Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Hyundai Getz 1.3 Gls Için Ağır Bakım Listesi

'Getz Forum - Club' forumunda fume tarafından 30 Mart 2018 tarihinde açılan konu

1. fume

fume Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    674
    Ad Soyad:
    Ali
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    Merhaba,

Henüz 5 ay önce satın aldığım aracım için yaz öncesi ağır bakım planlıyorum. Kendimce bir liste hazırladım.

ARACIM:
    Hyundai Getz 1.3 GLS - Benzin & LPG - 2004 Model - Güncel: 131.500 km

BENDEN ÖNCEKİ SAHİBİNİN YAPTIRDIKLARI:
    • Baskı balata ve fren balataları değiştirilmiş.
    • Direksiyon kutusu tamir görmüş.
    • Triger seti değiştirilmiş. (106.000 km'de)

ARACI ALDIĞIMDA BENİM YAPTIRDIKLARIM: (Detaylar: 1 & 2)
    • Antifriz doldurttum.
    • Hava, yağ ve LPG filtrelerini değiştirdim.
    • LPG regülatörü ve enjektörlerini yeniledim.
    • Bujileri yeniledim.
    • Silecek lastiklerini yeniledim.
    • Ateşleme bobinini yeniledim. (Arıza ışığı yakmıştı.)
    • Motor yağını değiştirdim.

AĞIR BAKIMDA YAPTIRMAYI PLANLADIKLARIM:
    • Triger Seti değişimi
    • V Kayışları değişimi
    • Bujiler & buji kabloları değişimi
    • Akü değişimi (Voltajı düşük çıkıyor.)
    • Benzin filtresi değişimi
    • Polen filtresi değişimi
    • Şanzuman, direksiyon ve fren hidroliği yağlarını yenileme
    • Motor takozu, aks kafaları, Z rot başları kontrolü
    • Amortisörleri yenileme (Son bir ayda çukur-tümsekte sarsıntı iyice arttı.)

Eskiler çizik olduğundan yeni jant kapakları aldım, yarın (hafta sonu) kışlık lastikleri çıkartınca yazlık lastiklere takacağım. Sonrasında Mugen tarzı cam rüzgarlıkları almıştım, onları takacağım. Tüm bunları başarıyla tamamlarsam son olarak da yedek anahtar (satın aldığımda yoktu) ve cam filmi (önceki sahibi yasak sebebiyle söktürmüş) yaptırmayı düşünüyorum.

Sorum şu, listede gördüğünüz eksiklikler veya fazlalıklar var mı? Varsa neler? Hayati önem taşıyanlar ve "olmasa da olur" diyebilecekleriniz neler? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

PEŞİN NOT: Evet, biraz pimpirik var. Sebebi de ellerinizden öper, 10 aylık bir kızım var. Kiddy marka Phoenixfix 3 modeli oto koltuğunu da hazır ettik. Her şey onun bizimle güvenli ve konforlu gezmeler yaşaması için...

Under Ground, Asel Kaan Efe ve Çaloğlu bunu beğendi.
  2. umutd07

umutd07 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    4,504
    Ad Soyad:
    Umut Dürüş
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Liste güzel balata ve disk kontrolü, fren kaliper pimleri ve viraj demiri lastikleri de ekleyin. Diskler kalın ise torna ettirin. Hepsinden önemlisi orijinal yada orijinal kalitede ekipmanlar kullanın.

Asel Kaan Efe, Çaloğlu ve fume bunu beğendi.
  3. emrex

emrex Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,372
    Ad Soyad:
    emre olgun
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Grandeur (1986-201X)
    Bu lıste agır bakım lıstesı degıl kı
    Bır ınsanın ıkıncıel arac aldıgında yapması gereken rutın bakımlar

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

4. fume

fume Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    674
    Ad Soyad:
    Ali
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    Şahsen benden önce yapılanları, benim yaptıklarımı ve yapmayı planladıklarımı sıraladım. Sizin önerileriniz nelerdir? Ağır bakım denince listede neler olmalıdır?

5. fume

fume Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    674
    Ad Soyad:
    Ali
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    Orijinal ekipmana hayati parçalarda, özellikle ateşleme kısmında dikkat edeceğim ama diğerlerinde ister istemez (bütçe) yan sanayii ürünlere bakarım diye düşünüyorum. Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

umutd07 bunu beğendi.
  6. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    ben listeyi fazla kalabalık buldum:

triger seti değişimi en az 60 bin kmde yapılır. yapılması zordur. yapan usta yanlış bir işlem yaparsa araçta 10 binliraya kadar zarar açabilir.sizden önceki sahibi trigeri düzgün değiştirmişse hiç ellemeyin, getzin kullanma kılavuzuna göre hangi kilometre tavsiye ediliyorsa o zaman değiştirin. triger bir güvenlik ekipmanı değildir. içinde seyahat edenlerin güvenliğini etkilemez.

akü acaba kaç yıllık? 1-2 yıllık bir aküyse değiştirmeyin. genelde aküler 5-6 yıl dayanır. eğer 5-6 yıllıksa zaten kesin değiştirilmesi gerekir. mutlu-inci gibi markalar gayet iyidir. yıllarca kullandım, çok daha fazla para vermeye gerek yok. bunlardan daha kötü marka akülere de bakmayın hiç.

şanzuman, direksiyon ve debriyaj hidrolikleri mutlaka uygun olan sıvılarla değiştirilmeli, eğer uygun sıvıları bulduğunuzdan eminm değilseniz ve bir arıza-şikayet yoksa bu sıvıları değiştirmemek daha doğrudur.(çalışan sistem en iyi sistemdir)

amortisörler eğer patlamışsa değiştirilmeli. genel olarak herhangi bir rot balansçıya giderseniz size alt takımlardaki bütün arızaları söyler, bu arıza tespit işlemi için cuzi bir ücret alır.

kayışlar, filtreler(polen filtresi hariç), buji kabloları mutlaka orjinal olmalı, orjinalleri pahalı gelirse forumdan diğer markalar için tavsiye alabilirsiniz.

bunlara ek olarak klimaya gaz ve yağ bastırmalısınız. ayrıca araca yedek sigorta ve yedek ampül almak da güvenli sürüşler için önemlidir.

7. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    bu arada benzinli getz için triger kayışı 90binkmde bir değişiyormuş, yani siz 180bine kadar kullanabilirsiniz.

fume ve emrex bunu beğendi.
  8. fume

fume Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    674
    Ad Soyad:
    Ali
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    Müjde üstüne müjde vermişsiniz @Halil Bey, nasıl teşekkür edeceğimi bilemedim. İlk gençlik hep motosiklet tepesinde geçti, otomobile hiç heves etmedim. Zaman geldi, yuva kuruldu, bir de bebek müjdesini alınca otomobil ihtiyaç haline geldi. Şurda toplasak 5 yıllık otomobil ehliyeti, en fazla 2 yıllık da kendi aracımın sahibiyim. Bu ikinci aracım, ilki bir yıl kullandığım Renault Spring'ti. "Liste kalabalık" demişsiniz ya, acemilikten işte, bilmezlikten. Spring sağolsun, sadece bir kez yolda bıraktı ama bir yıl içinde tüm sanayiyi gezdirdi. Şanslıymışım ki motor-mekanik sıkıntı yaşamadım da, çoğu zaman tutunca elimde kalan plastik aksam için gittim.

Neyse, sözü çok uzatmayayım. Eğer söylediğiniz gibiyse yılda 10-15 bin km yapıyorum, bu da önümüzdeki 2-3 yıl triger ve kayış değişimine girmeyeceğim demektir. İlk müjdeniz buydu, çok teşekkür ederim. Akünün de üretim tarihini kontrol edip bir kereliğine 24 saatlik şarjı deneyebilirim, ikinci müjdeniz de buydu. Diğerleri zaten olması gerekenlerdir, sıvılar ve kayışlarda tasarrufa gitme taraftarı değilim. Özellikle ateşleme sistemini yetjili servisten alınacak orijinal parçalarla yenilemeyi planlıyorum.

