Merhaba arkadaşlar hyundai accent blue 1.6 crdi modeli aracım var araçta 14 jant ve çok ince bi lastik var ve her gördüğümde sinirim bozuluyor artık gerçekten ince aracın full modellerindeki jant 16 yanlış hatırlamıyorsam ama gösterişede meraklıyım 16 inç 4X100 9 OFSET jant takmayı düşünüyorum araca fakat aklıma takılan soru araç gerçekten inanılmaz az yakıyor aşağı yukarı 100 km de 14 15 tl lik mazot harcaması yapıyor ve bu hoş bi durum eğer jantları 16 yla değiştirirsem sizce 100 kmde kaç litre yakar
yazım hatası var sanırım 14 - 15 litre mi yazdınız ? kendinizi tanışma bölümünden tanıtırsanız sizi daha yakından tanımış oluruz ayrıca. pardon ben yanlış anlamışım
175/70 R14 ü 215 60 16 ile değiştirirseniz hesaplamaya göre aracınızda %9.6 gibi bi fark yaparki , %3 den daha büyük veya daha küçük ebatlardaki ölçüleri Yakıt tüketimi, Yol tutuş ve Fren güvenliği açısından sakıncalı... mesela illa 16 olsun derseniz ; 205/50/16 mesela %1.7 çıkıyor hani büyük fark değil.... Ben 1.3 benzin/lpg li aracımda bu değişim hesaplamasını göz ardı ederek 13" janttan 15" janta zıplamıştım geniş lastik ile... Yakıt afaki değişmedi ama ilk hızlanma düştü, azcık hantallaştı gibime gelmişti.... Ama artı olarak virajları iyi almaya başlamıştı...
205/45/16 takarsanız çok fazla fark olmaz, yakıt tabiki artar biraz ama araçtan beklentiniz ne önemli olan o. Şehir içi kullanıyorsanız çok hız yapmam virajlarda aracı zorlamam diyorsanız üzerindeki lastiklerle devam edin. Ama yol tutuş iyileşsin, fren performansım artsın otobanda aracım daha güvenli olsun derseniz yazdığım ebatla değiştirebilirsiniz. Ama tavsiyem alacağınız jantın ağırlığına dikkat edin çok ağır olmasın. Birde lastik alırken AB etiket değerlerine dikkat edin yakıt tüketimini gösteren harfler arasında A en iyisi olmak üzere her bir harf arasında 100 kmde 0.1 litre yakıt farkı var, yani A ile F arasında 0.6 litre yakıt farkı oluyormuş. 1000 km de 6 litre eder.