Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Hyundai Getz Oksijen Sensörü

'Arıza Tespit Bölümü' forumunda Mert6158 tarafından 13 Temmuz 2015 tarihinde açılan konu

1. Mert6158

Mert6158 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Hakkı YÜKSEL
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    Arkadaşlar Merhabalar,

Aracım 2005 model 108 bin km de LPG li Hyundai Getz'dir. aracımda yaklaşık 20 gün önce motor arıza ışığı yandı. Sanayide bilgisayara soktuk, arıza Lamda sensörü arızası çıktı yani oksijen sensörü arızası. Usta arabada LPG olduğu için normaldir yanar dedi. Bir de sanki egzozda da bir kaçak var ondan da olabilir dedi. Ben daha sonra egzozcuya gittim. Usta baktı egzoz sipiralinden bir kaçak var ama bu sensörle bir alakası yok deyince sipirali değiştirmedim. Aracı benzine aldım , 2 gün benzinde kullandım ve yine motor arıza uyarı ışığı yandı. açıkçası ustanın LPG den dolayı yanıyordur demesi benim aklıma çok fazla yatmadı. Yarında uzun yola çıkacağım fakat ışığın bu şekilde yanması içime dert oldu. ayrıca bildiğim kadar önemli ve pahalı bir parçadır oksijen sensörü. Fakat şimdi ne yapacağımı bilemiyorum. Çünkü acaba gerçekten oksijen sensörü arızalı olduğundan mı ışık yanıyor yoksa gerçekten bu sensörün okuduğu değerler mi hatalı bu yüzden mi ışık yanıyor bilemiyorum. arkadaşlar ne yapacam, acil yardımlarınızı bekliyorum.

2. Mert6158

Mert6158 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Hakkı YÜKSEL
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    Arkadaşlar işlem tamamdır, dün sanayiye gittim servis fiyatı 550 lira olan 1. oksijen sensörünü(Lamda sensörü arızasını) 170 liraya aldığım Bosch marka Hyundai Getz ile uyumlu oksijen sensörü sayesinde hallettim. Zaten aracın üstünden çıkan oksijen sensörüde Bosch markaydı. Sadece bu satın aldığım ürünün ucunda soketi yoktu, usta eskisinin soketini buna ekleyince sorun çözüldü.

Birçok ustanın oksijen sensörü bir işe yaramaz ya yalandan bir parça dediği durumu boşa çıkartmış olduk. Aracın arıza ışığı söndü, çalışması ve devir dalgalanması tamamen yok oldu, vuruntulu çalışmadan eser yok. Sanırım yakıtı da bundan sonra azalır.

Arkadaşlar malesef ustalarımızın çoğu yeni nesil elektronik aksamlı motorların mantıklarını tam olarak çözememiş, teknolojiyi yakalayamamış durumdalar. Bizim ustalar yağ, filtre, balata değişmeyi ustalık sanıyorlar fakat elin oğlu arabasını resmen bilgisayarlarla donatmış o yüzden bir çok usta ya bişey olmaz, ya o zaten gereksiz bişey, ışık yansa da olur, gazdan dolayı öyle yapıyodur, o normaldir, seni yolda bırakmaz gibi sözler duyuyoruz. Dün sanayide 2009 model bir toyota motor yakmış kapıda bekliyodu. sahibi ile konuştum ne oldu diye ayaküstü. Adamın dediğine göre 3-4 aydır motor arıza ışığı yanıyormuş, sanayide usta bilgisayara bağlamış, önemli değil gazdan dolayı diye ışık yakıyor sen kafana takma sür böyle demiş. adamda bende böyle kullandım, sonra yolda biaranda araba silkelendi, tekledi ne olduğunu anlamadım dedi, çekici ile buraya getirdik sonuç motor yanıkmış dediler 4000 lira masrafı var demişler.

Bu yüzden siz siz olun elin akıllı oğlunun yaptığı bu araçlardaki en küçük bir vidanın bile aracın sisteminde çok önemli bir rolü olduğunu unutmayın. Yoksa bizim ustalara bakarsanız motoru yakana kadar onlar için hiç birşey önemli değil benden söylemesi

emrahyldz23 bunu beğendi.
  3. Mert6158

Mert6158 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Hakkı YÜKSEL
    Yaşadığınız Şehir:
    61-TRABZON
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    enjeksiyonlu arabalarda, egzozun içinde motor ile katalitik konvertör arasında yer alan ve egzoz dumanındaki oksijen oranını mütemadiyen ölçerek, elektronik beyine sinyal iletmekle yükümlü olan bir aygıttır. elektronik beyin lambda sensorundan gelen sinyale göre yakıt hava karışımını ayarlar. yani sözgelimi, lambda sensörü elektronik beyine "hoop, beyin, buraya bak hele, egzozun içini komple oksijen ettin abicim" şeklinde bir sinyal iletiyorsa, yeterince yakıt yanmadığını izah etmeye çalışıyordur. bunun üzerine elektronik beyin yakıt hava karışımındaki yakıt oranını artırmak suretiyle kendine çeki düzen verir.

ufak bir not: otomobillerde sık değiştirilmesi icabeden parçalardan oluşu itibarıyla, değiştirilmesi gerektiği vakit, aygıtı "okşizen sensoru" diye çağıran sanayii ortamları ısrarla tercih edilmeli, "lambda sensörü" diyebilen ustalardan itinayla kaçınılmalıdır; aksi halde işçiliği çok pahalıya patlayabilir.

ALINTIDIR.....

Bu Sayfayı Paylaş