Selam formdaş arkadaşlar. Geçen hafta 2013 model i20 CRDI jump aldım. Arabam hakkında bir kaç bilgiye ihtiyacım var, yardımcı olursanız sevinirim. 1. Arabayı satan galeri sahibi jump olduğunu söyledi. Ancak jump olduğuna dair ne araba üstünde ne de kitapçığın herhangi bir yerinde böyle bir ibare göremedim. Ne olduğunu nasıl anlarım? 2. Araba 151.000 de, alırken ekspertizde bir çok testleri yapıldı neredeyse araba sıfır ayarında. Ancak zincir sesi var motorcuya da göster dedi. Fakat ben belirgin herhangi bir ses duymadım. Kendi motorcuma gösterdim motor yağı eskidiğindendir 13000 olmuş dedi. Motor yağını filtrelerini değiştirdi bakım yaptı. Ses kalmadı dedi. Acaba bu konuda kaygılanmalı mıyım, öneriniz? 3. Bu araba kaç bin devirde turbo'su devreye girer? Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Direk 3. Soruna cevap vereyim 1700 den sonra cosuyor ayrica hayirli olsun yalniz 4 senede 151 bin km cok degilmi yaf SM-A810F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
yağ değiştikten sonra bahsettiğiniz ses azalmışsa sorun yok. o zincirin eskimesi 250 bini bulur. değişken geometrili turbo var araçta, siz hangi devirde çekiş hissederseniz o devirde devreye girer.
Teşekkür ederim Özgürcan. Evet Araba 4 senede 151 bin yapması beni de şüphelendirdi her şeyine baktırdım ne içi kirlenmiş ne kazası var ne değişeni ne yürüyen aksamı ne de motorunda bir sorun var. Hem o kadar km yap hem de temiz kalsın. Araç ankarada bir şirket arabasıymış düzenli servis bakımları yapılmış. Usta kaputu açtı cıvata üzerindeki işaret boyaları bile duruyor. Tek bir yağ lekesi bile yoktu Utandı kaputu kapattı "yav bas git dedi"
Hayırlı olsun aracınız , bende aynı aracın aynı model 1.2 benzinlisi var , jump bir yerde yazmaz , jump paket adıdır , sense vb gibi , aynı şekilde Troy diye de geçer kayıtlarda. Benim aracım 2013 1.2 manulel jump henüz 24 binde. iPhone 5c cihazımdan tapatalk aracılığıyla gönderildi
@Shurzan Merhabalar. Öncelikle aracınız hayırlı olsun. 1. Broşürü - Tanıtım klavuzunu inceleyebilirsiniz. Paket detayları broşürde olur. https://www.hyundaiclubtr.com/konu/hyundai-kullanim-klavuzlari-tanitim-kilavuzlari.19120/ LG-H815 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
VGT diyorlar ya işte variable geometry turbocharger. motorun alt devirleri bu sayede daha canlı oluyor. turboya geçiş noktasını aşağıya çekiyor. ama bu aracın ECU'su tarafından ayrıca yönetilebilir. gittiğin vitese göre farklı devirlerde turbo dolabilir.
Arkadaslar madem zincir falan konusu acildi bir turlu ogrenmek nasip olmadi bizim triger zincir mi kayis mi ? Ne zaman degisiyor bizim triger ? SM-A810F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
zincir, 250 binden önce değiştirmeye gerek yok. motor traktör gibi ses çıkartmaya başladığında değiştiriliyor.
2013 model i20 nin Jump paket olup olmadığını anlamanın yolları; - Yan aynalar elektrikli mi ayarlanıyor yoksa manuel çubuk mu var ? - Jantlar plastik kapak mı yoksa alaşım mı ? - Sis farı var mı yok mu? Bu sorulara olumsuz cevap veriyorsanız %90 arabanız jump pakettir. Arada bazı yıllarda yapılan i20 lerde alaşım jant olup sis farı olmadığını da gördüğümden %100 diyemiyorum ama bende de 2013 i20 jump vardı, o yüzden bu maddeleri sıraladım. Güzel günlerde kullanın aracınızı
muhendus arkadaşım dediklerinin hiç biri yok. Jump olmalı. Halil, benim bildiğim zaten tüm dizelllerde traktör gibi ses gelir, zincir sesi gelmesi gerekmez mi, şırıltı şeklinde? Bu konuda deneyim yaşayan var mı diyelim zincirden ses gelmeye başladı hemen el atmak gerekir mi, sesli şekilde kaç bin km daha yol alır? Servise sordum 150 binde zincir sesi gelmesi erken, değişimi 2 bin lirayı geçer dediler. Kendi motorcuma sordum yarım motor tamiri gibi bir iş 950 zincir takımı 500 tl işçilik yağı vs. 1500 tl'yi bulur dediler. Ustama baktırdım motor yağındandır dedi yağ ve fitreleri değiştirdi ses falan kalmadı dedi. Hiç bir şey yaptırmayı düşünüyorum, bir şey olur mu?
@Shurzan benim ilk dizel aracın Getz'di. motorun çalışmasını duyan yakınlarım, "bu motor çok sesli çalışıyor, bir baktır" diyordu. 5-6 kişiden aynı tepki gelince şüphelendim. servise götürdüm. servisteki motorcu bu sesin normal olduğunu söyledi. hatta serviste bulunan daha 10 bindeki dizel getzi benim getzin yanına çekti. kaputları açıp ikisini de çalıştırdık. motorlarını dinledik. tamamen aynı ses geliyordu. anladım ki ses gayet doğal. hatta sonraları başka marka model araçlarla yanyana çalıştırma yaptım. mesela Vw caddynin sesi getzin yanında gerçek bir traktör gibi çıkıyor. ford motorları da aynen çok ses çıkartıyor. dizeldeki kuvvetli ses normal, ama zincir gevşediğinde çok daha fazla ses çıkıyor, sanayide birkaç arabada gördüm. azıcık kulak sahibi bir insan bu sesi rahatlıkla anlıyor. şuanda kullandığım Auris dizel de zincirli. ustanın dediği "geçen hafta 450binde bir auris geldi motor yaptık, zincirini değiştirmeden eski zincirini taktık, motordan bile uzun ömürlü" sizin için hiçbir sorun görünmüyor. değişmesi gerekmediği halde değiştirirmek başka risklere sebep olur. bırakın böyle kalsın.
Teşekkür ederim Halil, Motorcum Ali ustada aynı şeyi dedi. Arabana yazık ses mes yok ellettirme bas git dedi.