Arkadaşlar merhaba 2010 hyundai i10 aracında alt taraftan gelen tak tük tarzında ancak baya yüksek ses ile gelen sorun için yetkili serviste gittik (Ses sanki on göğüs ile motor birleştiği yerlerden geliyor tabi biraz daha alt tarafa ve sol tarafa doğru ve bu ses normal yollarda gelmiyor ancak özellikle çukurlu yollarda çok rahatsız edici oluyor) Neyse yetkili servise gittik teste çöktük ve ses tekrardan geldi servise donduk aracı lifte aldılar aly takim genel.olarak sorun yok dediler sadece viraj demir çubukları iki adet değişse yeterli dediler. Söz konusu ses için ise direksiyon tıkırtı burcu denen sesten geldiğini parçanın yaklaşık onbeş liralık bir parca olduğunu ancak işçiliğinin 175 tl olduğunu ve işçilik 3 4 saat sürdüğünü söylediler. Simdi benim kafama takılan internette biraz araştırdım ve tıkırtı burcu denen parca küçücük bir.parca ve direksiyon sistemine ait bir parca , nasıl oluyorda bu küçük parca bu kadar bir sese neden oluyor. Ben açıkçası sorunun bu parçadan olduğunu düşünmüyorum. İlk defa basima boyle bisey geldiği için sorayim dedim daha önce model farketmeksizin başına ayni sorun gelen varmı veyahut bana belki şundan dolayıda olabilir diyecek varmı. Tavsiyelerinize ihtiyacım var. Diğer konu ise aklıma şöyle bir şey geldi abimin ford aracındada buna benzer ses vardı direksiyonu çevirincede kat kut ediyordu ustaya gösterdiler ve sesin amortisör üst .... parçasından kaynaklandığını bulmuşlardı ve parçayı değiştirince sorun ortadan kalkmıştı. ..... yazmamın sebebi o kısmı hatırlayamıyorum ancak plâstik bir parçaydı. Acaba bendeki de vu sorundan olabilirmi Kafam.çok karışık açıkçası uzun oldu biraz kusura bakmayın. Mobilden yazıyorum yazım hataları olabilir. Cevaplar için şimdiden teşekkürler
Alt takımda yüzlerce parça var, ön alt takım ile alakalı olarak sorunun kesin kaynağını bulmanız her zaman zordur özellikle nasıl bozulmuş olabileceği hakkında fikriniz yoksa çoğunlukla ön takındaki problemi kesin olarak bulamazsınız. i10 u bilemem ama bizim nesilde getz ve era gibi araçlarda tıkırtı burcu bozulunca direksiyon hızlı şekilde sağ ve sol yaptığınızda lak lak diye direksiyon altından ses gelir direksiyonda bu esnada çevirirken ufak bir boşluk hissedilebilir bu lak sesi tıkırtı burcu denilen parçanın kırılması yada aşınması sebebiyle boşluk yapmasından kaynaklanır tıkırtı burcu bizim araçların çoğunda polietilen gibi sert malzemeden üretilmiş bir plastik türevi burçtur konumu ise direksiyon kutusudur bu burç direksiyon rotlarını hareket ettiren kremayer çubuğuna kılavuzluk yapar dolayısı ile direksiyon kutusu sökülmeden değiştirmek imkansızdır direksiyon kutusu da kolay ve çabuk inmez uğraştırır o sebeple 150-200 lira işçilik isterler, bu burç genellikle direksiyonu çok fazla sağa veya sola tam turda dayayarak çevirmekten o şekilde dönüş yaparken birde tam tur dönüş yapılan yol bozuksa kolay bozulabilir ama normal kullanım şartlarında epey uzun ömürlü olması beklenen bir parçadır bizim marka araçlarda 60-80000km geçmeden kolay kolay bozulması beklenmez. Ön düzen ayarını sıklıkla yaptırmak ve düzgün ön düzen ayarıyla kullanmak bu parçanın ömrünü uzatır. Sadece ses yapmasıda değiştirmek için geçerli bir sebep olmamalı bence, arabasını emniyetle kullanabilen sürücüler için bu parçanın değişme zamanı şu şekilde belirlenebilir; zamanla direksiyon düz yolda gezme yapmaya başlarsa düz gitmek zorlaşırsa direksiyonda fazla bir boşluk oluşursa değiştirmek gerekebilir. Diğer anlattığınız mevzu amortisör üst tablasında yayın oturduğu bir rulmanlı parça oluyor mcherson tipi amortisör sisteminde amortisör üzerine eşmerkezli olarak takılmış yayların yani yay ın ortasından amortisör mili geçiyor işte bu yay ın direksiyonu çevirince kasmadan dönmesi için orda yay ın oturduğu bir rulman var yay üzerine geçen şapka şeklinde yada huni gibi plastik bile olabiliyor bu parça, o rulmanlı şapka direksiyonu çevirdikçe yayla beraber dönmesi içindir bu rulman bozulduğu zaman direksiyonu tek bir yönde çevirirken kart kurt ses yapar direksiyon sertleşebilir yumuşayabilir. Direksiyon kutusu motor ile ön göğsün birleştiği yerin altında zaten. Bozuk yoldaki sesler viraj demiri kaynaklı olabiliyorda. Sorunun asıl kaynağını ya şansa doğru denk getirerek yada sırayla bütün şüpheli parçaları değiştirerek bulmak malesef çok yaygın bir yöntem.
Aydınlatıcı cevabınız için çok teşekkürler Siz krater deyince aklıma.geldi değişecek parca ya lis hatırlamıyorsam krater burcu idi. İsmi oraya bir açıklık getireyim. Diğer konu özel serviste de ayni sorun için fiyat istemiştim ve onlarda direk direksiyonu sağ sol çevirip bana tik tık sesi dinletmislerdi siz deyince hatirladim yani sağ sol çevirince tik tik diye ses geliyordu. Bir noktaya değineceğim yukarda yazmamışım artarda yani neredeyse aralıksız çukurlu yollarda fren yaptığım da bu vurma sesi çok çok daha kotu ses yapıyor cidden sanki.bisey vuruyor ekzos mu vuruyor acaba diyede bakıldı sıkıntı yok dendi. Nasıl olduğu konudu hakkında pek fikir gelmiyor aklıma ancak köy yolları malim bozuktur acaba orda falanmı vurduk altını bir yere Valla bilmiyorum ne yapmalıyım tavsiyelerinize ihtiyacım var Mobil yazım hataları olabilir. Cevabınız için çok tesekkur ediyorum tekrardan