selam arkadaslar. Bugun aracımı kaldırımdan indirirken altını sert birsekilde vurdum . Kenarlarda biraz ezilme vardı . Hemen servise gittim , bisey yok dediler. Walla allah korudu . Yoksa butün alt takım dagılacaktı. Bu arada servis sefine motor yag katkıları hakkında soru sordum cevap olarak. Hyundai firması artık hicbir sekilde motor yag katkısı önermiyor ve kullanılması halınde garanti sÜrecinde motor garanti dısı kalıyor dedi. Kullanıldıgı anlasılırmı dedlglmde evet kontrol yaparak anlıyoruz dediler bende bakım sonrası kullanmayı dÜsünüyordum. Artık vazgectim. Bor hakkındada söyle dediler. Bor iyi bir yaglayıcı fakat .kayganlasma arttıgı icin. Özellikle piston ve piston kollarında asırı harekaetlilikten daha önce cok sorun cıkmıs ve hyundai bunu yakın bizamanda yasaklamıs Düzenleyen : hakan84
Motor yaginim gorevi metaller aradinda surtinme azaltip kayganligi artirmak.ise bor da bunu basarili yerine getiriyorsa ve motor km si uzadigindan ve yedek parca takilamamasindan olabilirmi acaba ... Düzenleyen : Ogun
yani nasıl bir memlekette yaşıyoruz.ülkemizin medarı iftiharı bor u servisler kötülüyor,ne için parça satamayacak,yazık..
bende çok merak ettim şimdi bide yakıta eklenerek kullanılan katkı maddeleri nasıl acaba eğer sizler kullanmışsanız ?
bor metal katkısıdır motor yağı katkısı değil arada ince ibr fark vardır.. motor yağı katkısı diye satılan ürünler teflon bazlı ürünlerdir ve motordaki kanal yollarını zamanla tıkar motorda yağ yakmasına neden olur ve motoru teflona bağımlı yapar ibr süre sonrada motoru komple bitirirsiniz..
Lütfen bor un ne olduğunu bilelim. Kaydırıcı ile dolgu özellikli teflon içerikli ürünleri ayıralım. https://www.hyundaiclubtr.com/forum/forum_posts.asp?TID=10429&KW=
Arabayı Aldığımda Bir Ara Double Up Ünlüydü Servis Abi Atalım Bak Çok Güzel Felan Anlata Anlata Bitirememişti Atmıştık Bizde En Can Alıcı Nokta Diyelim Aynı Katkı Dışarda 10 Kuruş Serviste 50 Kuruş Bor Kullanmıcaklarmış Vahh Vahhh Kazançları Eksik Olucak Adamlarda Haklı Hakiki Bor Konulan Araçta Sorun Az Çıkıyor
her kafadan bir ses çıkar...En mantıklısı zaten tam sentetikmotor yağlarında katkı var,70-80 bin km ye kadar katkı gereksiz masraftan başka bişey değil.Yüksek kmlerden sonra atılabilir.... Ben transporterde serviste katkı+temizleyici+mazot katkısı 3 tane şişe set halinde yaptırmıştım,inanılmaz bir sonuç koydu ortaya bu aracımada yapacağım zaman vw servisinden alıp yapacağım.
servis bor dahil hic bir katkı koyulamaz diyor. Ayrıca bakımları neden 15000 km . Aralıgına cekiyolar. Bizim motorlar cokmu dayanıklı .yoksa ülkemizde agır trafik sartları yokmu. Bence motor cabuk yıpransın . Ya servise is cıksın . Yada yeni arac satarız. Mantıgı mutlaka vardır. Zaten bu ülke nezaman iyi biseyler üretse veya bulsa . Dıs gücler herzaman tas koymaya calısıyor. Garanti surecinde olmasa bile garanti sonrası mutlaka bor kullanıcam.
tam sentetik motor yagı kullanan araclarda bakım 15bin olarak söyleniyor, ki 15bin de yapılması gerektiginden değil, en son 15binde yapılası gerektiginden. Yoksa 15bin derken 15inde yapın demiyor. ayrıca, tma sentetik yag kullanılmayan araclrda bakım 8-10bin kmdir. tam sentetik yag kullanan araclarda ise 15-20bin arasıdır. Yurtdısından tam sentetik yaglar 20bin km gidiyor ama turkiye sartları için 15bin km diyorlar en gec..
konu boyunca devam eden "aracın daha çabuk bozulmasını isteyen servisler" teorisine katılmıyorum. dünyanın her yerinde tam sentetik motor yağları 15 bin km dayanabilir. bu işin teknik sorumluluk kısmı var, markalı motor yağları ürünlerinin dayanabildiğini kanıtlamak için çok ağır testlerden ve sertifikasyon işlemlerinden geçer. yağ kutusunun üzerinde hangi teknik özellikleri sağladığı kodlarıyla yazar, orada gördüğünüz bütün kodlar büyük uğraşlar sonucunda kanıtlanmıştır. bor katkısı ise bu bahsettiğim sertifikasyonların ancak %1ini tamamlayabiliyor, bor katkısı üreten firma, ekonomik gücüyle de alakalı olarak bu kadar büyük uğraşlar veremiyor. arkadaşlar aramızda binlerce kişi arasında bütün yağ değişimlerini serviste yapıp, aracın yağına suyuna bakıp başka da bir katkı koymadan 200bin kmden önce motoru aşınmadan dolayı bozulan var mı? ben makine mühendisiyim ve bahsedilen katkıları bazen ben de koyuyorum, ama servis bu işin teknik sorumluluğunu üstlenemez. olması gereken de budur, ama bu işin "Türkiyenin gururu bor" olayı ile alakası yoktur.