Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Iklim Koşulları Ve Yağ Kalınlığı

'Motor & Yakıt & Emisyon Sistemleri Sorunları Ve Çö' forumunda alperz tarafından 2 Ekim 2016 tarihinde açılan konu

1. alperz

alperz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    126
    Ad Soyad:
    alper zengintaş
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Elantra (2001-2006 ) XD-XD2
    Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde oturuyorum. Atiker LPG sistemi var. Şu anda aracımda Mobil 1 ESP Formula 5w30 yağ var. 1000 kilometrede yaklaşık 200-300ml civarında yağ eksiltiyor. Sanırım bu normal.

Şu aralar gündüz sıcaklıkları 15-20 derece arasında geziniyor. Sabahları ise 5-10 derece civarında. Sabahları 70, öğleden sonra 70 olmak üzere günde 140 km yol yapıyorum. 5w30 tercihini kullanma kılavuzundan ve internetten yaptığım araştırmalar sonucu yaptım. Aracı genellikle 3000-3500 devir arasında kullanıyorum.

5w30'a devam etmek mantıklı mı yoksa bir sonraki yağ değişiminde 5w40'a geçsem daha mı iyi ederim? Bunu aracı devirli kullandığım için soruyorum.

2. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    5w40 vizkoziteye geçildiğinde 1000km de 200-300ml yerine 100-150ml yağ eksilteceği öngörülebilir hatta hiç eksiltmeyebilirde, yakıt sarfiyatı yüzde 5-10 oranında artabileceği öngörülebilir. Soğuk çalıştırmada ilk korumada pek büyük bir fark oluşmaz ikisininde soğuk vizkozitesi 5w dur. Eğer bu şekilde bir değişikliğe gidilecek ise yine mobil marka kullanmanız motorda şimdiye kadar oluşan koruyucu karbon kalıntısı tabakasının yeni yağ tarafından süpürülmesi gibi olası problemlerin önüne geçebilir aynı marka yağda benzer katkılar kullanılmış olma ihtimali üzerinedir. Aracı zaten lpg de kullanıyorsanız lpg ile kullanılan motorun iç sıcaklığı benzinle kullanılan motora göre bir tık daha fazla olacağından ötürü 40 vizkozite yağ motora sıcakta ve yük bindiğinde 30 vizkoziteye göre daha fazla koruma sunabilir.

Supap iticilerinden ses gelmeye başlaması riskide vardır

alperz bunu beğendi.
  3. alperz

alperz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    126
    Ad Soyad:
    alper zengintaş
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Çok mantıklı. Peki subap iticilerinden ses gelmesi, ses gelmesi haricinde bir sorun yaratır mı? Performans ya da motora zarar verme babında konuşuyorum.

Şimdi Mobil'in sitesine baktım ESP Formula'nın 5w-40'ı yok ama 0w-40'ı var. Bu da sanıyorum işimi görecektir.

Son düzenleme: 2 Ekim 2016
  4. maycicek

maycicek Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    138
    Ad Soyad:
    Murat AYÇİÇEK
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    Ankara nın soğuk ikliminde 0w-40 daha iyi koruma sağlar (soğuk mars sırasında)

alperz bunu beğendi.
  5. emrex

emrex Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,372
    Ad Soyad:
    emre olgun
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Grandeur (1986-201X)
    Bence lpg li bir aracin yag eksiltmesi normal degil
    Neden normal gorulur onu da anlamam
    Ford expedition aracimi 420 binde sattim
    110 binde lpg takilmis
    Hep 5 30 koyardim
    Gram yag eksiltmezdi

ysuatsenyurt ve alperz bunu beğendi.
  6. alperz

alperz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    126
    Ad Soyad:
    alper zengintaş
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Peki yağ eksiltme durumunda keçeler ve yağ karteri harici neleri kontrol etmek gerekir? Bir araç neden yağ eksiltir?

7. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    yağ eksiltmesi belki normal değil ama o kadar az yağ eksiltti diye conta değişimine falan gitmeye gerek yok. motorun yağ eksiltmesi aracın performansını etkileyecek düzeye gelirse o zaman müdahale edilir, bu dediğim 1000 kmde 1 litre eksiltme durumunda görülür.

diyeceğim, aracın yağını kontrol ederek kullanmaya devam edin, eksileni tamamlayın.

ben yumurta kasalarda 5-30 yağ koyan hiç görmedim. hatta yetkili servis bile 10-40 koyuyordu. kullanma kılavuzunu şimdi hatırlamıyorum.

bence yumurta kasa 1,5 motor için 10-40 çok daha uygun bir yağ.

alperz bunu beğendi.
  8. alperz

alperz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    126
    Ad Soyad:
    alper zengintaş
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Kullanma kılavuzunda bir kalınlık belirtmemiş. 10-50'den 5w-30'a kadar yağlar var. Bu fotoda kılavuzun ilgili sayfası görünüyor: http://4.1m.yt/qKBWKjT.jpg

9. alperz

alperz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    126
    Ad Soyad:
    alper zengintaş
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    İşin ilginç yanı, herkesin söylediği yağ kontrol yönteminden farklı bir yöntem yazıyor kılavuzda. Motoru ısıtın diyor. Ustalar ise "motor soğuk olmalı" diyor.

10. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    tamam hatırladım bu sayfayı

bu sayfada görülen grafiğin altında sıcaklık değerleri var.

mesela 5-30 yağı, ortam sıcaklığı 10 dereceye kadar olan yerlerde öneriyor, yaşadığınız yer bu sıcaklığın hayli üstünde.

aynı grafikte görüleceği gibi 10-40 yağ, -25 dereceden itibaren kulanılabiliyor, +40 dereceye kadar ve 40 derecenin üstünde bile kullanılabiliyor.

alperz bunu beğendi.
  11. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    bu işin mühendisliğini yapıyorum, sanayideki ustaların içinde işi bilen %10 yoktur.

yağ seviyesi referans değerleri motorun sıcak durumuna göre belirlenir. kullanma kılavuzunda yazan yöntem tamamen doğru.

Halil KURT ve alperz bunu beğendi.
  12. alperz

alperz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    126
    Ad Soyad:
    alper zengintaş
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Tekrar merhaba. Yağları araştırmaya ve öğrenmeye devam ederken, doğruluğundan emin olamadığım bir bilgi ile karşılaştım.

http://oilincar.com/hyundai/accent/x3-1994-1999.php bu sayfada x3 için yarı sentetik ya da mineral yağ önerilmiş. Bense sentetik yağ kullanıyorum. Sentetik yağ binek araçlar için her zaman yarı sentetik ve mineralden iyi değil miydi? Kandırıldık mı? :D

Bir sorum daha olacak, ben pirinç tanesi kadar bilgimle hala 10w40 yerine 0w40 almayı planlıyorum. Bir ay sonra hava sıcaklıkları -5 +5 arası gezmeye başlayacak burada. 10w ile 0w arasında motoru ilk çalıştırmada daha iyi koruyacak olan 0w değil midir? Bu noktada kafam fena karışmış vaziyette.

13. karaköse

karaköse Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    113
    Ad Soyad:
    Recep Karaköse
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    s.a. Bende 1998 GLS yumurta kasa vardı bir dönem 5-30 yağ kullandım hiçbir sorun yaşamadım eksiltme falanda yaşamadım.

14. karaköse

karaköse Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    113
    Ad Soyad:
    Recep Karaköse
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Bende bir dönem 5-30 yağ kullandım yumurta kasa vardı bendede ama eksiltme sorunu hiç yaşamadım.

15. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    @alperz

x3 için sentetik yağın önerilmeme sebebi, x3'ün sentetik yağ ile test edilmemiş olması. motorun tasarlanması sırasında ve sonrasında çok uzun saatler testler yapılıyor. fabrika test edip onayladığı yağ numaralarını tavsiye eder. ancak özellikle geçmişte sentetik yağ çok pahalıydı. X3 için bu yağın kullanılacağını öngörmemişlerdir.

ayrıca üzerinde "sentetik" yazan yağların hepsinin full sentetik olmadığını da bilmek gerekiyor. çoğu marka karışım yapıp "sentetik" yazıyor.

10-40 yerine 0-40 koymak sizin istediğinizin tam tersini yapacak:

çift numaralı yağlar(multi grade oil), ilk numara 100 C derecedeki viskozite, ikinci numara 0 C deredeki viskozite.

yani ilk numara motorun normal çalıştığı sıcaklıktaki akışkanlık

ikinci numara kışın motoru ilk çalıştırdığın sıcaklıktaki akışkanlık.

10-40 yerine 0-40 koyunca, sabah ilk çalıştırma değişmeyecek, ama motor ısındıktan sonra yağ daha fazla incelecek, yağ tüketimi artacak.

aracınız için fabrikanın yaptığı testten başka hiçbir şeye güvenmeyin, fabrika bu iklim için en ideali 10-40 diyor.

16. i20_Troy

i20_Troy Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    842
    Ad Soyad:
    Selim ŞAHİN
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.4 MPI (2008-2014)
    yağ hakkında çok konuşuldu çok çizildi...
    @yanlayanaccent
    Aksarayda kış aylarında -30 lar yaz aylarında da +35 ler görülüyor...
    Servis 10W-30 shell yağ koyuyor...
    Kitapçıkta bu yağa baktığımda -15/+40 derecelerde görünüyor...
    Ancak 5W30 ile 0W30 a baktığımda -40/+40 dereceler arasında görünüyor...
    Aksarayın kış mevsimi özellikle de Aralık -Ocak- Şubat aylarında mutalaka -20/-25 dereceleri bulur...
    Servis neden böyle kullanıyor bilemiyorum...
    Araç da 1.4 Benzinli i20.
    2. numara 30 değişmediği için kışın ilk çalışma değişmiyor görünüyor...
    ilk numara da normal çalışmadaki akışkanlık ise...
    kitapçıkta 5/30 ve 0/30 yağ için daha geniş sıcaklık aralıkları yazılmış olabilir? -40/+40 lar gibi

çünkü 10W/30 yağda daha küçük dar bir aralık görünüyor... Sanki çok soğuk olmayan çok da sıcak olmayan ılıman geçen bölgeler için gibi...

Halil bunu beğendi.
  17. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok

açıkçası benim bir önceki mesajım işi en basit olarak anlatmaktı, işin karmaşık kısmı şu, bu iş sadece viskozite numarasına bakılarak yapılmıyor. başka birçok etken var. örneğin motor tasarlayanlar yağ konusunda daha çok motorun yüke bindirilmiş yüksek devirdeki performansına bakıyor. ikinci olarak yağı olabildiğinde inceltiyorlar ki yakıt tasarrufu sağlansın.üçüncü olarak "soğuk marş" inceleniyor. ayrıca her markanın yağı da farklı. aynı numaralı iki yağ farklı sonuçlar veriyor.

hem kendi mesleğim gereği hem de merakımdan çok araştırdım, çıkardığım sonuç fabrikanın tavsiye ettiğine uymak en doğrusu, çünkü onbinlerce saat test yapılıyor.

ayrıca hyundainin motorlarında "tavsiye" edilen yağı bulmak çok zor, hyundai doğru düzgün paylaşmıyor. birçok markanın kendi yağ standardı var, ford, vw, volvo gibi. ben daha hyundaide bunu göremedim. çok büyük eksiklik.

i20_Troy bunu beğendi.
  18. alperz

alperz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    126
    Ad Soyad:
    alper zengintaş
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Öncelikle bir karışıklığı gidereyim. Viskozite, akışkanlık değil akmazlık demek. Yani yüksek viskoziteli bir sıvı yavaş akar. Düşük viskoziteli bir sıvı hızlı akar. yani 0 numara yağ, 10 numara yağdan daha akışkan olur. Daha sonra şurayı okuyalım; http://www.sae.org/news/releases/rightoil.htm

İngilizce bilmeyenler için kısaca özetleyeyim; 1950'ye kadar tek viskoziteli yağlar kullanılıyormuş. 1950'de SAE çok viskoziteli yağ standardını geliştirmiş. 0w, 5w, 10w gibi standartlar geliştirmiş. Bunlar "low-temperature" yani düşük sıcaklık viskoziteleri. Bu duruma "cranking" de deniyor. Motor tam ısınmamışken ve hava sıcaklığı çok düşükken yüksek viskoziteli motor yağı neredeyse jel kıvamına geldiğinden zamanında bir sürü motor faciası yaşanmış. Dolayısıyla SAE düşük sıcaklıktaki iklim koşullarında düşük viskoziteleri öneriyor.

Ben bu öğrendiklerimden hareketle 0W-40'a geçmeyi düşünüyorum kış için. Mart ayından sonra 10w-40'a geçerim artık.

İtirazı olan var mı?

Halil bunu beğendi.
  19. i20_Troy

i20_Troy Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    842
    Ad Soyad:
    Selim ŞAHİN
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.4 MPI (2008-2014)
    @yanlayanaccent
    ben servise sorduğumda hyundai bunu tavsiye ediyor, hyundai motorları için bu yağ shell tarafından üretildi gbi cevaplar aldım...
    Lakin,
    aynı servis 5w30 yağ da koyuyor,
    aynı şekilde benzer iklim vs. şartlarına sahip Konya daki servislerden 5W30 koyan da var...
    ben bugüne kadar 10W/30 koydukları için servisin işine hiç karışmadım... Araçta artık buna alıştığı için ki senin söylediklerin (performans kriterleri, sıcak soğuk akışkanlıklar, aşınma dirençleri vs vs bir çok etkenli test) geçerli olduğundan müdahale etmedim...
    Hatta şöyle de düşünüyorum...

Kışın ayaz soğukta -25/-30 larda kaç kez marş basıp ilk aşınmaya sebep oluyoruz... ???

Motor çalıştığı andan itibaren de bir ısınma mevcut ise ki yağda ısınıyor... O zaman diyorum ki zaten motor ısınıyorsa ilk çalışma için tek kriter konmamalı...
    mesela bazen düşüyorum... Servis bunu tavsiye edip koyuyorsa vardır bir bildikleri diyorum...

Ayrıca 5W30 ile 10W30 arasında servis te nerdeyse 2 kat fiyat farkı var...

Halil bunu beğendi.
  20. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    bilgiler doğru ama,

0-40 yağ accent x3 için üretici tarafından tavsiye edilen yağlar listesinde bile yok,

üreticiler yakıt tasaarrufu nedeniyle daha düşük viskoziteli yağ kullanıyor, yani 0(sıfır) numaralı yağın motoru daha iyi koruması belirsiz.

X3'ün motorunun tasarlandığı yıl 1990 falan, o yıl için en teknolojik yağlardan olan 10-40 tavsiye edilmiş zaten.

ayrıca sadece yağ numarasına bakmak kesinlikle kesinlikle yeterli değil.

örnek veriyorum: castrol magnatec 10-30 yağını transit motorlarında kullanmak istediler, testleri başarıyla tamamlayamadılar. sonra Castrol Tection f-tr 10-30 yağı geliştirdiler. bu iki yağın viskozite değerleri aynı.

en güvenilir yağ, üreticinin(Hyundai) test ettiğini beyan ettiği yağlardır.

Bu Sayfayı Paylaş