Arkadaşlar bugün aracımda espyi devreye soktum.Malum i10 aracımızın yol tutuşu sınıfına göre gayet ii. uzun bir viraja 80le girdim tabi viraj 90 veya 100le girildiğinde i10nu koparacak keskinlikte bir viraj.Ben de 80le dönerken virajın bitişinde ışık olup araçların beklediğini gördüm kırmızı yanıyor diye de virajda hafif frene dokundum tabi aracın arkasını bırakma ihtimalini de göz ardı etmedim yani her an kontra vermem gerekebilir düşüncesindeyken araç arkasını bıraktığı gibi bir anda fren pedalında bir titreme hissettim ve araç hemen arkasını savurmayı bıraktı.Daha önceleri espsi olmayan aracımla bu tür arkasını bırakma durumları yaşadığım için tecrübe sahibiydim bu yüzden bu yanlış fren hareketini uyguladım kendime güveniyordum ama bana iş düşürmeyip i10 espsi ile bu durumu düzeltti.Kimseye tavsiye etmiyorum tabiki ama bizzat yaşadığım bu tecrübeyi paylaşmak istedim.
Şimdi Esp işe yaradı diyorsunuz değilmi, Bir anı paylaşmışsınız bizimle teşekkürler, bende esp ile ilgili bir anı paylaşayım. İlk defa uzun yola gidiyoruz , arkadaşımla beraber son sürat gidiyorum en aşağı 140 150 gibi, bir anda yağmur yağmaya başladı, yalnız biz hızımızı kesmedik şarkılar türküler söyleye söyleye gidiyoruz, araba arkadan öyle bir kaydırdıki, kaymasıyla toplaması bir oldu Esp devreye girdi... Gerçekten araçların bu özellikleri çok güzel bir şey. Allahım araçlarımızı bizleri ve trafiği korusun inşallah.
esp absden bağımsız bir sistem değil, tek merkezden çalışıyor, aynı sensörlerden veri alıyorlar. bu nedenle pedalı titreten hem abs hem de esp'dir.
Tabi ESP de olabilir ancak benim tahminimde yol virajlı olduğundan araç kızaklamaya başladı ve hemen ABS devreye girdi... hiç frene basmadan gazlamaya devam edip araç savrulsa ve bilinmeyen bir güç ile araç savrulmayı kesip dengeye gelse ESP + ABS derdim... Ama benim tahminimce frene sürücü bastığı için ABS olabileceğini düşünüyorum... Tabi ESP mi ABS mi ayırmak çok zor o durumda... ve aklıma hep şu gelir... ESP siz ama ABS li araçta ani direksiyon hareketlerinde sert frenaj ile ABS nin devreye girmesi ve manevra yapmak ile ESP nin yaptığı görevi ABS de yapıyor sayılır mı...
peki şöyle düşünsek... yolda önüne aniden bir engel çıktığında , engelden kaçan ESP siz araç savrulma yapıyor... ESP li araç direksiyonu kırdığında savrulma yapmadan kurtarıyor ( ilgili tekerler gerektiği kadar fren yapıyor) ESPsiz ABS li araç engeli görür görmez sert fren yapıp ABS yi devreye sokarak manevra yaptığında ne olur? ( ilgili tekerler ABS de de gerektiği kadar fren yapmıyor mu ? ) @MSC ???
Savrulma hesaplanmadan en kisa surede duracak sekilde 4 pompayi devreye sokar. Esp de ise frene bile basmadan savrulma tespit edildigi an abs devreye girer ve savrulmanin aksi yonde savrulmayi kesecek manevra yapar. 4 pompanin en fazla 3 unu kullanir yada 2 ser 2 ser kullanir. Savrulma aninda fren yapildiginda ise direksiyon acisina gore araci en kisa nomtada durdurmaya calisir ve yine savrulmayi minimize etmeye calisir. 4 pompanin 4 unude farkli seviyelerde kullanir. Esp nin amaci spin atmamak, direksiyon konumundaki izden cikmadan ilerlemek. Pompa dedigimde valf aslinda, anlasilsin diye oyle yazdim. Aslinda tek pompa var
Benim sorduğum tam olarak bu değil aslında ESP de ABS + EBD + BAS devreye girdiğinde savrulmayı engelliyor... Ancak kesmesi bırakması gereken yerde bırakıyor... sadece ABS li araç da şoför daimi olarak ABS yi devreye soktuğunda da otomobil ESP li araç gibi davranmaz mı?
