Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

I20 2013 1.2 Cvvt Hararet Sorunu

'İ20 Forum - Club' forumunda Vaizerd tarafından 10 Şubat 2025 tarihinde açılan konu

1. Vaizerd

Vaizerd Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    Berkay
    Yaşadığınız Şehir:
    45-MANİSA
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Herkese merhabalar, yazım biraz uzun oldu bütün yazının sonunda aracın şuanki durumunun özeti bulunmakta. Aşağıdaki tam hikaye başına benzer durum gelen diğer arkadaşlara yardımcı olması içindir. Önerilerinizi özete bakarak da yapabilirsiniz. Teşekkürler

temmuz 2024'de 2013 model i20 2013 1.2 CVVT araç satın aldım. İlk aracım ve daha önce çok bir tecrübem yoktu. Galeriden satın aldım ve aldıktan sonra yağ bakımı, filtre değişimi vs yaptırdım. 156bin kilometrede aldığım araç şubat 2025 itibariyle 159bin kilometrededir. Ara sıra işe gidip gelirken kullanıyordum arabayı. Yaklaşık 50km gidiş 50km geliş şeklinde. Sürüş tarzım da genelde 2000-3000 devir arasında çok zorlamadandır. Aracın kaloriferi tam ısıtmıyordu neredeyse 50km yol gittikten sonra içerisi ısınıyordu bu sebeple sanayiye gidecektim ancak tam o hafta aşağıdaki olaylar başımıza geldi.

Kasım 2024 tarihinde akşam işten dönerken (şehirler arası diyebiliriz) şehre girdiğimde hararet 110-115'lere geldi. Sağa çektim düşmediği için aracı stop ettim. Çok bilgim olmadığı için ustayı aradım düşmüyorsa iyi yapmışsın dedi, birkaç gün sonra eksilen suyu tamamlayıp sanayiye çektik. Usta hortumları kontrol etti bir kaçak bulamadı, peteklerin ısıtmadığını söyleyince elektrikçiye gittik petekleri temizlettik. Elektrikçi de devirdaimi de değiştirirseniz iyi olur dedi değişti.

Kasım 2024 devirdaim değişimindan birkaç gün sonra yine hararet 100'lere gelince sağa çekip klimayı soğukta açtım, motor hemen soğudu. Başka bir ustaya götürdüğümde termostat açmamış dedi ve yeni (HL MANDO marka) termostat taktı (eskisini kontrol etti gerçekten bozukmuş). Radyatör kapağını değiştirdik (0.9 bar yan sanayi takmışlar orijinal sanıyordum). Ayrıca conta testi yaptırdık herhangi bir sorun yoktu. Bu olaydan sonra 2 ay kadar falan hiç sorun olmadı.

Ocak 2025'de LPG regülatörünü eskidiği için değiştirttim, regülatörün diyaframı otursun diye aracı aktif olarak kullanıyordum ki yine işten dönerken aynı yerde aracım hararet yaptı. 100 derecelere gelince hemen sağa çekip kaputu açtım. Fan açmamış, yedek depo taşmış ve termostat hortumu soğuk-ılık arasıydı. Ertesi gün aracı termostatı değiştiren tamirciye götürdüm. Rölantide çalıştırıp ısınmasını bekledik ancak fan açmadı o yüzden 3-4bin devir arasında gaz verdik. Fan açtı, termostat hortumu ısındı. "Her şey normal görünüyor tekrar hararet yaparsa radyatörü değiştirelim" dedi.

Şubat 2025 yukarıdaki olaydan yaklaşık 1 hafta kadar sonra yaklaşık 70km yol yaptıktan sonra hararet yine yükseldi. Bu arada o gün çıkmadan önce genleşme kabında fullden 1 parmak eksik antifriz vardı ve radyatör hortumu ağzına kadar doluydu. yaklaşık 35km gittikten sonra yedek depo taştı ve 45km falan olduğunda hararet yine 100'e kadar geldi. Aracı sanayiden alıp hyundai yetkile servise gittim ve oradaki usta araç sıcakken kapağı açıp 2000-3000 devir gaz vermemi söyledi ve ne yazık ki radyatör ağzından ufak ufak hava gelmeye başladı. Bugün aracı servisten alıp sanayide conta kaçak testi yaptırdım ve mavi olan sıvı sarıya döndü.

Özet olarak aracım 4 defa maksimum 110-115 derecelerde hararet gördü. Her seferinde farklı bir yerini değiştirdik ancak şuan conta testinde conta yanık (usta contayı gıdıklamış, şehir içi gezebilirsiniz diyor. Sanırım aman aman yanık değil ya da henüz motora ciddi zarar vermemiş ama riske atmak istemiyorum) çıkıyor. Araçla 3000 devirlerde yol yapınca genleşme kabından radyatördeki suyu tahliye ediyor ve hararet yapıyor. Bunun haricinde yağa su karışması, suya yağ karışması, performans düşüklüğü, beyaz duman gibi belirtiler yok.

Sorularım
    • Pompa gibi yapılan conta testi %100 doğru mudur?
    • Radyatör suyundan baloncuk çıkmasının sebebi LPG regülatör değişimi olabilir mi?
    • Conta değişimi için usta kapak değişmezse, rektefiye olursa 40-50bin gibi bir masrafı olur dedi bu fiyat uygun mu? Tamir yapılırken nelerin değişmesi gerekir (devirdaim, termostat, triger vs vs)
    Okuduğunuz ve yardımınız için hepinize teşekkür ederim.

2. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,284
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Muhtemelen conta yanık.
    Fiyatlar konusunda 40-50 bin bence pahalı. Ankara'da 65-70 bin TL ye ix35 e komple motor revizyonu yapılıyor. (Kullanılan yedek parçaları bilmiyoruz tabiki) Bir kaç yerden daha fiyat sorun.

Triger zincirli ise bence aracın km si itibariyle değişse iyi olabilir. Devirdaim de değişmeli.

Mümkün olduğunca orjinal mobis parçalar temin etmeye çalışın.

3. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,284
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Regülatör yeni olduğu için pek ihtimal vermiyorum. Test amaçlı tanktan LPG yi kapatıp aracı benzinde kullanın. Yine sorun olursa regülatörden değildir.

4. Vaizerd

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    Berkay
    Yaşadığınız Şehir:
    45-MANİSA
    Araç Modeli:
    Başka yerden de fiyat aldım ancak fiyat aldığım iki yerin de ustalığını bilmiyorum söylediğim gibi ilk aracım ve çevremde pek anlayan yok. Diğer yer "sadece contaysa üst kapak taşlanırsa 25-30 gibi bir masrafı olur, üst kapak değişirse 40 45'i bulur. Motoru açmadan bir şey söylemek zor, silindirlere zarar vermişse motora kadar yürür 100'de olur" diye bilgi verdi. Üst kapak taşlama bir yerde 30 bir yerde 50 olunca çok şaşırdım doğrusu. Yağa su karışması, suya yağ karışması, beyaz duman vs gibi belirtiler olmaması yanığın çok kötü durumda olmadığını gösterir mi sizce?

LPG tarafına gelecek olursak 1 haftadır benzinde kullanıyorum ancak yine dediğim sorunları yaptı :) regülatörü değiştirdikten sonra ortaya çıkması o durumdan şüphelendirdi. Belki hep vardı da düşük devirde kullanıyorum diye fark edemedik bilemiyorum. cumartesi günü bir başka ustaya götürmeyi düşünüyorum bir başka görüş almış olurum diye

Yanıtlarınız için teşekkürler

ai_torcuk bunu beğendi.
  5. Vaizerd

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    Berkay
    Yaşadığınız Şehir:
    45-MANİSA
    Araç Modeli:
    Hocam selamlar tekrardan. Dün üst kapak açıldı, 4. segmanda boşluk var ayrıca gömleklerde çizik var bolca. 3. pistonun gömleklerinde de ufak çizikler var. Usta kapak rektefiye, motor da gömlek ve segman yapılacak 100bin masraf çıkar istiyorsan 60bine sandık motor var onu alalım ben onu tavsiye ediyorum diyor. 60bin motor 25bin işçilik ve ufak tefek malzemelere fiyat verdi ayrıca benim motoru da bedavaya alacaklarını söylüyorlar. Sizce ne yapmak daha doğru olur? internette sandık motorlara baktığımda 60-70 bin bandında ama bunlar eski motoru istemiyorlar. Bana motoru verince çok pahalıya patlıyor gibi geldi. Motor da en az 20-30 bin eder diye tahmin ediyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeli?

6. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,297
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    İkinci el sandık motor her zaman risklidir , çalışmayan metalden pek hayır gelmez. İçinden ne çıkacağı belli olmaz .

Servisten sandık motor temin edilebiliyor mu ? Bu ihtimali de değerlendir olur ya sıfır sandık motor imkanı vardır belki .

Uyanıklığa bakar mısın senin motoru bedavaya alacak ? Rektefiye edecek . Sonra sandık motor diye satacak .
    Hurdası bile iyi para eder. Rektefiye yapmazsa hurdasından kazanacak .

1.4 mpi motorda olması lazım bu araca.

Vaizerd bunu beğendi.
  7. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,284
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Güncel olarak atmosferik motor için 60-100 arası fiyat veriyor ustalar.

Bence sandık motor daha mantıklı. 60.000 TL olan motor, blok ve silindir kapağından ibaret. Sizin işinizi görür. Sökülmüşken katalizörü de kontrol ettirin.

Yalnız sandık motorun Çin malı olmadığından emin olun.

Vaizerd bunu beğendi.
  8. Vaizerd

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    Berkay
    Yaşadığınız Şehir:
    45-MANİSA
    Araç Modeli:
    hocam yanıtınız için teşekkür ederim öncelikle. İkinci el sandık motor ne demek oluyor anlayamadım. Bana gelecek olan motorun fotoğraflarını gösterdi aşağıdaki resimdeki gibiydi ekstra olarak devirdaim takılıydı ve triger varmış içinde. Servisten motor için fiyat almadım ama 200'lere gelir diye düşünüyorum.
    Aşağıdaki gibi (örnek olması için koydum resmi bu değil) motor sıfır sandık olmuyor mu? Bir de ne satıcı ne de usta garanti veremem diyor açıkçası bu durum soru işareti kafamda hala.

9. Vaizerd

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    Berkay
    Yaşadığınız Şehir:
    45-MANİSA
    Araç Modeli:
    Yanıtınız için teşekkür ederim hocam çin malı olup olmadığını sorayım dediğiniz gibi bir önceki fotoğraftaki gibi bir motor resmi gösterildi bana alırsak bunu alıcaz diye.
    • Eski motoru ustanın almasına rağmen totalde 85 90 gibi bir fiyat çıkması (işçilik bujiler incik boncuk) normal midir?
    • Sandık motor takıldıktan sonra garanti vermiyorlarmış bu normal midir?
    • Bir de motor değiştikten sonra ruhsata işlenmesi vs gibi süreçler oluyormuş. Onun için sanırım ustadan işçilik faturası, motorun da tüm ithalat belgelerini almak gerekiyormuş. Sadece bunlar yeterli mi?

10. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,297
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    İkinci el sandık motor kazalı araçtan çıkma oluyor.

Fotoğraftaki sadece motor sandık motorda üstünde şarj dinamosu , direksiyon pompası (varsa) , devirdaim pompası , klima kompresörü gibi çevresel elemanlarda takılı oluyor diye biliyorum. (Sıfır olanları bu şekilde gelebilir)
    Trigerde bi zahmet takılı olsun.

11. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,284
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Çıkma , revizyonlu vs sandık motor sakın almayın.

Sıfır sandık konusunda ise örnek olarak kendi aracım olan ix35 için bazen bende merak edip takip ediyorum. Çin malı olanlar 60-65.000 TL civarı oluyor ve garanti verilmiyor. Orjinal hyundai olanlar ise 80-85.000 TL civarı oluyor ve 6 ay garanti veren satıcılar var.

Çin malı olanlarda benim gördüğüm, genelde üzerinde kırmızı renk plastik tapalar oluyor ve blok üstünde hyundai-kia logosu bulunmuyor. Orjinal motor üzerinde blokta hyundai-kia logosu bulunuyor.

Asel Kaan Efe ve MAERKEK bunu beğendi.
  12. Vaizerd

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    Berkay
    Yaşadığınız Şehir:
    45-MANİSA
    Araç Modeli:
    hocam 1.4 mpi motor yine 1.4 G4LA motor olarak mı geçiyor? Motor o şekilde gelecek sanırım. 1.4 taktıktan sonra değişmesi gereken bişeyler var mı? ECU radyatör vs vs gibi? bir de ruhsata işletmek sıkıntı olur mu 1.2'den 1.4e şeklinde

13. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,297
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    1.4 mpi hangi yıldakinden bahsediyorsunuz ? G4LC son üretilen G4LA daha öncesi G4FA (bluelarda olan galiba) G4EE (Eraların motoru)

14. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,297
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hatırladığım kadarıyla güç artış oranına bakılıyor. Benzinlide %30 oranında güç artışına kadar izin varmış . Dizeli benzinli benzinliyi dizel yapamazsınız zaten.

https://www.aracproje.com.tr/motor-degisim-projesi

Araç beyni destekler mi değişimi gerekir mi sorusunun cevabı motor kodları net bilmeden diyemem. Sebep birinde cvvt olur diğerinde olmaz. Bu soketler boşta olması gerekir.

Genelde 1.2 ve 1.4 motorlar aynı bloktan üretilirler. Üst kapak aynı ise beyin enjektörler vs vs aynı kullanılır . Destekleyebilir diyebilirim belki yazılımdan yakıt haritası güncellemesi gerekebilir.

15. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,297
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    @MSC sayın admin senin önerin ne olur ?

16. Vaizerd

Alınan Beğeniler:
    6
    Ad Soyad:
    Berkay
    Yaşadığınız Şehir:
    45-MANİSA
    Araç Modeli:
    Hocam motorun üstünde
    "KYOTA G4LA S
    G4LAL241105"
    "1.4L"
    yazıyor farklı yerlerinde CVVT diye düşünüyorum bu da G4LA olmasından dolayı fotoğraf isterseniz atabilirim

MAERKEK bunu beğendi.
  17. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,297
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hyundai_Kappa_engine
    Bu motorda cvvt yok galiba. Kappa 1 ailesine ait en altta bilgisi yazıyor.
    Kappa2 ailesinde CVVT ve VIS olanlarda G4LC olarak geçiyor.

Egzantirik dişlilerinden de anlaşılır. Düz dişli ise CVVT yoktur. Fotoğraf gönderirseniz belli olur

18. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    G4LA motor 1.2 kappa motorun kodu. neden sandık motor alıyorsunuz, kolayca revizyon yapılabilen bir motor.

19. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,297
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Aynen kod olarak öyle lakin aynı bloktan 1.4 hacminde üretmişler. Bu versiyonu da varmış . Wikipedia'ya göre.

20. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    aynı blok hacmi değişirse kod değişir. 1.4 kappa için kod g4lc

Bu Sayfayı Paylaş