Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

İ30 Fd 1.6 Cvvt Titreme

'İ30 Forum - Club' forumunda Problogger tarafından 30 Aralık 2025 tarihinde açılan konu

1. Problogger

Problogger Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Onur Baş
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    İ30 1.6 (2007-2012) FD
    Merhabalar, aranıza yeni katıldım. hayatımda ilk defa bir hyundai aracım oldu.

2008 model i30 1.6 cvvt.

Bundan önceki aracım Bora idi 1.6 16 valf. bana biraz çektirdi açıkçası ve kendimi burada buldum.

Henüz aracı alalı bir hafta ancak oluyor ve bir sorunum var.

Sabahları ilk çalıştırmada araç motor arıza ışığı yanıp sönüyor, bu yanıp sönme bazı sabah sabitliyor, bazı sabah kayboluyor. Araçta da şoför koltuğunda rahat hissedilen titreme oluyor.

Benzin de sanırım bir iki dakika çalışıyor ve tüpe geçiyor. Motor ısınana dek 2000 deviri çok geçmeden ilerliyorum ısındıktan sonra en fazla 2500 2700 devir aralığında kullanıyorum yolun durumuna göre.

OBD cihazında P0301 ve P0304 hatası veriyor. Bobinlerden mi yürümeliyim. Yoksa bu araçlarda başka bir arızaya mı işaret ediyor. Benden önceki sahibi NGK marka ile bujileri komple değiştirtmiş. Pek umursadığını sanmıyorum titreşim olayını çünkü ustası LPG de olur böyle demiş :) İkimizin ev konumu ile aramızda sıcaklık farkı var. Benim konumum onun bulunduğu yere göre en az 5 derece soğuk.

Bu durum için ne yapmalıyım. Yardımlarınızı rica ediyorum. Saygılarımla.

2. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    17,489
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba,

P0301 - 1. silindirde oksijen tespit etmiş, yani sağlıklı patlama olmamış. Enjektör yakıt atmamış olabilir, buji/bobin ateşlememiş olabilir. bobin ve enjektör tesisatını kontrol etmekte fayda var. genelde bobin sorunlu oluyor, 2. silindir ile yer değiştirip aynı arıza 2. silindirde ortaya çıkıyor mu kontrol edilebilir. 1. silindir trigere yakın olan.

P0304 - 4. silindir versiyonu.

3. Problogger

Problogger Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Onur Baş
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    İ30 1.6 (2007-2012) FD
    İlginiz için teşekkür ederim. Aracımda aldığım sahibinin motor terlemesi diye bildiği, fakat külbütör contasının aşınması sonucu oluşmuş yağ kaçağı vardı.

Conta değişimi yapıldı. Ardından 1. silindir bobin ve tüm bujiler değişti.

Araç bir gün sonra aynı arızayı verdi P0301. Bugün tekrar götürdüm usta LPG ciye yönlendirdi ve enjektörler de düzgün çalışmama sorunu çıktı.

Enjektör değişince arabanın çalışması da değişti çok şükür. Bu da olmasa idi subaplara bakacaklardı.

Enjektör değişimi sonrası araç ilk marşta arızayı kapattı.

Enjektör de olmasa bakılacak başka bir nokta var mıdır ?

Bu araçlarda LPG den dolayı subap kronik midir ?

Umarım faydalı bir konu olur.

MAERKEK bunu beğendi.
  4. Problogger

Problogger Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Onur Baş
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    İ30 1.6 (2007-2012) FD
    Merhabalar, benim bu sorunum tekrar başladı. Aracı 3 gündür benzinde kullanıyorum. Sabahları cold startta motor 1 dk çalıştıktan sonra bir titreme geliyor içeride koltukta beni bile titretiyor, ısındıkça zayıflayarak kayboluyor. O arada motor ışığı yanıp sönmeye başlıyor. OBD ile baktığımda P0301 veriyor. 2 gün önce evin önünden çıkıp gaza bastığımda ışık kayboluyordu.

Dün akşam artık ışığı sabitledi. Bu sabah dün ki kadar titremedi ama arıza P0300 ve P0301 olarak ikiye çıktı. Geçtiğimiz Cumartesi tüm bujiler Valeo marka ile değişti. P0301 den dolayı 1. silindir bobin orijinali ile değişti. Pazartesi lpg enjektörde sorun var denildi onu değiştim (Lovato).

Enjektörden sonra kendine gelmişti ama eski haline döndü. usta şimdi diğer bobinleri de değişelim bir bakalım dedi. Bu da olmazsa subap diyor. Bu durum subap mıdır gerçekten. araç 227.000 de. Bir önceki mesajımda külbütör contası değişiminden de bahsettim. Çok değişik bir durum yaşıyorum. Yardımlarınızı rica ediyorum.

5. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,534
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Lpg'den dolayı subap lastikleri sertleşir yağ yanma odasına girebilir . Eser miktarda egzozdan mavi duman atma olmaz. Subapların kendisinde bir problem olmuyor

6. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,534
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Lpg'ye geçtiği an yapıyorsa bobinlerden kaynaklı . Bobinlerin ömrünün 220-230 bin km olduğunu saat olarak belirtilmemiş olsa da şehir içinde kullanılan araçlar için böyle olduğunu gözlemledim.

20 yaşında Eramız var bobinlerinden midir tam emin olmamakla birlikte 40 bin km 'de olan 190 bin civarında değişen buji kablolarından ikisi kavrulmuş bobin ve buji kablolarını orjinal ile değiştirdik.

Araç 233 bin km'de olduğunu da belirteyim.

Ateşleme bobinlerin ömrü ne kadar ? Sorusuna bir gözlemle cevap vermek istedim. Marş dinamosu mesela ? Kaç bin km den sonra verim düşer ? (Bende bakımını yaptırsam olur)

7. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    17,489
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba, sübap olsa enjektör değişimi sonrası yine yapardı ama bir süre düzeldiğini söylüyorsunuz. bobin vs daha fazla para harcamadan konudaki mesajımı uygulayabilirsiniz : https://www.hyundaiclubtr.com/konu/sabah-ilk-calismada-arac-gaz-yemiyor-tekliyor.36679/#post-656523
    lpg montajınız ne durumda bakmak lazım, bir yerden hava alıyor olabilir. imkanınız varsa duman testi yaptırmalısınız. buradaki sorun egzozda oksijen bulunması, bu da aşırı hava alımı ya da eksik ateşleme / enjeksiyon ile olur.

MAERKEK bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş