsunuzdur.

5. Misafir

Misafir Guest

Göğüste "şase numarası" yazan yerin altına doğru bak, oralarda olabilir, "Atiker" yazan (sanırım beyin) parçanın altına doğru, bahsettiğin hortumlar radyatör hortumları, kalorifer hortumu bu hortumun motor giriş tarafında olabilir...

6. abor

abor Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    ah serdar bey ah derdimin dermanı gibi konuştunuz aynen dediğiniz gibi araba kolbastı oynuyor gaza ilk geçişte düşük devirde. ispanyadaki üzerine bindikleri boğalar varya aynen onun gibi arabada beni atacak sanki üstünden. üstadım ne yapmam lazım bu hususta, bugün sabah sizin yazdıklarınızdan önce atikeri aradım durumu bildirdim yazılım ile ayar yapılsın dediler, düzelmez ise ateşleme arızası olabilir dediler başka biriside bujileri değiştir (ngk yada denso) tırnak aralığınıda 0.90 yaptır dedi. siz ne dersiniz.

7. abor

abor Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    birde üstatlar alt resimde kırmızı ok ile gösterdiğim yerlerden bir tanesi (siyah olandı galiba emin değilim) lpg takılmadan önce 10 cm falan boyunda idi ve körlenmiş idi. lpg yi takan arkadaş onu kullandığını söyledi. bu eskiden neden o şekilde idi acaba bi fikri olan varmı.

8. zuniga

zuniga Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Ayni aractan bende de var; enjektorler daha iceride, sizinki Serdar beyin yazdigi gibi biraz geride kalmis. Buyuk bir sorun degil, yerlerini degistirebilirler. Kaloriferin isitmama durumu ise eger LPG donusumunden sonra olduysa regulatore giris hortumlarini kontrol ettirin, sudevir daiminde problem yani kacak var. Cok zayifihtimal ama sistemde problem yoksa motor ici kanallar bile tikanmis olabilir.

9. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,978
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Mustafa bey'in belirttiği gibi enjektörleri emme manifoltuna mümkün olduğu kadar yaklaştırıp kısa hortum ile gaz enjekte edilmeli. Yoğun kompresyon sonrası gaza bastığınızda da silkeleme olabiliyor. Gaz ayarı ile bunun alakası yok, haaa basıncı arttırırlar geçişi hissetmezsiniz ama bvu seferde yakıt artar, hortumlar kısaltılmalı.

10. abor

abor Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    merhaba, aynı araçtan olduğunu söylemişsiniz siz memnun musunuz. yakıt durumu ne acaba...

birde bujileri değiştireyimmi acaba ngk taktırıp tırnak aralığını 0.90 yaptır diyenler oldu faidesi ne olur acaba.

birde bu hortum meselesini araştırdım atiker 30 cm ye kadar bir şey olmaz diyormuş 30 cm den sonra sorun olabileceğini söylüyorlarmış.

son olarak bugün arkadaşın tipo sunu kullandım atiker takılı ondada bendeki sorun onda yok gayet güzel geçişte silkelemede olmadı gaza bastımı fırlıyor benim araçta benzinde olduğu gibi atiklik yok gibi gaza bastıkça sanki arabayı tutuyorlar da gidemiyor gibi (bıraksalar uçacak yanihttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif)

11. mursel_balci

mursel_balci Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata 2.4 (2006-2010) NF
    mrb sizin araçtan bendede var. bende lovato sıralı sistem takılı. enjektörler sizinkiyle aynı yerde duruyorlar. bende herhangi bir sıkıntı yok.
    kaloriferin sürekli aynı yerden hava vermesiyle alakalı olarak. sanırım bu yüze ayaklara vb yönlendirmeyi yapan düğmeden bahsediyorsunuz. bu düğmelerin arkasında hava kanalları var. vakum yapıyorlar. eğer düğmelerin arkasındaki plastiklerden hava kaçağı filan olursa sürekli havayı ön cama veriyor yani genel havalandırma konumunda çalışıyorlar. teybin olduğu konsolu sökebilirseniz arkasında söylediğim yerlere ulaşabilirsiniz. bu dediğim hava kanalları kablo gibidir ve iç dış havalandırma düğmelerinin arkasındada vardır. arabayı çalıştırınca düğmelerin ordan gaz kaçağı gibi bir ses geliyor mu diye bakabilirsiniz. aynısı benim başıma geldi.
    sıcak soğuk konumu ise tellidir. bunuda konsolu sökünce arkasından kontrol edebilirsiniz.
    lpg ile alakalı olarak iyi bir gazcıda bilgisayar ile ayar yaptırmanızı tavsiye ederim. bendede bir takım sorunlar olmuştu. takan servis iki kere ayar yaptı olmadı. bende araştırdım iyi bir yerde bilgisayar ayarı yaptırdım şimdi gazdada benzindeymiş gibi gidiyorum. geçişleri filan hiç hissetmiyorum. çekişi filan da güzel. bujileriniz eskiyse değiştirmenizi tavsiye ederim. markası champion. buji kablolarıda lpg büyük önem taşır. serviste buji kablosunun takımı 27 tl gibi birşey