abs sadece kilitlenme var mı ona bakıyor, ve 4 tekerden herhangi birisi kilitlendiğinde bu kilitlenmeyi engellemek için toplam fren basıncını düşürüyor. esp tekerlere ayrı ayrı kontrol ediyor ve müdahale için tekerlerin kilitlenmesi bakmıyor, savrulmayı hesaplıyor. ona göre nereye lazımsa oranın basıncını düşürüyor. yani esp daha akıllı çalışıyor,
Fren yapilmadan cekiliyor bu video. Sadece abs li arabada bu hareketi yapsan abs beyni anlamaz bile ne olup bittigini
evet açı sensörü yok katılıyorum kesinlikle @MSC benim de araştırdığım husus ABS nin yanındaki BAS ve EBD frenlerdeki gücü orantılı dağıtmak, kimi tekere %80 kimine %10 kimine %60 gibi frenaj yaptırmak değil mi... Bu sayede de ESP ye yakınlaşıyor gibi... Tabi ESP kadar kararlı olması beklenmez, ancak ortak kullandıkları sistem gereği reaktif davranıyor... @yanlayanaccent din dediği gibi ESP akıllı ve arkada bir hesaplar zinciri var... sanırım işin kırılma noktası da burada... çok daha proaktif davranıyor... öngörü mevcut tahmin mevcut... Yanıtlar için teşekkür ederim...
Bas ile ebd nin esp ile benzer bir tarafi yok ki. Bas asiri vakumla fren pedal gucunu dusurur, abs pompasina bir ozellik katmaz. Ayak gucunuz yoksa ani fren icin baya yardimci olur. Diyafram muhabbeti. Ebd ise yuke gore on arka basinci ayarlar. Bununda esp ile karsilastirilacak bir tarafi yok bence. Esp ayni zamanda traction control diyebiliriz ama. Tabii orjinali ile yine cok benzer degil.
Abs viraja girerken kaydırıyor 140 kmh civarı bi hızla çeyrek cember yayı gibi viraja girerken frenlerdim araç dönüş acısını kaybetti ve önden kaymaya başladı baktım refuje dolacam freni bırakıp sert şekilde direksiyonu viraj yönünde kirdim bu sefere arkayi kaydırdi ardından direksiyonu hafif terse kırarak virajdan çıktım.Arac kayarken soğuk kanliydim ama sağ salim durduktan sonra bir hayli korkutum daha da hiç o hızlara çıkmadım bana us pahasi oldu.ESP şart.
O zam dünkü olayımda ABS ve ESP devreye girmiştir, benim hemen önümde kaza oldu önümdeki araba ve karşıdan hatalı sollama yapan araba kafa kafa çarpıştılar ve karşıdan gelen TIR'da önümdeki araca da tekerleine vurdu ve geriye fırlattı, hızımız yoğun sis ve karanlıkta ( hangi akla hizmetse ) 80 km idi. Ben ilk baş ani frene bastım ve ABS devreye girdi araba hemen yavaşladı fakat arkadaki araba bana çarpama ihtimalinen ben direksyonu yolun sağındaki çimenlere kırdım, araba çok güzel ve hiç kaymadan yoldan çıkkartım. ESP devreye girip girmediğini arabayı bilgisayara bağlarsam gözükür mü. not: İnsan beyini'de gerçekten çok hızlı çalışıyor, o hızla sisli hava ve ani frenedn sonra önedekini düşün, arkadakini düşün ve en ilginci uykusuz.
Bizde size benzer birşey yaşadım arkadaşımla İstanbuldan dönüyorum Sakaryaya doğru tam bercesteye gelmeden bir biraj var sapancada otobanda şubat ayındayız kar kış fena yani arabanın gazi bitti benzine geçti benzine geçmesiyle birlikte hem bana hem arabaya bir gaz geldi çıktım en sol şerite karda fena yağıyo önler kışlık arkalar yazlık mustafa cecelininde etkisiyle 160la gideyorum viraja girdim yerler bembeyaz kimse kullanmamış o şeriti dedim burda bi kaysak ne olur acaba bir kaydık ön camdan arkamızdaki tırları 2 kere gördük 360 derece yaptık iki kere sağ bariyerlere gittik kurtardık sol bariyere bu sefer orayıda kurtardık en sonunda bi topladı araba o arada hızımız 90dı ama kayarken tır solluyoruz o derece korkunç birşeydi sonra bercesteye attık kendimizi ben orda 15 dakikada 10 tane sigara içtim çok korkmuştum ve kayarken yani spin atarken Arabanın her yeri titriyordu ışıklar yanıp sönüyordu Allahtan Traction Control System (TCS) etkindi buda böyle bir anımdır diklat edelim abiler ablalar kardeşler önümüz kış