Merhabalar Arkadaşlar Çoğu i20 kullanıcısı Bu sorundan muzdarip olduğu için bu ilginç Durumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Aracın Hyundai i20 1.2 MPİ 2016 model 48 bin km de. Araç ilk kalkışta yada trafiğin yoğun olduğu dur kalklarda veya yokuşta ilk harakette sürekli bir titreme sorunu yaşıyordum. Çok araştırdım birçok yöntem denedim sorunu az biraz hafiflettim ama sorunun tam anlamıyla gideremedim ne yazikki # Boğaz kelebeğini temizledim # Bujileri değiştirdim. (İridyum buji aldım az biraz faydasını gördüm.) # Enjektör Yakıt sistemi temizleyicileri kullandım hemde defalarca bi çok marka # Baskı balataya baktırdım. # Her istasyonun yakıtını denedim. Nekadar antin kuntin şey var denedim ancak tam anlamıyla sorunu çözemedim. Ta ki Sivas'a Köye gidene kadar. Neyse yolun yarısında Wüh marka enjektör yakıt sistemi temizleyicisi koydum. Dedim uzun yol yapıyoruz deneyelim ancak daha önceleride defalarca denedim kaç depo harcadım pek faydasını görmedim ama neyse. Atayım bitane dedim. Aracı babam kullandı yılların kamyoncusu neyse yola çıktık yolda yüzlerce kez uyarmama rağmen artık yılların alışkanlığı mıdır nedir 1-2-3-4-5 vites 4 bin devir vites atlatıyordu dedim bu kamyon değil benzinli araç 2-2.5 devride vites at ama yok artık pes ettim içine et arabanın karışmıyorım dedim) adam 70 km hızı 3 viteste gidiyor ( ben 5 viteste gidiyorum o hızı) içim parçalandı 4 viteste 100 gidiyor vites atmayı unutuyor kamyon kullanıyor sanki. Neyse karışmadım aracı bağırta bağırta kullandı 17-18 saat İstanbul'a döndüm Araçın içine etti diye düşünürken birde ne göreyim araba köpek gibi olmuş 3 haftada bir kez bile titremedi teklemedi. Kasten debriyajdan milim milim ayağımı çektim ki bir titresin araba yok titremiyor direkt kalkıp gidiyor. Ne yapmak lazımmış hırpalamak mı gerekiyormuş. Motorun içi mi çok kurum olmuştu temizledi yoksa bu yakıt sistemini temizleyen zımbırtılar yüksek devirde uzun saat kullanmak mı gerekiyormuş anlamadım ama sorun tamamen ortadan kalktı Yani kısaca kamyoncu babanıza ya da bir yakınınıza veriyorsunuz arabayı Ne yaptıysanız çözemediğiniz o sorun tarih oluyor. Not: detaya girmedim ama bi ara uyumuşum gözümü bir açtım uyandım 4 viteste 100-110'da falan gidiyordu en son babama motoru bırakalım yolda dedim en sonunda ne yapıyorsun sen gözünü seveyim At şu 5'e de git işte ama yok
Hocam arabalar sanıldığı gibi en yüksek viteste en yüksek hıza ulaşmaz , evet istenen vitesi vereceksin ama arabanız en yüksek hızına 5 vitesse 4. Viteste ulaşır ve yapar. Bilgiz olsun. Diğer yandan , benim arabanın manuelinde yazıyordu “ arabanızı tek kontak düşük veya yüksek viteste kullanmayın , zaman zaman düşük viteste zamanla da yüksek viteste kullanın bu arabanın motor sağlığı için gereklidir “ diyordu. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Neden çözüldü sorun bilmiyorum ama motor yaklaşık en iyi 4200 devirde en fazla güç üretiyor. Deviri 2000 devire yakın tutmamızın nedeni ise yakıt tüketimini düşürmek.
Uzun süre düşük vites yüksek devirde kullanılması o kalkışlardaki titreme sorunumu tamamen giderdi. Demekki yerinde bir tavsiye. Ama kafama takılan sorun neydiki bu kullanım sonrası sorun ortadan kalktı.
