Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

İlk çalışmada rölanti zararlımı?

'İ30 Forum - Club (FD; 2007–2012)' forumunda devberserker tarafından 22 Aralık 2009 tarihinde açılan konu

1. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Geçen gün aracın kitapçığını karıştırırken aracınızı 3 dakikadan fazla rölantide çalıştırmayın diye bir ibare gördüm. Nedenini bilen var mı? Özellikle bu sabah ön camdaki buzun erimesi için bi süre rölantide çalıştırıp kaloriferi açarak buzları eritmek zorunda kaldım.
    Bir de buz çözücü diye bir düğme var fakat ne işe yaradığını anlamadım. Motor çalışırken düğmeye basılınca düğme üzerindeki ışık yanıyor normalde yanmıyor fakat bir etkisini göremedim. Ben yine motor ısındıktan sonra kaloriferden gelen sıcaklık sayesinde ön camdaki buzları çözdüm.

2. Levent

Levent Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    26
    Ad Soyad:
    levent ünal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Aynı problemi sabah bende yaşadım.Bir dakika sonra hareket ettim.Bence klimayı açmalısınız.Daha çabuk buz çözülüyor

3. H.Onur

H.Onur Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    https://www.hyundaiclubtr.com/forum/forum_posts.asp?TID=11716&KW=bor+power&PN=8

4. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Tabi bütün bunları yaparken 3 dakikadan fazla rölantide çalıştırmayın uyarısını da mecburen ihlal etmiş oluyoruz :D. Kitapçığında öyle yazmasının nedenini de merak ettim.

5. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Motorun belli bir sıcaklığa ulaşıp en azından ılık bile üflemesi için 2-3 dakka geçmesi gerekiyor nasıl 1 dakikada buzları çözdün? Ben de kaloriferi açtım.

6. Levent

Levent Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    26
    Ad Soyad:
    levent ünal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Buzları çözdüğümü söylemedim.Görecek kadar çözüldül-kten snra buz hareket ettim.Yada en kolay yöntem su dökmek

7. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Aslında başa dönecek olursak esas problem buzu çözmek değil dediğin gibi bi şekilde çözülür ben sadece aracın kitapçığında yazan 3 dakkadan fazla rölantide tutmayın uyarısına dikkati çekmek istedim. O zaman buz çözücü düğmesi neden var? Kalorifer de 3 dakkada anca ısınıyor rölantideyken ve buzu çözmesi de gene bi 5-10 dakka sürer. Burada çelişik bi durum yok mu?
    Bi de bu 3 dakka meselesinin nedeni söylenmemiş. Mesela çok fazla benzin sarfiyatına neden olursunuz gibi bişey söylese içim rahat edecek ve belki önemsemicem ama şimdi nedenini bilmediğimden tedirgin oldum.

8. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,942
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  9. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    bence 3 dk olayı yakıttan yana tasarruf etmek için yazılmıştır ama kitapçığa yazmamışlar. 3 dk dan fazla rölantide çalışma, motoru stop edip tekrar çalıştırmaktan fazla yakıt tüketeceği için yazmışlardır. ben motora zarar vereceğini sanmıyorum, hatta soğuk motorla hareket etmediğin için zorlanmadan ısınacağından daha faydalı olacağını düşünüyorum. şehirlerarası otobüslerin mola sonrası çalışmasına bakın en az 5 dk rölantide çalışır. eğer zararlı olsa milyonlarca km yol yapan araçlara bariz zararları olur.

10. Misafir

Misafir Guest

Kesinlikle doğru, aynı zamanda çevre çirliliği açısındanbulunduğu yere egzoz gazlarının yığılma yapmasını da engellemektir...

11. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    benim bildiğim, araç sürekli rolantide çalışıyorsa motorun belirli bölgelerinde yağ basıncı düşük oluyor, daha az yağlama yaptığı için yağ aşağıya doğru süzülüyor, bu nedenle uzun süreli rölanti zararlı olabilir ama bu zarar gerçekten çok küçüktür. yani araç 3 saat rölantide çalışırsa bile yatak sarmaz.
    fakat turbo dizellerde sürüşten önce ve sonra rölantide çalıştırma turbonun yağlaması için faydalı oluyor. o nedenle otobüsler falan hiç motor durdurmuyor.

12. C-E-M

C-E-M Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Araçların rölanti devrinde 3 dakikadan fazla çalışması önerilmez çünkü bu devirlerde motor yağ basıncı istenilen değerde değildir araç bu devirlerde tam anlamıyla yağlama sağlayamamaktadır buda motorun normalden falza aşınması anlamına gelir! Ayrıca rölantide boş yere çalıştırmak yakıt tüketimini artırır bu sebepten dolayıdır ki kitapçıkta böyle bir ibare yazar.

13. Tayanç_Top

Tayanç_Top Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    o 3 dk ifadesi rodaj süresini doldurmayan araçlar için geçerli değil mi ?? benim kitapçığımda bu şekilde yazıyorda

Bu Sayfayı Paylaş