2015 i20 yeni kasa dizel jump 160.000 km de aracımın 15 gun once sıvı bakımları ve debriyaj seti ve ön balatalarımı degıstırdım sonra uzun yola cıktım yoldayken 140-150 ile yokuş aşağı ınerken frene tatlı tatlı bastıgımda yuregım agzıma geldı frenleme mesafem arttı ve frene bastıgımda pedala tepme titreme direksiyonada hafif bir titreşim ile beraber gelen (lak lak lak - blop blop blop) diye uguldulu bir ses geliyordu bir şekilde motor freni ile beraber 80-90 a inince hızım frenler eskisi gibi normal şekilde tutmaya başladı ve ses kesildi ankaraya donunce hemen ustama gıttım diskler yamulmuş değişcek dedi şikayeti dinleyince neyse gittik aldık geldik ön diskler değişti balatalarda 1 haftalık oldugu ıcın onlar yenı gerek yok degıstırmeye dıyerek taktı ben arka disklerdende suphelendıgım ıcın ıcım rahat etsın dıye onlarıda aradan cıkartıp degıstırdım arka disklerle beraber arka balatalarda sıfır alarak degıstırdım şimdi 4 disk ve 4 balatam yeni oldugu halde deneme amaclı yıne bır yokuşlu yolda 140-150 ile giderken hafif frene dokundugum anda frenleme mesafemde iyileşme var ama bu gelen ses ve hafif pedaldaki titreşimim devam ediyor sanırım deneyecegım dıye bırazda balataları yaktım koku duman cıktı el frenı cektıgımde hafif yokuşta biraz kaçırır gibi oluyor araba ustayı aradıgımda 1 hafta daha kullan alışması lazım geçer dedi ama ben size bir danışmak istedim disk lerden degilse bu ses ve hafif titreşim neden yapar kışlıkları taktırdım lastikler degıstı balans oldu halıyle jantlarımın egrılıgınden dolayı dıye aklıma geldı ama direksiyonda bir belirti yok hiçbir şey yok ok gibi maşallah bu frenlemedeki sıkıntım da sadece yuksek hızlarda ve yokuş aşağı eğimli yerlerde oldu 130-140 larda falan 100-110 la giderken hiçbir sıkıntı yok herşey normal fren tutuyor ses mes yok cok kafama takıldı . Birde çok garip başka birşey var aracımla ılgılı ben ankarada yaşıyorum bursada aılem sık sık ankara bursa arası gıdıp gelıyorum aracı aldıgımdan bu yana her ankara dısına cıktıgımda ozellıkle rakım olarak yuksek bır tepeye yada denız sevıyesıne ındıgımde cıktıgımda aracımda zengın yakıt karışım check lambası yanıyor 1 degıl 2 degıl 3 degıl ama sadece şehır dısına cıktıgımda yuksek bır yere cıktıgımda falan yanıyor oksıjen sensoru lambda dedıgımız takılı kaldı dıye bılgısayara baglatıp sıldırıyorum hıcbır sıkıntısı yok ama tuhaf olan ankarada hıc yanmıyor ankarada nereye gıdersem gıdeyım bu sensor check ısıgını yaktırmıyor arabanın çekişine gidişine gaz yıyıp yememesıne vs hıcbır sorunuda olmuyor sadece check ışıgı yanınca sehır dısında sınırım bozuluyor benım araba şehir mi seçiyor acaba ? bursada bir usta hava inceldiği için yuksek rakım lı bı yere cıktıgında ındıgınde sensör hata verıyor kafası karışıyor gıbı bır açıklama yapmıştı.
titremenin nedeni bozuk disklerin bozduğu salıncak burçları. 140-150 lerde 3 kere fren yasanız zaten disklerini artık tutmaz. bindiğiniz araç b segmenti aile aracı, spor araba değil.
Napalim peki hocam 80 lemi gidelim uzun yolda b segmenti diye hic 100 u gecmeden mi bu sekilde kullanayim ? Salincak burclarindan olup olmadigini kim soyleyebilir net olarak nereye gidip baktirmami tavsiye edersiniz
Yüksek rakımda oksijen seviyesi az olduğundan daha fazla oksijen gerekir. Oksijen sensörü biraz hassas ölçüm yapamadigindan olacakki boyle hata alıyorsunuz. Tavsiyem manifoltta bulunan O2 sensörü çıkış sinyallerini gozlemlemeniz. Ne kadar fazla salınım yapıyorsa o kadar verimli çalışıyor demektir.