mrb arkadaşlar, aracın üzerindeki orjinal fabrika lastikleri.sanırım pirelli idi.geçen gün arabaya bakarken farkettim, ön lastiklerin yanakları yere daha yakın.bende biraz şişirdim, 34 yaptım.arkalar halen 32 de.ama halen ön lastiklerin yanakları yere çok yakın, hareket halinde iken ısınma ile havası biraz daha artar fakat park ederken küçük bi taş olsa yanaklara sürtüp patlatabilir.araç 2013 1.4 otm.sizin araçlarda da mı böyle?neden ön yanaklar yere yakın, arka havada? sizin lastik havaları kaç?
Siz ön ve arka lastiklere aracınız için gerekli değer ne ise onu basın geris sadece piskolojik. bir kaç saat önce ön lastik inik gibi geldi petrole gittim 33 psi çıktı fazlası vardı yani. arabanın durdugu açı bile lastik görünümünü etkiler. dahası lastik yanagınız ÖRN : 195/40/15 vs gibi ince yanaklı ise zaten bir sınırı olacak
Bende 185/60/R15 Dunlop lastik mevcut... 1.4 Troy modeli... kapı eşiğinde 33 psi yazar... Bende 32-33 basarım... Az önce petrolden geldim kontrol ettim 30 a düşmüşler... 33 e tamamladım... Siz kapı eşiğinde ne yazıyorsa o basınca ayarlayınız... Piyasada bahsedilen sözlere itibar etmeyiniz...
şimdi i20 modelinde otomobili ön ve arka aksların tam ortasından havaya kaldırdığınızı düşünün ön taraf ağır gelecektir bu çok sade bir anlatım oldu şöyle diyeyim i20 nin tasarımında şasinin ön tekerleklere uyguladığı yük arka lastiklerden daha fazla önde motor var şanzıman var birde dizel ve otomatikse zaten ön taraf çok ağırlaşıyor işte bu arka ve ön dingil ağırlıkları farkından dolayı otomobil düz zeminde dururken ön lastiklerin yanakları arka lastiklere göre daha çok dışa salık halde bakıyor yani örneğin bu otomobil 1200kg ise ön aks 720kg arka aks 480kg kuvvet uyguluyor lastiklerin üzerine, haliyle arka lastikler 32 hava basılınca dimdik ayakta dururken ön taraf sanki inikmiş gibi duruyor sonra arka zıplıyor otomobil gereksiz ön lastik yiyor yeri geliyor tuhaf kaymalar savrulmalar oluyor sokakta caddede görüyoruz genellikle i20 ve getz gibi otomobiller bu şekilde benim getz te öyle ben bunu park ederken falan taş çizer diye şey etmedim çünki taş lastiği kolay kolay çizemiyor ancak ön ve arka lastiklere eşit hava bastığım zaman ön lastikteki yanaklar ağırlığın verdiği basınç ile daha çok kendini saldığı için ön lastiklerin sırt kısmı yani yola temas eden kısımın yüzey alanı arkalara nazaran daha fazla oluyor, genişlik olarak ön lastikler diyelim o esnada 180mm ye basıyor arkalar 170mm e basıyor haliyle otomobilin dengesi sürüş esnasında arkadan kaymaya meyilli oluyor çekiş düşük oluyor, bu olayda 10mm çok büyük bir ölçüdür bu arada, o lastik 120km hızla dönebiliyor değilmi ? kilometreler boyunca üzerine fren torku motor momenti ve direksiyon ile yanal yük yiyor ben benim getz te genelde bagaj boş tek başıma yada ön tarafta tek yolcu olarak iki kişi halde binerek sürdüğüm için otomobilin arkası hızlı virajlarda zıplamasın ön lastiklerde yanakları kırılmasın gaza basınca köylü kızı gibi ileri geri langır lungur salınmasın direksiyonu çevirincede pufidik minderde otururmuş gibi olmasın lazım olunca lunaparktaki balerin gondol tarzı tepkiler versin diye önlere 33-34 arkalara 28-29psi şeklinde hava basıncı ile şişiriyorum hem dönemeçlerde biraz daha çabuk tepki veriyor hem lastik aşınma dengesini koruyorum hemde kaydığı zaman dört tekerlek birden kayacak tarzda bir sürüş yakalayabiliyorum, geçenlerde öne 30 bastım arka 29 idi debriyajı çekiyorum eskisi gibi fırlamıyordu benim getz? ha birde şu var lastik basıncını çoğalttıkça inanılmaz titreşim artışı oluyor uzun