Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

i20 1.Vites Sorusu

'İ20 Forum - Club' forumunda silverspring tarafından 14 Ağustos 2014 tarihinde açılan konu

1. silverspring

silverspring Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Hakan ERSU
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Merhaba arkadaslar

Yasadigim problemi internette arattim aslinda tam olarak problem olarak nitelendirilmedigini gordum.Birde ayni model araclarda benzer bir durum var mi diye sormak istedim.

Arac hareket ettikten sonra durmadiktan sonra dusuk hizlarda (neredeyse duracak kadar) 1. vitese gecmiyor bende hic zorlamiyorum 2.viteste devam ediyorum.Bu normal midir yoksa bana has bir durum mu soz konusu ?

Bu arada acemi bir sofor oldugumu eklemek isterim :)

2. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Coğu araç giderken 1. Vitese gecmez

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

3. huseyin102

huseyin102 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    82
    Ad Soyad:
    Hüseyin PEHLİVAN
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    geçmez arkadaş çünkü genel anlamda 1. vites kalkış vitesidir eğer araç gidiyorsa tekrar 1.e alırsan şansuzmanı zorlarsın gerek yok :) 2 ye at sen araba durmuşsa tabiki 1 ama hareket halindeyken 2

duracak kadar ile durma arasında iyi bir fark var sorun değil genel olarak böyle bu işler

4. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    yolda giderken hyundai i20 ile illa 1. vitese takmak istiyorsanız önce hızınızı 20km altına düşürün sonra debriyaja basıp ara gazı verin devir 2500-2600 lare gelsin sonra vitesi çok az bir takat ile 1. vitese doğru ittirin ve 1. vitese geçişin sonunda da debriyajı mutlaka temkinli biçimde bırakın, eğer aragazı sonrası vitesi takmaya geç kalırsanız ve motor devri aragazından sonra 2500-2300rpm den çok aşağı düşerse 1. vitese takamazsınız vites kolu gitmez zorlarsanız yarım ay vites çatallarını bozarsınız devir düşmeye başlayıp yarım debiryaj halinde iken biryerde pat diye geçer ben getz ve accent te sürekli takardım şehir içi seri sürüş gereksinimi yüzünden bazen önümüzdeki arabayı sollamak çok zor olabiliyor ve 2. viteste motor rölantide titremeye başlayabiliyor, 25-30 km gibi bir hızda 1. vites denendiğinde çok kötü bir diferansiyel seside duyulur uğultu şeklindedir.

bunu seri bir şekilde yapmalısınız ki işe yarasın önce yavaşça denemelisiniz eğer vitesi geçiremiyorsanız zorlamayın zor da olsa senkromeç kırabilir aks koparabilirsiniz. Risklidir ama şahsen hiç arıza çıkarmadan yapmışımdır:)

neyse geçenlerde 2012 model 1.2 dizel polo sürdüm onun şanzımanı o kadar cinsti ki 1. vitese her daim kolaylıkla geçiyordu zaten uzun oranlı bir 1. vitesi vardı 25km ile dahi çok az ara gazı ile pat diye takıyordum gerçi yürümeyen hızlanamayan kötü bir otomobildi.

5. mukitti

mukitti Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    22
    Ad Soyad:
    mustafa karanebi
    Yaşadığınız Şehir:
    38-KAYSERİ
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    bende yeni aldım aracımı ve acemi şöförüm bende de oluyor her defasında da 2. viteste geçiştiriyorum hızım 20 km/sa olsa dahi 2. viteste kullanıyorum :D

6. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    acemi iken belki olmazda sonra zamanla gelişir bazı şeyler, acemilere pekçok tavsiyem var genelde antrenman için boş yollar tercih edilir ya o yollarda seri kalkış çalışabilirler geniş virajlarda direksiyon dönük iken viraj içi frenleme çalışabilirler, arabaya 4-5 kişi yük alarak ve sadece tek başına aynı yola çıkarak aradaki farkları hissedebilirler fren mesafesinin uzadığını kısaldığını hızlanmanın sağırlaştığını serileştiğini yada süspansiyonun yüklü iken ve boş iken hissettirdiklerini kavrayabilirler iki tane su damacanası arasına yokuş yukarı biçimdeki yolda park etme çalışabilirler, geniş mıcırlı yolda küçük hızlarda giderken savrulma ve toplama çalışabilirler İstanbul ralli parkuru Şile Gebze arasında geniş mıcır düzlükleri vardı, yokuş yukarı büyük viteste motor bayılmasına manipüle biçimde yokuş yukarı vites küçültme çalışabilirler, kış lastikleri ile yağmur ve karda bol sürüş yapabilirler

benim müfredatım biraz ağır olsada sonuçta emniyetli bir sürücü oldum, ancak konunun başındaki 1. vitese hareket halinde iken takma olayı dimdik bir rampada 2. viteste yavaş kalıp motoru stop ettirecek kadar baydığınızda lazım olacak birşeydir ve olur ya stop edip arkaya kaçırırsanız yada arkanızdan gelen varsa dik bir yokuşun ortasında ufak arabanızda 3-4 kişi varken 1. vitesle bile kalkış yapamıyorsunuz patinaj yapacak ilerlemeyecek yada debriyajınız yanacaktır, sağlıklı olan tek seçenek o dik yokuşa geriden hızlı gelip çıkmak olunca bunun yerine şehir içi dik rampalarda motoru bayılan otomobili 3ten 2ye 2 den 1 e takmak iyi bir maharettir. Multijet in 1.3 leri var Linea gibi ağır otomobillere koyuyorlar ve 1. vitese yolda giderken takmayı öğrenmek farz oluyor bazı modellerde de özellikle ufak motorlu yeni nesil olanların zaten tasarım aşamasında 1. vitese kolay takılacak şekilde tasarlanıyor

ben birgün kışın karlı zeminde yaz lastiklerimle iki üç gün öncesinde yaptığım gibi yavaş yavaş işe giderken geçtiğim tren yolu üst geçidi olan rampada birkaç arabanın kaza yapması ve durması sebebiyle rampanın diğer dik olan kavşağına saptım karda daha az patinaj yapsın diye hızıma oranla kuru zemine göre bir büyük vitesle gidiyordum, ve karlar sabahın köründe bu boş kavşaktan kimse geçmediği için biriktmişti ve buzların üzerinde yokuş yukarı bolca patinaj yapmıştım ve gazı azalttım azalttım karlı zeminde 1. vitese takamadım kararsız kaldım 1. viteste daha çok patinaj yapar hiç çıkamam dedim 2. vitesle gazı azalta azalta ön lastiklerin arkasına yığılan karlar sebebiyle o zeminde benim getz en sonunda rölanti altına indi ve rölanti altında iken gazı kökler köklemez yemedi saliselik geç kaldım ve çat diye stop etti, ve yokuş aşağı buzun üzerinden geri kaymaya başladı ve motor stop halde olduğu için abs devreye girmedi ve benim getz spin halinde yan dönmüştü biraz el freni biraz direksiyon biraz geriden gelen bir kişinin arabasının kaçışması ile kazasız sürtmesiz çarpmasız yırttık olayı

eğer buzlu karlı zeminde yokuş yukarı motor stop etmeseydi abs çalışacaktı ve aşağı düzgün şekilde abs nin yavaşlatmasıyla tekerlekleri kilitlemeden dümdüz inebilecektim motor stop edince westhinghouse vakumu da olmadığından fren pompalamak ta işe yaramıyor, işte başa gelmeden tecrübe olmuyor, şu mevsimde hava sıcak kar yağışı da neymiş diyecekler ama başa geliyor:)

Bu Sayfayı Paylaş