Herkese selamlar. 2015 1.6 Gdi Otomatik Elite paket i30’um var. Oturduğum sitenin yer altı garajından otomatikte çıkamıyordum. Araba patiye binip espyi devreye sokuyordu. Bulunduğum şehirdeki hyundai sanayi ustasına tavsiye üzerine götürdüm. Bilgisayara bağlayıp test sürüşüne çıktık. Bobinler gitmiş dedi ve değiştirdi. Bobinler değiştikten sonra garajın kapısına geldiğimde Manuel 1’e alıp rahat rahat çıkıyordum. Fakat dün otomatikte unutup çıkmaya başladım. Yolun arasında yine araba boğulup kaldı. Manuel 1’e aldım fakat yine çıkamadı. Sizlere ilk sorum bu durum normal mi? Tamam torku düşük ama bir garajı çıkmayacak güçte bir araba olduğunu düşünmüyorum. Düz yolda herhangi bir sorun yok basınca yağ gibi akıyor. İkinci sorum da şu araca bindikten sonra dar yerlerde ilerleyeceksem garajın içi gibi gaza hafif basıp çekiyorum mecburen kolon vs olduğu için. Bu durumda da araba aşırı sirkeleme yapıyor. Manuel aracın stop etme anındaki gibi. Fikri olan varsa çok sevinirim. Herkese teşekkürler
Aracın km'si nedir? LPG var mı? D konumunda çıkamamanız, manuel 1.viteste çıkabilmenizin sebebi aracın D konumunda 2. vitese geçmeye çalışıyor olması olabilir. Bende çok aşırı dik olan yerlerde aracın vites değiştirmeye çalışıp boğulmaması ve kararsızlık yaşamaması için manuel modu kullanırım. Hafif manevralarda aracın silkeleme veya tekleme yapması normal değil? Ateşleme sistemi (zaten bakılmış), yakıt sistemi ve bu araçlarda sıkıntı yaratan katalizöre baktırmanız lazım.
Hocam araç 104 binde. LPG var. Lpg bakımını da yaptırdım. Filtre değişti. Bilgisayardan da değerler düzeltildi. Aracın bakımı da 101binde yapıldı. Temmuz ortalarında muayenesi var. Muayeneden önce ustaya götüreyim bu tekleme mevzusunu söyleyeyim dedim. Ama açıkçası samimiyet olmadığı için sorun odaklı mı yaklaşır yoksa para odaklı mı bilmiyorum. Ne söylememi tavsiye edersiniz?
Anladığım kadarıyla alt devirlerde gaz verdiğinizde tekleme, silkeleme oluyor. Bunu söyleyebilirsiniz. Gaz kelebeği temizliğini deneyebilirsiniz. Ayrıca birkaç gün aracı sadece benzine alıp deneyin. Yine silkeleme yapıp yapmadığını kontrol edin. Motorun soğuk ya da sıcak olması farkediyor mu bunu takip edin.
Çok teşekkür ederim cevabınız için. Peki salt benzinde kullandığımda olmuyorsa sorun lpg kaynaklı diyebiliriz o zaman. O ihtimalde ne tavsiye edersiniz? Çünkü karma sistem olduğu için lpg ustası filtre değişimi dışında yapacak bir şey yok diyor
Karma sistemlerde lpg arızası işi biraz karışık. Araç hem benzin hem lpg yi aynı anda kullandığı için tespitleri zorlaşabilir. Ankara, istanbul, izmir gibi büyük şehirlere yolunuz düşerse büyük lpg servislerine baktırmak daha faydalı olur.
düşük devir silkeleme yaptığında arıza kaydı oluşturuyorsa ona bakılmalı. kesinlikle normal değil. manuel vitese almanıza gerek olacak kadar zorlanıyorsa da normal değil.
Halil bey betimleyeyim size. Garajın çıkışının önünde duruyorum otomatik kapı açılana kadar. D viteste çıkmaya başladığımda 2’ye alıyor hemen sonra patiye biniyor çıkmıyor kalıyor. Esp ışığı yanıyor bu süreçte de normal olarak.Titreme de şöyle aşırı yavaş akan trafik düşünün.3-5 saniye ilerleyip duruyorsunuz. Kalktıktan hemen sonra d2’ye alıyor. Sonra ayağı gazdan çekiyorum 3-5 saniye sonra duracağım için. İşte o ayak gazda olmadığında veyahut manevra kabiliyetinin dar olduğu garaj gibi yerlerde sürekli gaza basılmadığında d1 de o zaman titreme yapıyor silkeliyor. Hemen gaza bastığımda ya da frenle durduğumda hemen kesiliyor. Ama en net hissettiğim garajın içinde ilerlerken oluyor. Kolon vs olduğu için sürekli gazla gidemiyorum, genelde de d1de oluyor. Bazen gaza basmayıp dinliyorum titremeyi. Manuel araç stop ederken ki gibi sallamaya başlıyor arabayı
aracınız çift kavrama mı? DCT yani. DCT lerin yetkili serviste güncelleme ve kavrama kalibrasyonuyla titremesi düzelebiliyor. hiç yapılmadıysa tavsiye ederim?
Evet Halil bey Dct şanzıman. Ben açıkçası ilk başta buna yoruyordum. Yarı otomatik çift kavrama diye oluyordur belki vs diye. Dediğiniz güncelleme olayına bir bakayım o zaman