yolda 31 psi yapıyorum imalatçı firmalar lastikçisi ana sanayi otomobili üreten taraflar kafa karışıklığı olmasın diye, zaten yol otomobilidir kayma açıları kimin umurunda diye ve ayrıca ön lastiklere basılan fazladan her bir basınç değeri ön takımda ciddi hasarlara yıpranmalara sebep olabileceği içinmidir nedir bilinmez böyle öne başka arkaya başka basınç ile şişirmeyin dördünü aynı yapın diye yazıyor. lastiği şişirirken dikkat edin kompresörün önüne arabanızı çektiğiniz zaman arabayı üzerine koyduğunuz zemin düz olmalı eğer eğikse yokuş aşağı bakan tekerleklerdeki güç fazla olacağından basıncı yüksek gösterir ama içindeki hava kütlesi bu şekildeyken hava basarsanız az olur, birde elinizde bir tane basınç ölçer bulunsun çünki her benzincinin her lastikçinin hava ölçer saatleri başka başka değerler gösterebiliyor bir taneside demiyor TSE den adam getirtelim şunu kalibrasyon yaptıralım diye. Hatta garaj varsa böyle mermer zeminli su terazisi ile düzlenmiş orada 12V akü soketli seyyar kompresörle öğlen güneş tam tepedeyken araç uzun süre hareket etmemiş haldeyken dört lastiğinde sıcaklığı güneş vurmamış halde aynı sıcaklıkta iken hava basmak güzel olurdu. birde eskimiş ve taktıralı uzun zaman olmuş lastiklerin yanakları yeni lastiğe göre daha çok dışa açık durur bu benim bahsettiğim lastiğe hava basma hikayesini illa böylesi daha doğrudur diye diretmeyip kimseyi kendi tarzından dışarı zorla itmeyeyim diyorum, benimkisi kendi yaptığım bir deneme yanılma inceleme sonuçlarını görüp karar verme çalışmasının sonucu sizler üretici firmanın verdiği talimata uyarak dört lastiğe aynı havayı basabilirsiniz.
Kimseyi kırmak istemem ama şöyle bir realite var; Araçları yapan mühendisler kapı içlerine olması gereken basınçları yazmışlar... Yani aksi belirtilmedikçe bu basınçlarda hava basmamız gerekiyor... Yok yol tutuşu, yok konfor yok şu yok bundan dolayı öne .... PSİ arkaya .... PSİ hava basılmaz... Siz mühendislerden daha mı iyi biliyorsunuz ki böyle bir karar alıyorsunuz... Kitapçıkta ne diyor: En iyi yol tutuşu,frenaj için lasitk basınçlarına uyunuz diyor... Ayrıca kitapçıkta belirtilen km değerlerinde lastik rotasyonu da yaparsanız sorun kalmaz... Adamlar boşa hesap kitap yapmıyor... Lütfen...
Millet benzinliklerde bakıyor lastik havalarına, oysa lastik havasına soğukken bakılır. Yolda gez, fren yap benzinliğe gir sonra lastiğe bak
buna da katılıyorum Selim, sonuçta bu işin normali otomobil için üreticinin verdiği değerlerdir, buna ben ve hepimiz saygı duyarız, benim bahsettiğim ön arka basınçların farklı yapılması işi eksperimental birşey elimizde kendi elde ettiğimiz ve dışarıdan aldığımız birçok veri tecrübesi olmadan bu şekilde rastgele olmaz tabiki şu alttaki linki açıp inceleyebilirsen orada bu konuda bilgi mevcut http://www.tirerack.com/tires/tiretech/techpage.jsp?techid=58 hatta şöyle ekleyeyim buraya Air Pressure for Competition Tires The table below suggests tire inflation pressures for competitive driving. Tires should be reset to normal inflation pressures when returned to the street. These recommendations should be used as a starting point. Pressure can be adjusted to match the driver's preferences. Adjust pressure in 2 psi increments. [TABLE="class: techrows, width: 100%"] [TR] [TH="class: titleleft, width: 50%, bgcolor: #555555"]Type of Vehicle[/TH] [TH="class: titleleft, bgcolor: #555555"]Position[/TH] [TH="class: titleleft, bgcolor: #555555"]Pressure[/TH] [/TR] [TR] [TD="width: 50%"]Front Wheel Drive[/TD] [TD="width: 25%"]Front Rear[/TD] [TD="width: 25%"]35-45 