Cümleten selamın aleyküm. Siz değerli kullanıcı ve ustalara bir sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim. İki yıldır keyifle kullandığım Hyundai Getz 1.3 otomatik Getz aracımda su eksilmesi şikayeti ile servise gittim. Yapılan su kaçak testinde radyatörün su kaçırdığı ve değişimi yapılması gerektiği söylendi. Ben de değiştirin dedim radyatör değişmiş kapak eski radyatör ile aynı takılmıştı. Araçta hortum şişirme baş gösterdi kullananlar bilir Getz o konuda iyi araçtır harareti yükselip fan açtığında bile hortumları yumuşaktır fakat benim Su hortumları taş gibi oldu. O sebeple tekrar ustaya gittim kapak arızalı yedek depoya yeterince su tahliyesi yok ondan şişiyor dediler. Yeni yan sanayi ama aynı şekilde 0.9 bar kapak taktılar sorun hala devam ediyor. Hortumlar araç ısınınca taş gibi fakat kapağın altındaki küçük hortumdan yedek su deposuna en ufak bir tahliye yok. Sonra araştırarak radyatör orjinal değilse kapak tipi farklı olabilir aynı bar düşük tip takmayı düşünüyorum. Sizlerin tavsiyesi nedir? Sorun hala devam ediyor düşük tip kapak sizce radyatörden yedek su deposuna tahliye sorununu çözer mi?
Düşük basınçlı kapak almayın. Eğer orjinal 0,9 luk kapak bulamıyorsanız. HKT marka alabilirsiniz. Aracınızda başka bir sorun da olabilir. Radyatör delik olduğu için bu sorunu belli etmemiş olabilir. 30-40 liraya internetten CS test alıp bir deneyin.
Conta yanığı olması imkansız zira aracım hiç susuz kalmadı hararet yapmadı radyatör değişimine kadar hortum da sisirmedi. Bar aynı 0.9 fakat tipi düşük bir kapak denemeyi düşünüyorum. Eğer conta ise zaten Allah muhafaza yağdan sudan dumandan kendini belli ederdi diye düşünüyorum
Hyundai Getz 1.3 sahibiyim, getzlerde doğru termostat takılmaz ise borularda şişme ve akabinde yüksek hararet ile üst kapak contası yakma sorunu yapar. Üst kapak contası arızası 1.3 soch motorda genelde suyu motor soğukken bile fokurdatma yaparak belli eder. Burasını iyi okuyun, Araba rölantide hararet ortada iken alt radyatör hortumunu elle tutun, hortum buz gibi ise acilen servisten kısa tip 88 derecelik orjinal termostat alın. Ve kesinlikle iyi marka 0.9 barlık kapak alın. Sorun %99 termostat yüzünden çıkacak.
Üstadım şimdi aracın yanına gittim. Radyatör üst hortumu da alt hortumu da ateş gibi oluyor fan açtığında. Fakat ben termostatı hiç düşünmemiştim. Acaba yıpranmış ve geç açıp erken kapatıyor gibi bir durum olabilir mi değiştirmekte gerçekten fayda görüyor musun?
Termostat gözle kontrol edilmedi bence. Yanlış tipte takıldı ise uzun yolda kapalı kalıp yüksek hararete sebep olacaktır. İçinden çıkacak termostat fotosunu alta koyuyorum. Olmasi gereken termostat Eğer bunda da sorun yoksa radyatör kapağı ve conta kontrol edilmeli. Belki motor kapak contasında hafif bir basınç suya karışıyor olabilir.
Az önce bunun aynısını sipariş ettim içindeki de bundan bu arada ve 16 yaşında muhtemelen hiç değişmedi ilk kez değiştireceğim inşaallah sebep budur
İnşallah budur da çözülür. Yoksa conta testi şart, 1.3 soch motor asla şakaya gelmiyor hararet konusunda.
Haklısınız ihtimam gösterilmesi şart gibi duruyor varsa ufak birşey büyümeden giderecegim inşallah. Bilmediğim için soruyorum. 2005 model otomatik 1.3 Getz benim aracım bu araçta fan iki kademeli mi tek kademeli mi? Biliyor musunuz
Benim aracım düz vites ama fan iki kademeli, birinci kademede ses bile çıkmaz. İkinci kademeyi kolay kolay açmaz. Açarsa 10 saniyede susar.
Dün akşam yaşadıklarımı aynen iletiyorum termostatı her zaman gittiğim usta haricinde bir ustaya değiştirdim. Usta epey sinirli bir tipti kendi başınıza ustalık yapıyorsunuz dedi ama aldığım termostatı taktı. Sonra bu araçlarda kolay kolay termostat bozulmaz dedi. Radyatörden dökülen suyu da tamamladı sonrasında yarın sabah radyatöre bakarsın soğukken eksik varsa koyarsın dedi. Akşam eve oldukça yokuşlu bir yoldan gittim arabada sürekli fan açtı evin önüne gittiğimde yedek su deposu bomboştu sonra dedim sabahı bekleyeyim ayrıca hortumlar yumuşaktı. Sabah kaputu kaldırdım yedek su deposu full pozisyonda ve radyatör de ağzına kadar doluydu sanırım sorunum çözüldü
Çok geçmiş olsun, iki gün daha takip edin eksik suyu tamamlasın sistem. Evin önünde motor sıcakken rölantide bırakın bir kere fan açıp kapatıyorsa sorun bitmiştir.