Merhaba arkadaşlar. Hyundai i10, 1.2 motor, 2014 model otomatik vites aracım var. Aracımın bakımını harici bir yerde geçen hafta yaptırdım. Hyundai yazılım güncellemesi de yaptı ilaveten. Şanzuman yağını da kendimiz değişmesini istedik ve değiştirdik. (ATF VI Motul yağ koymuş.) Hiçbir sorun yoktu bakıma dek. Ancak bakım sonrası, 3 defadır arabayı her ilk sabah çalıştırdığımda vitesi D'ye almama rağmen araç gazlayınca "Geri" gidiyor. Bir süre vites uğraşlarımla düzeliyor. Sizce sorun ne olabilir.
Söyledim yağ konusunu. Sorun yok dedi yağda.. Bence yağda sorun var... Çünkü ATF VI Motul yağ koymuş. Özelliklerine göre SP-IV desteği var. Aracın kullanım kılavuzunda SP-III konulması gerektiği yazıyor oysaki... Şimdide arızayı vites konum sensörüne buldu... Pazartesi kargo ile gelecek sensör. Bakalım göreceğiz çalışacak mı... Göstergede tüm vitesleri harf olarak gösteriyor. Ancak D'yi göstermiyor. Çok ilginç... Uzun uğraşlar sonrasında D göstergeye yansıyor...
merhaba, yağla bahsettiğiniz arızanın bir ilgisi olamaz. @ai_torcuk doğru teşhisi iletmiş. küçük bir ihtimal selenoid yada tesisatta olabilir. bu arada gittiğiniz yer yetkili servis değilse hiç bir yazılım güncellemesini kabul etmeyin.
Olabilir. Eski ve vites kolunun şanzımana bağlantısının telli olduğu araçlarda şanzımanın üst kısmında oluyor. Yeni araçlarda belki mekanizma biraz daha geliştirilmiş bu görevi bir sensör yapıyor olabilir. Eski tipler mekanik.
Mesela linkteki accent konum şarteli. https://www.hyundaiclubtr.com/konu/bu-parcanin-ismi-nedir.41551/
Arkadaşlar, lütfen şu otomatik şanzıman yağı konusunda üretici tavsiyelerine uyun. Hyundai grubu 4 ileri otomatiklerde minimum 90bin kmde değişim, 6 ileri otomatiklerde de değişim yapılmaması tavsiye edilmiş.
Tork konvektorlu her şanzıman yağı değişir, değişmeyen sanziman yağı yoktur. 6 otomatik elantra klavuzundan. Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kia servislerinde bülten var,Hyundai'de de mutlaka vardır. 4 ileri otomatikler 90bin (ağır koşullarda) ,6 ileri otomatik şanzımanlarda ise kontrol/değişim yok.
Yaklaşık 13 yıldır otomatik kullanıyorum km önemli deyil, genelde şehir içi kullandığımdan iki yılda bir değiştiririm.
hyundai 6 ileri için ağır koşullarda 100 bin kmde değişim öneriyor, kendi kılavuzunda net olarak belirtmiş.
Ben NET olarak söylüyorum; çok merak eden varsa herhangi bir yetkili Hyundai veya Kia servisini arayıp veya servise gidip, 6 ileri tam otomatik şanzımanlı aracın sase nosunu versin ve 2014teki bülteni okusun; " No maintenance, no service required"
bizimkilerde bulamadım ama hyundai malezya peryodik bakım tablolarında 60.000km'de 4 litre değişim yazılmış. https://hyundai.com.my/service/maintenance/Periodic-Maintenance-Service/ 6 otomatiklerin hepsinde var ve tablo 2020 yılı güncel.
amerikada normal koşullarda 160bin mil, ağır koşullar 60 bin mil olarak yetkili servislerde değişim yapılıyor.
Bizim şartlara göre çok fazla bir aralık, şanzıman ı km olarak deyilde çalışma saati olarak düşünmek lazım, yukarıda yazdığım gibi; genelde şehir içi kullandığımdan aşınma payını göz önüne alarak iki yılda bir değiştiririm, genelde uzun yol yapan araçlar için km yi baz almak gerekir tabi..
Merhabalar sorunuz düzeldi mi bilmiyorum fakat geri gidiyor derken araç D konumda düz konumda iken mi, yoksa yokuş yukarı olduğu zaman geri gidiyor.