Merhabalar, Yakın zamanda aileme binmesi için 2011 model 1.6 Prime ix20 147.000 km'de araç satın aldık. Araç da lpg yok. Taktırmayı da düşünmüyoruz. Araç ısınmadan önceki gaz vermelerde siyah ve beyaz duman atıyor ve gözlemlediğime göre ciddi bir miktar yağ eksiltiyor. Yakın zamanda tanıdığım ustaya bakım için götüreceğim ancak götürmeden önce aracı OBD cihazıyla bağlayıp hata kodlarını tarattım. Araç da sırasıyla P2191, P2096, P0300 ve P0303 kodlarını veriyor. İnternette biraz araştırma yaptığımda oksijen sensörü ve bujiler ile ilgili olabileceğini gördüm. Benzer sorunları yaşayan var mı? Yardımcı olabilir misiniz?
merhaba, P0303 - 3. silindirde eksik yanma tespit edilmiş. muhtemelen ateşmele ile ilgili sorun var. buji ve bobin kontrol edilmeli. eğer bunlarda sorun yoksa manifolttan yada enjektör dibinden hava giriyor olabilir. P0300 - silindirlerde düzensiz şekilde eksik yanma uyarısı, p0303'ün diğer pistonlara da yayılmış hali diyebiliriz. P2091 ve P2196 - katalitiğin veriminin düşmesi nedeniyle olabilir, içinin değişmesi gerekiyor bu durumda.
rica ederim, yağ yakan aracın katalitiği tabii ki daha çok pisliğe ve ısıya maruz kalıyor. ateşlemede bujiler yağlanıyorsa yine eksik yanma nedeniyle bu kodları alabilirsiniz. 150.000 km oldukça düşük bir kilometre, muhtemelen bakımları doğru yapılmamış motorun.
Yağ yakalama tankı önerir misiniz? Yağ buharını kabın içerisinde toplasak egzoz ve emme monifoldu daha temiz tutmanın faydası olur mu
Desteğiniz için teşekkür ederim hocam. Yabancı forum sitelerinde bu sorunun PCV Valfi ile ilgili olabileceğini gözlemledim. İlk olarak onu temizlemeyi düşünüyorum eğer düzelirse değiştireceğim.
aşırı beslemesi olmayan, 1.4 yada 1.6 gibi güçsüz motorlarda yağ buharı miktarı önemsizdir. oil catch yani gereksiz. yabancı forumlara gerek yok, bizim forumumuzda da bu konuda bilgiler var
https://www.google.com/search?q=pcv+valfi+yağ+eksiltme+site:hyundaiclubtr.com şu şekilde arayabilirsiniz.