psi 30-40 psi[/TD] [/TR] [TR="class: grey"] [TD="width: 50%"]Front Engine/Rear Drive[/TD] [TD="width: 25%"]Front Rear[/TD] [TD="width: 25%"]35-45 psi 30-40 psi[/TD] [/TR] [TR] [TD="width: 50%"]Rear Engine/Rear Drive[/TD] [TD="width: 25%"]Front Rear[/TD] [TD="width: 25%"]35-45 psi 35-40psi[/TD] [/TR] [/TABLE] When racing on DOT approved tires air pressure is a major consideration in tuning the handling of your car, especially in cases where suspension adjustments are limited. The chart below shows some of the changes you can make to change the balance of the car. [TABLE="class: techrows, width: 100%"] [TR] [TH="class: title, bgcolor: #555555, colspan: 3, align: center"]Guide To High Performance Handling[/TH] [/TR] [TR] [TH="class: headb"]Adjustments[/TH] [TH="class: headb"]Decrease Understeer[/TH] [TH="class: headb"]Decrease Oversteer[/TH] [/TR] [TR] [TD]Front Tire Pressure[/TD] [TD]Higher[/TD] [TD]Lower[/TD] [/TR] [TR="class: grey"] [TD]Rear Tire Pressure[/TD] [TD]Lower[/TD] [TD]Higher[/TD] [/TR] [TR] [TD]Front Tire Section[/TD] [TD]Larger[/TD] [TD]Smaller[/TD] [/TR] [TR="class: grey"] [TD]Rear Tire Section[/TD] [TD]Smaller[/TD] [TD]Larger[/TD] [/TR] [TR] [TD]Front Wheel Camber[/TD] [TD]More Negative[/TD] [TD]More Positive[/TD] [/TR] [TR="class: grey"] [TD]Rear Wheel Camber[/TD] [TD]More Positive[/TD] [TD]More Negative[/TD] [/TR] [TR] [TD]Front Wheel Toe[/TD] [TD]Toward Toe-Out[/TD] [TD]Toward Toe-In[/TD] [/TR] [TR="class: grey"] [TD]Rear Wheel Toe[/TD] [TD]Toward Toe-In[/TD] [TD]Toward Toe-Out[/TD] [/TR] [TR] [TD]Front Wheel Caster[/TD] [TD]More Positive[/TD] [TD]More Negative[/TD] [/TR] [TR="class: grey"] [TD]Front Springs[/TD] [TD]Soften[/TD] [TD]Stiffen[/TD] [/TR] [TR] [TD]Rear Springs[/TD] [TD]Stiffen[/TD] [TD]Soften[/TD] [/TR] [TR="class: grey"] [TD]Front Anti-sway Bar[/TD] [TD]Soften (Thinner)[/TD] [TD]Stiffen (Thicken)[/TD] [/TR] [TR] [TD]Rear Anti-sway Bar[/TD] [TD]Stiffen (Thicker)[/TD] [TD]Soften (Thinner)[/TD] [/TR] [TR="class: grey"] [TD]Weight Distribution[/TD] [TD]More Rearward[/TD] [TD]More Forward[/TD] [/TR] [/TABLE] To get even tire wear when using DOT tires you must be very careful not to use too low of a tire pressure. The Hoosier Radials can wear unevenly if underflated and seem to work best at much higher pressures, such as the mid 30s to as high as 50 psi. Underinflation will cause a thin ring of wear at the very edge of the tread. The best results on the Hoosiers seem to come when they are properly inflated, on fairly wide wheels, and with a good amount of negative camber. If properly inflated, these problems can be avoided. Probably the biggest adjustment you can make to improve tire wear is the driver. Avoid sliding the tires, locking up the wheels under braking and drive as smooth as possible. TIRE PRESSURES IN THE RAIN For both autocross and road racing, increase tire pressures 6-10 psi from what you would normally run in dry conditions. Hydroplaning occurs when a wedge of water develops between the tire and road surface. This wedge can actually lift the tire off the road and eliminate traction. Increasing the pressure rounds the profile of the tire by decreasing the deflection of the tire. This results in a smaller contact patch - narrower and shorter. It also helps keep the grooves in the tread open so they can channel the water out from under the tire.
yeni i 20 lerin kapıda on 34 arka 31 yazıyor benim bugün lastik basınç uyarısı yanmıştı bu kadar fark normal mi demiştim ama bu değerlere getirdim söndü ben her iki tarafada 33 basıyordum.