Benim babamda aynı sen gibi kullanıyordu 3000 deviri geçmezdi . Araç 1.4 Motor Era bu arada . Yıllarca hep böyle kullanıldı neymiş motor eskimesin aşınmasın . Arada basar gibi yapardı 4000 deviri anlık görür bırakırdı . LPG'yi ucuz yerden alırdı (Sırf ucuz diye sonra km az gidiyor derdi) Ehliyet aldık işe başladım . Arabayı 5000-5500 devir seviyelerinde yine uzun süre olmayacak şekilde 40'tan 100'e kadar tapa gaz kullanıyorum . Her zaman değil tabi ki . Haftada 1 falan böyle yaparım . Lpg'yi opetten alıyorum . Geçenlerde meşhur bir yokuş var her zamanki gibi ailecek gidiyoruz . Siz arabaya ne yaptınız 5.viteste çıktı dedi. 3.viteste çıkmazdı önceden . Gelelim işin mantığına benzinli araçlar kurum oluşturur . Silindir kapağındaki hava akışı benzinli atmosferik araçlarda ise çok önemlidir. Egzoz gazının kurumdan dolayı dışarı rahat atılamaması (vakum etkisini azaltır) yanma odası içerisinde kirli ve temiz havanın kalması demektir. Bu yüzden araç çekiş düşüklüğü yakıtta fazlalık yaşatır. Arada yüksek devirde (devir bandının sonuna doğru getirebilirsiniz aracınızın balımlarından eminseniz yapın ) kullanmak kurumu yakar . Üst kapaktaki hava akışı rahatlar . Yakıt düşer çekiş artar. LPG'li 1.4 Era Şehir içinde 100 km'de 9.0-10 litre yakar diye bilinirdi . Geçenlerde 100km/ 8.88 lt yakmış . Kurum yok yakıt iyiyse sonuçlar daha iyi . Gaz pedalına basmaktan devirli kullanmaktan kaçınmayın . Yakıtı iyisinden alın .
Debriyajdan ayağınızı seri çekmekle baskı daha çok ezilir sıkışır hal böyle olunca üretimde oluşan şekil bozukluğu varsa tıraşlanmış olur . Baskı balata artık tam örtüşür ve sarsıntı geçebilir. Balata alışmış denilebilir
benzinli arabayı sık sık 4-5 bin devire ulaştırmanızı tavsiye ederim. araç hızını aldıktan sonra tasarruf için devir düşürmek gerekir. ben manuel araçlarımı kısa süreli yüksek devire çıkartırım. benzinli araçta vites yükseltmelerini 2 bin devirde yapmak çok yanlış
Bak bu aklıma hiç gelmemişti evet bu da bir ihtimal ama debriyajı nasıl bıraktığına hiç dikkat etmedim ben de genelde debriyajı pat diye bırakıyorum arada ama peder nasıl yaptı O kadarını bilmiyorum
Balatanın ve baskının dairesel olarak döndüğünü unutmayın . Baskının şemsiye diye tabir edilen parçaları çok geniş basınç alanı sağlıyor.
Kamyoncular , şehir içi minibüsçüler sol ayağını yan çevirerek , topukla frene ayak ucuyla debriyaja basarlar genelinde. Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Merhaba dostum konuyu hortlatıyorum ama bizde yıldık bu silkeme olayından,bugün bujiler değişti sonuç yine aynı. Sizde durum nedir çözüm kamyoncu bir baba bulmak mı? )
Bobinlerin direnci ölçülebilir. Buji kablosunun ömrü 200 bin km civarı bu kablo değişebilir. Özellikle nemli yerde yaşıyorsanız bujinin oturduğu kısımlara kontak temizleyici, devre temizleyici sprey sıkabilirsiniz . Araç hakkında bilgiler verirseniz daha iyi düşünülebilir.
Valla tavsiyem wüh enjektör temizleyici al kol araca bir yarım saat bir saat yüksek devirde kullan sonra araç köpek gibi oluyor. Ya da getireceksin babama vereceksin aracı bir 300 500 tl ateşlicen Arabanın bir içinden geçsin düzeliyor şaka maka harbiden o sorun o şekilde çözülmüştü ya