29 Ekim Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

İ30 Gdi Benzin Şamandıra

'İ30 Forum - Club (GD; 2012–2017)' forumunda siarex tarafından 27 Ağustos 2025 tarihinde açılan konu

1. siarex

siarex Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    13
    Ad Soyad:
    erkan kök
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    Yeni İ30 1.6 GDİ (2012-201X) GD
    Merhaba arkadaşlar.
    2013 i30 GDI 1.6 benzinli aracım var.

Yaklaşık 1 yıl önce Benzin pompasından gelen ses nedeniyle benzin deposu içindeki sadece pompayı sıfırı ile değiştirdim. Pompada sıkıntım kalmadı.
    Fakat bu değişim esnasında tamirci, benzin deposu içindeki şamandıra pompa filtreden oluşan o komplike beyaz parçayı dışarı alıp pompayı sökerken, şamandıranın üzerinde bulunan elektronik kartı çatlattı. Kartın üzerinde şamandıranın hareketi ile bu karta temas eden incecik bir mil var. Bu mil, benzinin seviyesi düştükçe şamandıra tarafından hareket ettiriliyor, hareket eden ince mil elektronik karttaki bir skalada hareket ediyor ve bu kart milin, skalada hangi seviyede olduğuna bakarak göstergemizdeki benzin seviyesi ekranına sinyal gönderiyor ve biz konsoldan benzinin ne seviyede olduğunu görebiliyoruz.
    Bu elektronik kart tamamen benzinin içinde kalıyor.
    Mili hız göstergemizdeki çubuk gibi düşünün. Skalayı da hız göstergesi tabanı gibi düşünün. İkisi birbirine temas ediyor ve çubuğun skalada nerede olduğuna göre benzin seviyesini konsoldaki göstergemize yansıtıyor.
    Sanırım anlatabildim.
    Dediğim gibi tamirci pompa değişimi esnasında bu kartı çatlattı. Çatlayan yer tam o skalanın ortası.
    Depoyu sürekli fullüyorum. Çeyrek depo kullanınca yani benzin göstergesinde yüzde 75 civarı benzin kalınca tekrar fullüyorum.
    Çünkü benzin yarım depoya yaklaştığı zaman gösterge birden bire benzin bitti algılıyor ve 0'a iniyor. Sürekli benzin ışığı yanıyor.
    Çünkü depodaki elektronik kartın üzerindeki o mil, benzin deposu yarıya inince çatlak yere denk geliyor ve benzin bitti olarak algılıyor.

Sözün özü, bana şamandıra üzerindeki bu kart lazım. Komple şamandıra da olur, pompa hariç komple filtre+şamandıra da olur. Zaten filtre kibrit kutusu kadar biz süzgeç bez parçası.
    Kart veyakomple şamandıra Çıkma ikinci el yada Sıfır elinde olan varmı?

(Konuyu okuyan ve parça numarasını bilen veya, nerede sıfırı bulunur bilen varsa paylaşırsa sevinirim) internette tek kartı ne diye aratacağımı da bilmiyorum. zira bişey bulamadım, çin dahil.

2. siarex

siarex Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    13
    Ad Soyad:
    erkan kök
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    Yeni İ30 1.6 GDİ (2012-201X) GD
    Düzeltme notu:
    internette bulamadım kısmını biraz açıklayım. İnternette bir sürü şamandıra var, ama ya 2007-2011 benzinli i30 için, ya 2015 üzeri benzinli i30 için, yada 2012-2015 model dizeller için.
    Her ne hikmetse 2013 benzinli şamandırası hiç bir yerde bulamadım, (çıkma dahil)

Aşağıdaki resim 2007-2011 arası modellerin şamadırası. Çatlak olan ve aradığım kart Kırmızı ile işaretlediğim parça.

Son düzenleme: 27 Ağustos 2025
  3. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    17,356
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz

Bu Sayfayı Paylaş