Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

İ30 la ilk uzun yol deneyimim ve yakıt sarfiyatı

'İ30 Forum - Club (FD; 2007–2012)' forumunda erdall tarafından 23 Kasım 2010 tarihinde açılan konu

1. erdall

erdall Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    evet sonunda arabamı uzun yolda test etme imkanı buldum. 9 günlük bayramı ve güzel havayı fırsat bulup çıktım yola. yalovadan samsun'a tam 700 km lik bir yol. yollar kesinlikle acemilere göre değildi ilk defa bu kadar kalabalık yoğun bir trafikle karşılaştım 4 şerit otobanda bile acaip yoğunluk vardı. aracım; İ30 mode 1.6 fabrika çıkış lpg. yalovadan lpg'yi fulleyip (litresi 2.1 TL den 40.4L = 85 tl) pazar günü dolu bagajla eşim ve oğlumla beraber yola çıktım. ilk sürprizi gerede gişelerinde yaşadık. tam bir saat 20 dakika boyunca kuyrukta ilerledik. 3,5 km ye yakın bir kuyruk boyunca araçlar santim santim ilerleyince ve sıcak havada bu yolun çok meşakkatli geçeceği belli olmuştu. üstelik aracı stop edemiyorsun ve bu esnada acaip yakıt tüketiyorsun. neyse bu can sıkıcı ortamdan uzaklaşıp geredeyi çıktıktan sonra tam rahata erdik derken yolların yoğunluğundan bu seferde duble olmayan kesimlerde ''ki bu kesim toplam yolun neredeyse %50 sine denk geliyor'' uzun konvoylar halinde sık sık durarak veya 3. viteste ilerlemek zorunda kalıyorsun. halbuki Türkiyenin en önemli en kalabalık yollarından olan karadenize uzanan bu yol, neden duble yollar dan en az nasibini almış hayret doğrusu. neyse samsuna kadar toplam 11 saatte zor ulaştım. bu arada yolda lpg' yi sonuna kadar bitirmeye uğraştım ve sonunda 30 tl lik daha lpg = 14.2 litre daha alarak samsuna ulaştım. fırsat buldukça 130 km den aşağı düşmedim yoğun yerlerde 60-70 km ile ilerledim. araç gerçekten yol tutuş olarak beni fazlasıyla memnun etti. klima yı sıkça kullandım ama çok kısa sürelerde ya buğu çözmede yada içerideki havayı soğutmak için. ilk defa direksiyondan kumandalı bir arabam olduğu için uzun yolda müzik dinlemenin ne kadar keyifli olacağını tattım. ama esas yolun tadını dönüşte çıkarttım. bu defa cumartesi yola çıktık ve sabah erkenden. ayrıca ne olursa olsun e-5 ten gidip otobana hiç çıkmamaya niyetli idim çünkü bir daha 1.5 saat gişe kuyruğu bekleme olasılığı beni çok geriyordu. bu defa yollar daha sakindi osmancıkta ki yoğun sisi saymassak 110 ile 130 km arası hızlarla geredeye kadar geldim. otobana çıkmamak inadımdan dolayı yeniçağa da yol kenarına asılı olan '' yol çalışması nedeniyle otobanı tercih ediniz '' yazısını dinlemeden E5 ten devam ettim yol da ne çalışma ne daralma hiçbir şey yok. üstelik çok daha kaliteli asfalt ve duble yolun tadını çıkarttım. benim gibi düşünen sürcüler ve birkaç uyanık otobüsçüyle beraber bolu dağını tırmandık zaman zaman otobana paralel seyrettiğimizde gözlediğimiz yoğun trafik, bu ısrarımızda ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi. velhasıl samsundan aldığım 40 lt gaz ile (85 tl) devam ettiğim yolda gerede rampalarında 25 tl daha lpg aldım ve yalova'ya ulaştım. bu defa molalar dahil toplam 8 saat 15 dakikalık bir yolculuk oldu. ve 4 kademe lpg göstergesinde son çeyrek depoyu işaret eden son led yanar halde, yani ortalama 7.5 litre veya 15 tl lik gaza tekabül eden arta kalan yakıtla samsundan yalovaya ortalama 110 km hızla 700 km yi devirmiş oldum. kaba bir hesapla yalova'dan samsun'a gidişte yoğun trafik ve 1.5 saate yakın otoban gişelerinde kuyrukta beklemekten aldığım yakıt ve yaptığım 700 km yolda yakıt tüketimim 115 tl= 54. 7 litre lpg oldu. dönüşte ise ortlama 110 km hızla gişe kuyruğu beklemeden arta kalan yakıtı düşünce 95 tl = 45.2 litre lpg olarak gerçekleşti. buda gidiş dönüşü topladığınız zaman ortalama 210 TL / 2= 105 tl= 50 litre lpg ve buda ortalama 150 kuruş demek oluyor. bu beni fazlasıyla memnun etti. bundan sonra gaza korkmadan basıp arabamın keyfini çıkartacağım. zira geçen yıl aynı yolu eski arabam olan palio1.2 motorlu aracımla hemde ortalama 90 km hızla geçen yılki (temmuz ayı) benzin fiyatları üzerinden 120 tl lik yakıt harcamıştım. dolayısıyla hesap ortada. Lp' yi icat edenden Allah razı olsun. korkmadan araba kullanabilirim artık. gelelim İ30 un uzun yol artılarına. hem konfor hem emniyet hem de ekonomi. bir kere kumandalar ve klimaları kontrol etmek son derece basit ve kullanışlı. gayet fonksiyonel ve dolayısıyla dikkati dağıtmıyor. kullanılan malzemenin özelliğinden