12. abor

abor Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    yanıtınız için teşekkür ederim. düğme konnrol etmiyor evet, ama dediğiniz gibi anormal bir ses yok birde sormak istediğim bu düğme hava kanallarının konumunu nasıl değiştiriyor elektrikli mi (benim eski opel astrada sanırım telli idi çevirmesi bir güç gerektiriyor idi bunda sanki elektronik gibi). sorunun aynı zaman da ısıtma sorunuyla birlikte olması birde lpg taktırdıktan sonra olması kafamı karıştırdı. bugün sanayiye gidip baktıracam. bujileride şampiyon değilde ngk yada denso taktır dedikler tırnak aralığınıda 0.90 yaptır dediler (bu nedir o konuda da bilgim yok amahttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley6.gif).

13. mursel_balci

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    bujilerin orjinali benim bildiğim champion marka. düğmelerden kaloriferi sıcak soğuk konumuna alan düğme telli diğerleri ise dediğim gibi hava kanalları var. telli sistem değil yani.

14. abor

abor Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0

arkadaşlar bu işaretlediğim yer neresi idi acaba... soru arada kaynamış...

15. mursel_balci

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    orası emme manifoldu. benim araçta orası körlenmiş durumda. yani kullanılmıyor. ama benim araçta lovato sıralı sistem takılı

16. abor

abor Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    düğmedeki sıkıntıyı çözdük. benim lpg montajını yapan akıllı usta https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley12.gif kısa bir hortumun ucuna civata takarak (kör tapa misali) diğer ucu ile bir yeri tıkadı idi meğer tıkadığı yer bu yönlendirme işini yapan yermiş. elektrikçi bir hortum buldu boşta o yere takınca düzeldi. ama ısıtma daki sıkıntı devam ediyor 3 ustaya gösterdim ayrı ayrı baktılar birisi hararet göstergesi fazla yükselmiyor termostatı değiştir dedi (hararet en fazla saat 8,30 seviyesine geliyor) birisi radyatör tıkalı değiştirelim dedi (işçilik 100 tl) diğeri pas sökücü varmış onu bi dene dedi, bilmiyorum ne yapacağım.

17. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Yumurta kasa accentlerde ısıtmama sorunu sık görülen bir arıza değildir.

Ayrıca Hava ne kadar soğuk olursa olsun orijinal termostat ta hararet yaz kış yarımın altında kalır.

Sorun ihtimali yüksek Sıralı lpg yi takarken oluştu.
    (lpg de hatırladığım Karbürütöre yada enjektörlere gitmeden önce sıcak su dolaşımının yanında geçirilerek lpg nin genleşmesi sağlanıyor.

Bu işlemi yapan usta peteğe gönderim yerine radyatöre gönderim yapılmış olabilir.

18. Son Koreli

Son Koreli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0

Ahmet Kürekçikardeşim,

Bende 97 accent 1.5 GLS araç var, lpg yok. kalorifer havayı yönlendirmiyor bir süredir, bugün teyp konsol kısmını açıp baktım , bu çevirmeli hava yönlendirme anahtarından kablolar çıkıyor, hava kanalları bir şekilde elektrikle kontrol ediliyor anladığım. hava yağmurlu olduğu için fazla bakamadım , elektrik dağıtımının doğru çalışıp çalışmaığını kontrol edicektim. Yalnız benim araç 1 ay kadar önce bir tamir görmüştü , motor kısmında biraz uğraşmışlardı acaba o sırada bir şey mi yaptılar diye aklıma bir şüphe düştü senin açıklamandan sonra. Senin bahsettiğin , ustanın yaptığı şu kısa hortum ucunu kapatma v.s. işini kaput altından mı yaptı yoksa araç içi konsol bölgesinden mi , daha önce göndrmiş olduğun fotolar üzerinden işaretleyip gönderme imkanın varsa sevinirim.
    Düzenleyen : Son Koreli

19. Son Koreli

Son Koreli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Sonunda o hortumu buldum , ben de tamirci kurbanı olmuşum. Hortumu yerine takınca diğer bazı sorunlarda düzeldi , zira hortum yerine takılı olmayınca yakıt kontrol sistemi yanlış çalışıyor. Düzelen hususlar;
    1- Hava yönlendirme ve iç/dış hava hava fonksiyonu
    2- Hızlanmalarda kesiklik , kasılma gaz yememe gibi sorunlar oluyordu
    3- Egzosttan fazla miktarda beyaz duman

Hortum EFI kontrol ünitesi üzerinde , boğaz kelebeğinden hemen sonra silecekler tarafında.

http://img5.imageshack.us/img5/5776/img0257qm.jpg

iyi günler

Bu Sayfayı Paylaş