öncelikle merhaba. ben alptekin. batmanda öğretmenim. nasip oldu geçen subat ayında ilk aracım olan benzinli 1.4 cvvt select modeli i20 satın aldım. aracım 2010 model i20 1.4 benzinli cvvt select 90 beygir 1400 tork ve 11500 km civarında az kullanılmış bir araç. aracım ben aldığım ana kadar hiç servise götürülmemiş bende servise götürdüğümde yıldan dolayı 4.yıllık bakıma soktular. 500 TL verdim ( batman hyundai servisi) sorun şu ki sanki aracım çok fazla yakıt harcamakta. full depo ile sanki 50 52 krş yakıyorum.(şehiriçi) yol bilgisayarına göre şehir içi kullanım verilerim - ortalama 500 km civarı ancak kulllanabildim- şu an 9.1/100 civarı. shellden 95 oktan yakıt aldım. ilk aldığımda bpden doldurmuştum depoyu 7/100 civarı idi. sadece şehir kullandım dur kalk yapıyorum kasis çukur ışık vs... şu an yarım depodan biraz az benzin var ve tahimini gidilecek km 230 civarı gösteriyor bilgisasyarı acaba verilerde de mi sıkıntı var yoksa gerçekten çok mu yakıyor? ki agresif kullanmıyorum genelde 50km 3. yada 4. vites.. 4 yıllık bakım ne gerektiyorsa herşey değişitirldi. bende aksamdan pek anlamıyorum malum ilk aracım. bana verebileceğiniz tavsiyeler neler ? ikinci olarak aracın sağ göğsünden cızırtı gibi sanki sert bir cisim plastik üzerinde titriyormuş gibi ses çıkartıyor. ne yapmalıyım ? şimdiden ilginiz için teşekkürler.. iyi sürüşler...
ilk başta hoş geldiniz ve aracınız hayırlı olsun ufak düzeltmeler aracınız 1.4 100 hp lik degişken sübap zamanlamalı cvvt motordur aldıgınız km cok düşük 4 yılda ve sizden önceki sahibi herhalde bakım olayını yanlış anlamış neden derseniz ya yıl yada 15.000 km olması lazım ilk sahibi yılı atlamış 15.000 bakıma konsantre olmuş anlaşılan aracınızın garantiden cıkıp cıkmadıgını ögrenin ilk başta cunki yıl bakımını atlamış ve servisler yıl yada km hangisi önce dolarsa aracı servise cagırıyor gitmiyorsa cıkıcak olan arızadan kendilerini sorumlu tutumuyorlar diye biliyorum ödediginiz fiyat normal bu arada hem hava koşulları hemde ilk bakımı yaptırdıgınızdan dolayı yakıt bir miktar artıcaktır zamanla yavaş yavaş rayına oturucaktır düştügünü göreceksiniz merak etmeyin agresiften kastınız herşey yakıtı etkiler bu arada ani kalkışlar ani duruşlar uygun olmayan vites aralıgı v.s sırayla gider eger gögüsten cızırtı geliyorsa servise gösterin
teşekkür ederim serkan bey. dediğim gibi batman yolları gerçekten çok bozuk sürekli dur kalk yapıyorum ve malum trafik ışıkları. araç akıp gidemiyor. kimi arkadaş yakıt çok diyor kimisi uygun diyor bende kararsız kalınca forumlara bakayım dedim. aracım expertizde bakım atlandığı için garanti dışı dediler onu sormuştum. bakımda bujileri değiştirmedim acaba onlarıda mı değiştireyim gene yıldan ötürü sonuçda 4 yıllık bir araç az kullanılmış olsada ? ve araç sürekli şehir içi kullanılmış buda buji değiştirme tarihini erkene çeken bir faktör galiba ? kendi gözlemim sanki bp nin yakıtı shelle göre daha az tüketiliyor belki shell daha ince benzin satıyordur bilmiyorum. benzinli kullanmayı düşünüyorum en azından yaza kadar öyle olunca yakıt için servise götürmeliyim bilemedim? şehir içi verilerde 7/100 ün altını hiç görmedim mesela. benzin de tavsiyeniz var mı hangi marka hangi benzin ? agresiften kastım ise yavaş sürüyorum, 2000-3000 arası devirde kullanıyorum filan ve hız yapacak yol yok nerdeyse o yüzden gaza pek yüklenmedim.
rica ederim bujiler yanılmıyorsam 30.000 bin km de 1 degişiyor 4 yılı olmuş olmamış farketmiyor arabanın gidişinde bir sıkıntı yoksa gidişi derken gaz tepkimesi iyiyse degiştirmeye gerek yoktur ki aracınız daha 11.500 de demişsiniz servise götürürseniz sadece bir guncelleme yapar ki bu bakımda yapmıştır onu dedigim gibi hava şartları malum vede bakımdan yeni cıktıgı için bir nebze fazla yaktıgını görürsünüz sonra yavaş yavaş yakıtınız düşer ben istanbul gibi yerde 7.5-8 litrelerdeyim şu anda agresif kullanırsamda 8.5-9 litreye kadar cıktıgı görülüyor ama bazende ilginç olarak agresif kullandıgımda 7.5 litreleri yakalıyabiliyom yakıt olarak ben evimin burdaki moil den alıyorum 4.99 a satıyor ama eger uzun yola cıkıcaksam evimin yakınındaki moilden fullüyorum bitmeye yakında yolda shell varsa shell den alırım