2. mursel_balci

mursel_balci Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata 2.4 (2006-2010) NF
    güzel ve uzun bir yazı olmuş. paylaşım için teşekkürler

3. Levent

Levent Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    26
    Ad Soyad:
    levent ünal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Sıkılmadan yazmışsınız tebrikler.Uzun yol değeri çok iyi.LPG olunca gerçekten korkmadan gaza basabiliyoruz

4. erdall

erdall Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    teşekkürler. asıl bu uzun yazıyı sıkılmadan okuyanlara teşekkür etmek lazım :)

5. Levent

Levent Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    26
    Ad Soyad:
    levent ünal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
  6. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,942
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  7. blkgtz

blkgtz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    erdal dedeleroğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    10-BALIKESİR
    Araç Modeli:
    İ30 1.4 (2007-2012) FD
    15 kuruş biraz abartı galiba nasıl hesap yaptınız bilmiyorum ama ben 43 000 kmdir o rakama yaklaşamadım bile lpg de :)
    benim araba otomatik gerçi ama yinede biraz iddalı bi rakam sanırım

8. Levent

Levent Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    26
    Ad Soyad:
    levent ünal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Ben 145kuruş yakıyorum uzun yolda 120km ile gidince 90km ortalaması ise 140kuruş.Bence doğru hesap ki zaten hesaplamış

9. SoysaL06

SoysaL06 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    237
    Ad Soyad:
    Mustafa SOYSAL
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yeni İ30 1.6 CRDİ (2012-201X) GD
    gaz olmus 2,1

15 kurus bedava süper bir rakam ilk defa bu kdr güzel yakıt yakıs anlatan gördüm
    kimi basar cok yaktı der kimi yavas gider cok yaktı der doğru acıklamalar güzelsonuc olmus

10. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,942
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  11. blkgtz

blkgtz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    erdal dedeleroğlu
    Yaşadığınız Şehir:
    10-BALIKESİR
    Araç Modeli:
    İ30 1.4 (2007-2012) FD
    ilginç ben 40 litre ile yaklaşık 370 km falan yapabiliyorum karışık bir kaç defa 480 gittiğim oldu ama ben dizelde de 8 lt altına düşemedim galiba biraz basıyorum
    lpg sistemi defalarca elden geçti hiç bir sıkıntı yok ayarlar iyi ama 190 altına düşmüyor
    her gaz alışta sıfırlıyorum bitince bakıyorum 380 km şehir içi şehirler arası çok değişmiyo araçta kn filtre var o etkili olabilir araç kalkışta falan gayet atak ama ben anlamıyorum sizin rakamları gerçekten bendi bi hata var heralde

12. erdall

erdall Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0

kardeş lpg ile ilk deneyimim ve sonuçlara bende çok ama çok şaşırdım. bir daha bir daha hesapladım tekrar tekrar düşündüm acaba unuttuğum kaçırdığım yanlış hatırladığım birşey var mı diye ama yok hesap ortada ve arta kalan lpg ile 4 gündür şehir içinde kullanıyorum 43 km oldu ve gazı tamamen bitirene kadar devam edeceğim. sanırım sendeki sorun otomatik vites olmasında. bildiğim kadarıyla otomatik vitesher zaman emsallerinden fazla yakar. çünkü yoldaekonomi yapamazsınız sürekli ayağınız gaz da olması gerekir. eniştemde otomatik şanzıman dizel 308 var ve oda aynı şeyden şikayetçi emsallerine göre yakıtı malesef biraz fazla tüketiyor. ayrıca çok devirli geldim yolda aslında 90 km yi geçmemeye çalışırım surati sevmem fakat 90 la gidinceİ30 da sanki duruyormuş gibi araba hiç gitmiyormuş gibi hiissediyorsun o yüzden 120 ile yol aldımarabada küçük çocuk olmasına rağmen. eğer 90 la gitseydim ki favorimdir o zaman şu yazdığım rakamlar emin ol dahada aşağıya düşecekti.

Bu Sayfayı Paylaş