Merhabalar. 2013 model i20 dizel 152binde. Degiseni yok bir kac yerinde lokal boya var. Fiyat olarak 90.bin tl diyor. Fakat experde motor üst bölgesinde yağ kaçaği karterde yağ kaçağı ve egzos bölgesinde siyah duman var olduğu yazıyor. Bana ileride daha büyük sıkıntı çıkarırmı? Veya bu sıkıntının bedeli maximum en kötü ne kadar tutar. Ve son soru kronik bir sıkıntımıdır? Kullanan arkadaşlardan cevap bekliyorum. Ona göre alacağım aracı.
önceki bakımları hakkında bilgi sahibi olmadan hiçbirşey söylenemez. turbo bozulursa 3-5 bin arası masraf açar. motor tamamen bitikse ya da yağlama problemi nedeniyle yatak saracak kadar kötüyse 10 bin civarı masrafınız olur.
Motorda sıkıntı yok diye biliyorum çünkü Exper beygirin tam güçte olduğunu güzel olduğunu söyledi. Fakat raporlarda yazan bu 2 bölgede yağ ve egzozdan siyah duman kafamı karıştırdı.
Bu exper raporu doğrultusunda tecrübeli bir ustaya ya da yetkili servise danış , yağ kaçaklarının muhtemel çözüm masrafı ile siyah duman atmanın çözümünün maliyetini , sonra almaya karar ver. Günümüzde temiz araba bulmakta zor , sorunlu arabayı temize çıkarmakta çok masraflı.
Ben 3 sene kullandım. Performansı çok iyi ama gel gelelim soruna; ben yaz başında aldım 148.000 de idi. Motorda sorun yoktu şükür. Tıkır tıkır çalışıyordu. ekimin sonunda arıza lambası yandı. Ertesi gün servise gittim. Dizel partikül filtresi hatası dedi. Detayı öğrendim. Rejenerasyon yapıldı. Yazılım gücellendi ve olan oldu. Araç çok yakmaya, 110 km hızda artık 6. Vitesi istememeye illa 5 te git demeye başladı. Servise gittim tekrar anlattım. Servis elemanı bindi denedi evet böyle olmaması lazım dedi. Merkezi aradılar ettiler. Yazılımı eskiye çeviremeyiz sistem ona izin vermiyor yapacak birşey yok dediler. Kalan 2.5 sene öyle bindim. Şehir içi 7-8 litre yakıyordu. Eğer şehir içi kullanacaksanız almayın derim dizel. Yeni nesilde dpf olunca ben tövbe ettim. Benzinli aldım tüpsüz biniyorum o da şehir içi 8-9 arası yakıyor şükür. Almayın derken i20 olarak değil ben kısa mesafede dizele karşıyım artık . Bu aracında bakım geçmişini öğrenmeye servise gittim ecu güncellemesi var dediler. Ben gelirim dedim selam bile vermedim. Belki iyi olacak güncelleme ile ama korku var artık.
Motorun gücünü anlık ölçüyorlar. Motordan duman atan her araç beni korkutur. Macera aramaya gerek yok diye düşünürüm.
daha önce üst kapak yada külbütör tamir rektifiye revizyon amacıyla açılmamışsa çok hor kullanılmamışsa 150-200000km de doğru düzgün kullanılmış bir crdi üstten yağ kaçırmaz, hyundai nin dizelleri genellikle kara duman da atmaz, ya kompresyon kötü ya turbo bozuk ki yeterli hava girmiyorsa kara duman atıyordur kara duman atıyorsa katalizör ve eksozda tıkalıdır. Yüksek devirlerde silindir piston segman kaçaklarından kompresyonu çok bozmayacak düzeyde belli bir miktar yağ yakan motorlar o esnada normalden fazla güç üretir, bunu herkes bilmiyor problem de burada yaşanıyor 100hp lik her yerinden ses gelen leş gibi bir motor dyno da 110-120hp üretiyorsa ya dyno bozuktur yada o motor yağ yakıyordur. Silindire kaçan her damla yağ yakıtla karışır ekstra basınç üretir ve kaçınılmaz sona gidildiği bellidir. Normal bir motorda yakıt yakılır yağ değil. 20-25000 liraya yurtdışından bulunursa bir sıfır sandık motor ve komple eksoz ile güzel olur.