Merhaba, 2017 model i20 1.4 CRDİ 100.000km'deki aracımın dizel partikül filtre ışığı bir kaç ay önce ilk defa yandı. Çevre yolunda bir miktar yüksek devirde sürdükten sonra sönmedi, stop edince söndü ve bir ay kadar yanmadı. Sonra tekrar yandı ve bu sefer motor ışığını da yaktı. Hyundai Yetkili Servisi'ne götürdük. Araç P2003 hatası veriyor, 13 gram kurum var, kurum miktarı az ama DPF iş yapmıyor değiştirilmesi gerek denildi. Gidip sanayide bir yerde temizlik yaptırdık kurum miktarı 3 gram civarına düştü ancak ışık tekrar yandı. Yağ seviyesine baktığımızda ise yaklaşık %30 daha fazla yağ vardı arabada, yağını ve filtreyi değiştirdik, yine yandı. Enjektörlerde bir anormallik olabilir diye pompacıya gittik hepsini söküp tek tek baktı hiçbirinde bir sorun yok. Motor ışığını da sıfırladılari yaklaşık 500km yanmadı ve sonra tekrar yandı. Yine 3000 devirde 3. viteste yaklaşık 1 saat sürdüm aracı, sönmedi (motor ışığı da yanmadı), stop edince söndü ve tekrar yanmadı yaklaşık 100km kadar. Eskişehirden Ankara'ya dönerken tekrar yandı (motor ışığı yine yanmadı), bu sefer hiç istifimiz bozmadan normal sürüşle Ankara'ya kadar geldim. Açık bir turbocu buldum gittim, aracı stop edip tekrar çalıştırınca tekrar söndü. Sensörlerin bilgisayarla değerlerine baktığımızda hiç bir sorun yok. Aracı durdurduğumda ışık sönüyor, duruma göre bir süre sonra tekrar yakıyor ama stop edince tekrar sönüyor. Daha önce başına bu tarz bir şey gelen oldu mu? Bunun sebebi sizce ne olabilir?
merhaba, yüksek devirle gezmek doğru uygulama değil. gaza yüklendikçe daha çok kurum basıyorsunuz. motor tam ısındıktan sonra zaten stabil sürüşte temizlik yapılıyor zaten. sorunun sağlıklı çözümü ise içini boşaltıp yazılım ile egr dahil iptal ettirmek. motorunuzun ömrü uzar, yakıt düşer, ses çok çok az artar.
Cevabınız için teşekkür ederim. İptal ettirmeyi düşünmüyorum açıkçası, hem çevre hassasiyeti hem de daha sonra karşılaşılan başka sorunlardan dolayı ama teknik olarak çözemezsem son çare iptal ettirmek görünüyor. Ücretini düşünmeyip yenisini taksam bile tekrarlamasından da çekiniyorum.
merhaba, çevre hassasiyetiniz anlıyorum ancak bu tamamen yalan dolan bir norm. oluşan karbonu yakmak onu yok etmiyor. partikül temizliği yaptırıyor millet, daha kötü bütün karbon atıklar kanalizasyon üzerinden su kaynaklarına gidiyor. ayrıca bu sistemler sürekli bozuluyor ve bu sistemlerin üretimi için çok çok daha fazla karbon salınıyor.
İptal ettirdikten sonra başka sorunlarla da karşılaşanlar olmuş, siyah duman atma, çekişten düşme vs. gibi. Siz hiç karşılaştınız mı böyle durumlarla?