arkadaşlar aranızda yeniyim kusuruma bakmayın burayı kullanmayı dahi bilmiyorum yazdıklarımı size kadar ulaştırabilecek miyim ondan bile emin değilim lafı uzatmadan sorunuma geçeyim aracım i20 1.4 mpi style paket arabamda orta susturucu iptal ve katalizör iptal deliler gibi yağ eksiltme var ve beyaz duman atma var yaklaşık 2 ay önce serviste 34000 bakımına soktum ve bu akşam yağ lambası yandı ek olarak arabayı asla sabit devir kullanmıyorum genellikle sıka sıka kullanıyorum serviste aracıma 5.30 shell marka yağ koyuldu sanırım bu kadar sıkıştırmayla ince yağı yakıyor olabilitesi var mı tek tek cevaplarsanız teşekkür ederim not: buji akü değişmedi
Öncelikle hoşgeldiniz. Hocam, 2021 model araca sanki baya baya işkence etmişsiniz. Susturucu, kat iptali, yüksek devirle aşırı kullanım... Motorun ve aracın genel kapasitesi zaten isteklerinize uygun değil gibi geldi. Kendi halinde, sakin, seyahat amaçlı bir araç bu.. Motor içinde hasar görmüş yerler olabilir, çok da yağla alakalı bir durum değil gibi.
Sorunuzun cevabı yazdıklarınız arasında var,o yaptıklarınızı yapmazsanız sorun büyük ihtimalle çözülecektir.
yazdıklarınıza katılıyorum ama maalesef ki sürüş şeklim bu yönde. kalın yağ ile problemde çözüme gider miyim cevaplarsanız sevinirim
Aracınızın sağlığı için Ancak araç belli motor belli,fazla sıkıştırırsanız bu tarz problemlerle karşılaşmanında ötesinde ilerde daha büyük sorunlara gebe olur aracınız. Bu motorlara açıkçası daha kalın yağ koyulması gereksiz olur,5W-30 tam ideal yağı diyebiliriz hatta bazı yetkili servisler sizin motorunuz için 0W-20 dahi kullanabiliyorlar,sakin sürücüler,soğuk iklimde yaşayanlar için o yağda ideal.Parlama noktası ve 100 derece viskozitesi daha yüksek bir 5W-30 yağa geçiş yapabilirsiniz,ancak şunu söyleyebilirim eğer bakımda Shell Helix Ultra kullanıldıysa onunda dayanımı oldukça yüksektir,kolay kolay yoğun stres altında incelmez. Ayrıca bu motorlar yağ yakan motorlar değildir,eğer 15 bin bakım çerçevesinde 1 litreden fazla yağ eksiltiyorsa motorda da problem olabilir,yağ çubuğunda bakım zamanı geldiği zaman motor yağı hala Full-Low seviyesi arasında bir yerdeyse bu eksiltme normal kabul edilebilir.(Aşırı agresif-zor kullanım şartları için.)
araç şu anda aşınma nedeniyle yüksek miktarda yağ yakıyorsa bu saatten sonra kalın yağ ya da başka bir katkıyla geriye dönüş imkansız. ben aracın sert kullanılması ve yüksek devir nedeniyle aşınabileceğini düşünmüyorum, kullandığınız yağ, filtre, yapılan yanlış tamiratlar sırasında aracın zarar görmesi çok daha kolay. araca kompresyon testi yaptırmanızı, conta testi yaptırmanızı tavsiye ederim. eğer aşınmanın çok olduğu tespit edilirse sadece araca daha fazla zarar vermemek için 10-60 yağ kullanabilirsiniz.
Kalın yağın da soğuk motorda çok sağlıklı olacağını sanmıyorum, motor isinincaya kadar yağlama olmayan parçalarda çok ciddi aşınmalara neden olacaktır. Siz bence de @Halil beyin dediği gibi motorda nerede kaçak var onun tespitini yapın, yoksa yatak sardirip motoru hepten kaybetmeniz çok uzun sürmez.
Hocam aracı baya zorlanmış bu durumda aracın performansını etkiler. Ve bu durumlar ortaya çıkabilir aracı normal düzeyde kullanım ile bu sorunlar çözüme kavuşur.
yeni nesil araçlarda rodaj evresi olmaz derslerde siz aracınızı en az 3000km sıkıştırmayın ilk yağ değişim km sine uyun Mekanik sistem uyum sağlasın sonrasinda uzun müddet devirli kullanmayın araci rahatlatin en az 5000km devamli sikiştirmayin Bakımlarını zamanında yaptırın firmanın tavsiye ettiği yağı kullanın sahte çakma yağlardan uzak durun inandığınız guvenebileceginiz serviste yağ değişim ve bakim yaptırın yoksa tecrübe pahalı olabiliyor kalın yag çözüm olmaz eksiltme süresini biraz kısaltır ve daha fazla masraf çıkarmasına neden olur gecmis olsun