LPG KABLO

Hyundai Güneş Enerjisi Ile Elektrik Üretecek.

'Hyundai'den Haberler / Yenilikler / Tarihçe' forumunda MSC tarafından 3 Ağustos 2019 tarihinde açılan konu

  1. MSC

    MSC Site Yetkilisi Yönetici

    Yaş:
    43
    Katılım:
    21 Mayıs 2008
    Mesaj:
    23,373
    Alınan Beğeniler:
    16,271
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Hyundai Güneş Enerjisi İle Elektrik Üretecek.

    • Hyundai’nin yeni çevre dostu solar şarj sistemi, hareket halindeyken şarj imkanı sunuyor.
    • Gelişmiş sistem, akünün boşalmasını önlerken aynı zamanda emisyonları düşürüyor.
    • Solar şarj sistemi, aracın aküsünü yüzde 30 ila 60 arası güneş enerjisi ile dolduruyor.
    [​IMG]

    Son zamanlarda geliştirdiği üst düzey teknolojilerle otomobillerinin kalitesini ve konforunu artıran Hyundai, son olarak solar şarj sistemini tanıttı. Özellikle hibrit ve tamamen elektrikli modellerde kullanılacak olan bu yeni teknoloji sayesinde araçların yakıt verimliliği ve sürüş menzilleri de artırılmış olacak.

    Hyundai’nin ilk olarak Yeni Sonata Hybrid modelinde kullandığı bu sistem, aracın elektrik güç kaynağını destekleyerek yakıt sarfiyatı elde ederken aynı zamanda çevreye saldığı emisyon seviyesini de düşürmüş olacak. İlerleyen dönemlerde diğer Hyundai modellerinde de kullanılacak olan bu sistem, markanın mobilite kavramına da bakış açısını gözler önüne seriyor. Sadece çevre dostu modeller değil aynı zamanda içten yanmalı motorlara sahip Hyundai modelleri de bu sistemi kullanarak daha efektif bir şekilde elektrik üretimi yapacak. Bu sayede daha az yakıt tüketilerek çevreye karşı sorumluluk da artırılacak.

    Solar şarj sistemi, otomobilin tavanına monte edilmiş silikon güneş panellerinden oluşuyor. Güneşten alınan ısı ile paneller aktif hale geliyor ve daha sonra bu ısı da fotonlar aracılığı ile elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Elde edilen elektrik enerjisi daha sonra aküde depolanıyor ve gerektiği durumlarda güç olarak motora iletiliyor. Ayrıca bu işlem, araç hareket halindeyken de devam ediyor ve şarj süreci asla kesilmiyor. Böylelikle akünün yüzde 30 ila 60'ı güneş enerjisi ile şarj edilebiliyor. Hyundai mühendislerine göre, günlük 6 saatlik şarjla aracın menzilini yıllık 1.300 km’den fazla artırması bekleniyor.
     
    deza, erhancakmakk ve sipartacus bunu beğendi.
  2. sipartacus

    sipartacus Vip Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2017
    Mesaj:
    7,036
    Alınan Beğeniler:
    8,390
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    sipartacus
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Keske tavandaki paneli 4 parca halinde uretselerdi, bizim buralarda aracin tavanina birseyler dusmesi cok ologan, kimbilir bu panel kirilsa kac paradir, kirilsa tamamini degilde kirilan kisimi degistirilir, maliyet azalirdi
     
    umutd07 ve blue55 bunu beğendi.
  3. erenuzel41

    erenuzel41 Moderatör

    Yaş:
    39
    Katılım:
    18 Nisan 2014
    Mesaj:
    5,537
    Alınan Beğeniler:
    6,299
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Gebze
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Vallahi benim aklıma gelmişti bu:) bu sistem babamın teknesinde var, tabi el yapımı bizimki 150x100cm bir tane güneş paneli ve ona bağlı şarj ünitesi var güneş aldıkça 12V aküyü şarj ediyor. Gerçi limandaki birçok teknede bu sistem var. Birde bunun rüzgarla şarj edeni var.

    Tavana birşey düşerde taş gelirde kırılır meselesine gelirsek güneş paneli üzeri 5mm üzeri tavan eğimine uyumlu radyuslu biçimde kalıplanmış plexiglas ile kaplanırsa bence sorun olmaz plexiglas tavan kırılırsa da güneş panelinden ucuz

    Kaldı ki bu sistemi evde dışardan alacağımız malzemeler ile kendi kendimize yapıp otomobilimize uygulayabiliriz lakin tavan ebatı azcık büyük olmalı ve sadece 12V aküyü doldurur birde el yapımı olunca çirkin olur:), 120-220V luk hybrid bataryasını güneşle doldurmak zor.

    Akü şarjı bile belli miktarda yakıt sarfiyatına sebep olup karbon salınımı yapıyor kesinlikle doğrudur, yani park halinde teyp dinlerken bile aslında çok çok küçük değerlerde karbon salınımına sebebiyet veriyoruz tabi marşa basıp çalıştırdıktan sonra boşalan aküyü doldurmak için salıyor karbonu orası ayrı.
     
    <<bülent>> ve umutd07 bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş