19 Mayıs Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Hyundai Getz Triger set ve diğer kayışlar.

'Getz Forum - Club' forumunda lostcoast tarafından 10 Temmuz 2015 tarihinde açılan konu

1. lostcoast

lostcoast Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    147
    Ad Soyad:
    ..
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Tekrar Herkese hayırlı ramazanlar arkadaşlar.

Aracım 133 bin oldu artık triger değişimi yaklaştı.

orijinal getz triger ve diğer kayışlar markası nedir acaba?

Aracım 1.4 benzinli 2006 model getz

şu linkteki parçaları sipariş etsem doğrumudur acaba?

http://www.akparca.com/Getz-14-06-10-Triger-Set-ve-Dis-Kayislar-14-Motor-GMB,PR-29841.html

bide bunun işçiliği ne kadardır?

bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim

Hayırlı ramazanlar diliyorum.

2. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Linkteki parçalar orjinal değiller, linkteki kayış dayco marka kayış fena değil ama rulman gmb marka daha önce duyulmamış bir rulman, bunlar orjinal değil, orjinal triger setinde rulmanların ve kayışın belli bir markası yok hyundai motor company yani HMC logolu olarak hyundai tarafından onaylanmış bir tedarikçi tarafından üretilip servislere dağıtılıyor mobis marka bulunursa kullanılabilir, mobis onaylı hyundai parça üreticisidir mobis parçaları orjinal sayılırlar diğer valeo dayco vs. kore malı farketmez hepsi yan sanayidir:)

Orjinal triger setini dışarıda kendi imkanlarınız ile tamircinize taktırmak üzere hyundai yetkili servisten perakende olarak alabilirsiniz fiyatı kampanyalı 250-300 lira kampanyasız 400 lira civarıdır işçilik ücreti sanayide tamircide yaklaşık 100-150 liradır. Ben servisten orjinal alıp dışarıda kendi tamircime taktırdım ve motor için hayati önem arzeden bir parça olan triger kayışı hususunda orjinal olmayan bir triger kayışının koparak motorumun binmesine supapların pistonlara vurup 100-200 liradan kaçarken 7500 liralık masraf açmasına şahsen izin vermem, ayrıca yan sanayi triger gergi ve balans rulmanları zamanından önce bozulur ses yapar yada kilitlerse kilitleyen rulman dönen kayışı ısıtarak yakar ve kopartırsa yine aynı senaryo. Burada son karar kullanıcıya kalıyor:) triger değişiminde ince işçilik yapabilen mükemmel bir tamirci bulmak çok önemlidir.

Eğer triger seti değişecek ise zaten trigeri sökerken beraberinde sökülecek olan parçalardan klima kayışı, şarj dinamosu-su pompası devirdaim kayışları ve hidrolik direksiyon pompası kayışını da değiştirmenizi öneririm onlar da kayış başına 15-30 lira civarıdır yaklaşık olarak. Yarı ağır bakımdan geçmiş olur:) öteki türlü eski kayışları tekrar gerip takıyorlar ve kısa sürede onlarda kaçırmaya başlayabiliyor. Hepsi değiştikten sonra bir 60000km daha rahat motorun ciddi aksamlarına el sürülmeden binilebilir:)

Son düzenleme: 10 Temmuz 2015
  3. lostcoast

lostcoast Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    147
    Ad Soyad:
    ..
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:

Allah razı olsun cevaplarınız için.

1 saat önce kadar elime fener alıp garaja indim kayışların üzerini okumaya çalıştım sadece motorun sol tarafındaki büyük kayışı okubabildim .üzerinde dayco yazıyordu. Daha sonra 70 bin km dir aracımın bakımlarıyla uğraşan ustamı aradım.Ustam 60 bin ila 70 bin km civarında iken trigeri dayco ve diğer bahsettiğiniz kayışları ise gmb marka setlerle değiştirmiş.Yarın tekrar uğrayıp aynı marka kayışlarla değiştirecek. şu an araç 133 binde bu arada.. ısrarla 143 bine gel diyor ama benim içim rahat değil ısrarla değiştirelim dedim yarın a randevu verdi.Bu arada usta yetkili servisten ayrılıp kendi özel servisini kurmuş biri. samsunda baya tanınır kendisi. Yani ustaya güveniyorum. Ayrıca usta tüm kayışlar değişecek dedi ve 200-250 civarı olur işçiliğiyle beraber dedi.
    2 gün önce de 10 bin bakıma sokmuştum balatalar değişti. Yağı bu sefer mobil 1 koydu. fren bakımı filtreler 4 ngk buji hepsi 280 Tl aldı.

sonuç olarak baya bi ağır bakım gördü :D

Bu arada bu ***Yasaklı*** ı aradım orijinali dayco ve gmb ondan al dedi.Tabi alacağımdan değil fikir sahibi olmak için..dayco çok mu kötü bir marka ya sorun olur mu ki. :eek:_O

yetkili servisi de aradım parçalara 500 yüz işçilikle beraber 1000 tl dedi yahu :(

Son düzenleme: 10 Temmuz 2015
  4. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Dayco kötü bir marka değil, piyasada bu kayışları kullanan binlerce uygulama var, dayco ve bando gibi markalar zaten dünyaca tanınmış kayış üreticileri, daha önce bu markaları kullandıysanız sorun çıkmadıysa bir nebze iyidir denilebilir, zaten garanti süresi dolan araçlarda triger kayışı gibi fren diski gibi hayati parçalar bile olsa kullanıcıların yüzde 90 ı uhuuu servis çok pahalı diyerek piyasadan parça alıyor risk olsada herkesin başına dert gelecek diye bir şey yok elbet ancak orjinal her zaman en güveniliridir, ***Yasaklı*** daki parçaların çoğu zaten orjinal değil yan sanayi piyasa malı ürünler, servis pahalı gelebilir ben benim triger setini haziran yaz indirimiyle geçen sene 253 lira gibi bir fiyata almıştım benim tamircide benim köyden akraba olduğu için zaten 100 lirayı zor sıkıştırdım eline

Benim triger değiştirirken senteyi kalemle güzelce işaretleyip üzerinden çıkan eski kayışın ve yeni kayışın diş sayısını tek tek saymıştık 505 miydi 502 diş miydi? öyle birşeydi, hem eski hem yeni aldığım kayışların ikiside aynı diş sayısına sahip olunca kontrolden geçmiş oldu, ve taktık, yani motoru o kadar koruyup kolladık ki orjinale bile güvenmedik, servisten alsak bile

Olur ya hani internetten parça alacaksanız yanlış gelir eder yada depoda yatmış malzeme olur diye insanın kafası karışıyor, çünki triger kayışı zırh yapımındada kullanılan kevlar lifleri ve kauçuk lastikten imal ediliyor o sebeple kevlar değilde kauçuk olan malzemenin belli bir raf ömrü var yani 6-7 sene depoda yatmış bir kayışı ben motorumda kullanmak istemem açıkçası o yüzden ben servisten kayışı alırken servisle muhabbet kurup bu malzemeler ne kadar süre rafta yatıyor? ne zaman üretilmiş tarihi yazıyormu diye sorup cevap istiyorum çoğu zaman, parça sirkülasyonu çok olduğu için çoğunlukla taze oluyor şeklinde cevap veriliyor. Yani markasından ziyade bunlara da insan kafayı takıyor:)

Murat ve lostcoast bunu beğendi.
  5. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    1.4 getz otomatik. bayramdan sonra değişeceğiz inşallah. yağ ve filtreler hariç 6.yıl bakımı yapılacak, triger, buji, soğutma suyu, fren hidroliği ıvır zıvır filan 920tl dedi servis. @erenuzel41 abi dediğin diğer kayışları geçen yıl değiştirdik. hatta 2014 ocak ayında değiştirdik, kayış ses yapıyordu atlamış galiba garantiden tekrar değiştirdiler geçen yıl bu zamanlar şimdi tekrar mı değiştirelim. servisten parçayı alıp dışarıda değiştirtsem 200tl gibi bir kazancım olur galiba ona da değmez. maceraya gerek yok.
    benim asıl sıkıntım şu; aracın kullanım kılavuzunda 6.yıl bakımında (90.000km) otomatik şanzıman yağı değişir diyor ama servise soruyorum bizim sistemimizde değişecekler listesinde otomatik şanzıman yağı yok diyorlar, başka servisi aradım sordum onlarda aynısını söyledi.

https://www.hyundaiclubtr.com/konu/otomatik-vites-yagi-degisimi.18490/page-2

6. Ömer Yiğit

Ömer Yiğit Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    47
    Ad Soyad:
    Ömer Yiğit
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Getz'in V kayışı orjinali gates marka serviste 170 lira dışarıda 35-40 lira civarında

7. lostcoast

lostcoast Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    147
    Ad Soyad:
    ..
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:

üstat ben dayco dedim ama usta gmb ve contitech takmış... motorun sol tarafına baktığımda en üstteki gmb altta yine gmb onun hemen yanında yine altta contitech marka kayış takmış.

bu kayışlar nasıldır bir bilgin var mı? birde 5. vites 2000 devirde 70km hıza ulaşırken şimdi yaklaşık 2100 devirde ulaşıyor normal mi bu? bi de usta bir ara uğra gergilerine bir bakalım ayar çekelim dedi bu nedemek yahu?

teşekkür ederim.

8. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Getz in en üstteki kayış küçük olanı hidrolik direksiyon kayışı kopsada sıkıntı değil direksiyon sertleşir kendini belli eder risk taşımıyor, onun hemen altındaki şarj dinamosu su pompası ve krank kasnağına bağlı olan kayış bu kayışta problemlere karşı triger e nazaran daha az risk taşıyor, en alttaki ise klima kayışıdır en asgari riski taşıyan kayış bu, bunların üçü de illaki orjinal kayış olsun sağlam olsun şeklinde triger kayışı kadar çok aşırı mühim değiller. Triger kayışını ise kaputu açınca göremezsin çünki plastik muhafazanın içinde saklıdır o sökülmeden görülmez ulaşılamaz:)

5. vites 2000 devirde normal haliyle 70km hızla gider bu araba benimkiside öyle burada 100 devirlik ufak bir fark varsa ona kafa takmaya değermi bilemiyorum ancak motor devri fazla hız ise vitese göre az ise debriyaj balatasının kaçırdığına işarettir ama kaçırdığı zaman genelde şikayetler daha büyük devir ve hız farklılıkları şeklinde olur yani 2500-3000 devirde 5. vitesle 70km hız yapsa debriyaj kaçırdığı söylenebilir ama 2100 devirde 5. vitesle 70km hız yaparken olan 100 devirlik küçük bir fark her türlü değişik yoruma açıktır o yüzden net birşey söylemek zor

Gergilere bir bakıp ayar çekelim demek ise şu manaya gelir; Kayışların takıldıktan sonra belli sıkılık oranları vardır parmakla iki kasnağın ortasından kayışa içeri doğru bastırıp esnetilince şu kadar santimetre... örnek veriyorum mesela 1 yada 2 cm esnemesi normaldir şeklinde kullanma kılavuzunda yada tamir kataloğunda zaten yazar getz için ne kadar esneyecek şu an ezberimde yok benimkiler genelde 1-1,5cm kadar esnerler aslında bunu tecrübeli tamirciler ezbere bilebilirler ve kayışı buna göre sıkılıkta takarlar kayışı çok sıkarsa rulmanı ve yatakları bozar az sıkarsa kaçırma yapar kayış, fakat her kayış takıldıktan belli bir süre sonra kendini az miktarda gevşetip uzatıp salabilir sonra öylece kalır daha fazla esnemez, o sebeple tamirci bu kayışı ilk takarken biraz sıkı halde bırakıp bir süre sonra esneyeceğini hesaba katarak öylece bırakabilir yada kendisinden emin değilse veya işi daha çok garantiye almak için bir süre gez dolaş gel sıkılığına bakayım gevşediyse sıkalım diye geri çağırabilir ama ne bir yetkili servis nede başka bir ustadan böyle bir ihtiyaç isteği duymadım şimdiye kadar.

Çünki kaputu açınca gözle görülebilen kayışlar, kasnaklar, soğutma sistemi, karterdeki çubuğun gösterdiği yağ miktarı vs vs. gibi ıvır zıvır kontroller belli zamanlarda kullanıcının kendisinin kendi kendine yapması gereken ufak tefek günlük kontrollerdendir, yani ustaya tekrar kayış gerdirmeye gitmeye gerek yok aslında, kaputu açacaksınız motor sıcakken kayışlara parmağınızla bastırıp gevşek yada sıkı olup olmadığını kontrol edebilir ve duruma göre gidersiniz.

lostcoast bunu beğendi.
  9. lostcoast

lostcoast Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    147
    Ad Soyad:
    ..
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:

Teşekkürler güzel insan :)

şu mesajlarını okuyorum ya kafamın içinde ölmekte olan hücreler de dahil olmak üzere tüm hüdrelerdeki soru işaretleri kalkıyor gidiyor valla :)

teşekkür ederim. Çok şey öğrendim mesajların sayesinde.

kayışların hangisi nedi ne değildir artık biliyorum sayende.

2000 devir 70 km hız olayına fazla takılmamaya karar verdim.

ayrıca o kayış gergiliğine de bende artık dikkat ederim. her uzun yola çıkışta ve dönüşte bakarım. kitapçığını da okurum.

çok sağolun eren bey :)

hayırlı ramazanlar.

erenuzel41 bunu beğendi.
  10. cunko8890

cunko8890 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    64
    Ad Soyad:
    cüneyt yatağan
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    133000 diyorsunuz ve yaklasti diyorsunuz.90000 de degismiyormuydu triger???

11. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,980
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  12. lostcoast

lostcoast Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    147
    Ad Soyad:
    ..
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:

usta ordan parça aldığım falan yok.sadece örnek olarak linki koyup bundan mı sipariş etsem yani bunlardan mı alsam set olarak diye sordum. :)

bu siteye sormadan tek bi adım atmam zaten :D

Son düzenleme: 12 Temmuz 2015
  13. Engincimen

Engincimen Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    Engin Çimen
    Yaşadığınız Şehir:
    21-DİYARBAKIR
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Nerden alalım mesela ?

14. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    serviste 360tl triger seti parça fiyatı 200tl'de işçilik 560tl. orjinal olsa bu fiyata yakın olurdu.

Bu Sayfayı Paylaş