İlginiz ve alakanız için tekrar teşekkür ederim, sağ olun, var olun.

civanserdar, emrex ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  9. duhangs

duhangs Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,351
    Ad Soyad:
    Duhan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    bende lısteyı kalabalık buldum ama trıgerde sunu soylemeden gecemeyecegım.
    Bazen sadece kayısı degısırler set degısım yapmazlar ucuz olsun dıye.
    ustanız dınlesın ses yoksa az cok renolarda anlıyorlardı belkı gorup anlama sansları da vardır.

benım eskı arabadamda degıstı demıstı aldıgım adam ama arabaya bakım bıle yapılmamıstı 120bınde riske atmadan ben yaptırmıstım.

Yaglama vs konusuna gelınce de katılıyorum en ıyı sıstem calısan sıstemdır herzaman degısmek olmaz.bazen ustalar elınde var dıye olması gerekenden farklı yaglar kullanıyorlar ve sorun cıkabılıyor.

Bende kızım ıcın kayınvalıdeye bırakırken gunde 5km gıdıs 5 gelıs olsun dıye eşıme aldım dızelını.
    araba bıraz zıp zıp belkı amortısorlerde de sorun yoktur usta bunu da eleyecektır.

Guvenlık derken frenler balatalar, lastik, ve diğer etkenler sıralanır elbette.Yaglama ve fıltreler ucuzdur.
    Saglam bır usta edınırsenız o sıze en olması gereken durumu soyleyecek her masrafa gırecegınız malzemeyı secmeyecektır.

fume bunu beğendi.
  10. fume

fume Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    674
    Ad Soyad:
    Ali
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    Listede kafama takılan trigerdi ama sanırım set olarak değişmiş, diğer yapılanlarla birlikte küçük bir not defterine yazılı halde bagajda buldum. Sahibi "benden önceki sahibi yaptırmıştır, ben bilmiyorum" demişti. @Halil Bey sağolsun, içimi ferahlattı ama dediğiniz gibi önce doğru ustayı bulmak gerekiyor. Bununla ilgili yaşadığım şehirde bir usta burada tavsiye edilmişti, @MSC Serdar Bey'e mesajla danıştım, yanıtını bekliyorum. O da onaylarsa ilgili adrese gidip ihtiyaçların son halini şekillendireceğim. İlginiz ve alakanız için teşekkür ederim, sağ olun.

11. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,968
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Uzun zaman oldu bisey diyemiyorum. Ataturk sanayi sitesinde celo dayi diye sorun yardimci olurlar.

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

fume bunu beğendi.
  12. fume

fume Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    674
    Ad Soyad:
    Ali
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    Tamamdır, teşekkür ederim.

13. Under Ground

Under Ground Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,435
    Ad Soyad:
    Hüseyin
    Yaşadığınız Şehir:
    74-BARTIN
    Araç Modeli:
    i20 GB 1.0 TGDI (2014-2020)
    Bende küçük bir ilavede bulunayım . Bazı aklı evvel ustalar triger değiştirip devirdaim pompası değiştirmiyor . Bu durum zincirli trigerde sorun olmayabilir ama kayışlı devirdaim için felaketle sonuçlanabilir . Zira devirdaim den sızacak su triger kayışını çürütüp kopmasına sebep verebiliyor .

fume bunu beğendi.
  14. fume

fume Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    674
    Ad Soyad:
    Ali
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    Mutlaka hatırlatacağım, teşekkür ederim.

15. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,968
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Suyu kontrol edilen aracta cok gerekli degil. Palleri metal olan devirdaim 3 triger gorur.

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

fume, Under Ground ve emrex bunu beğendi.
  16. Under Ground

Under Ground Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,435
    Ad Soyad:
    Hüseyin
    Yaşadığınız Şehir:
    74-BARTIN
    Araç Modeli:
    i20 GB 1.0 TGDI (2014-2020)
    Zamanında ustacığın biri devirdaim iyi bunun değiştirmeyelim dedi triger değişiminde , 1000 km sonra devirdaim bozdu kayış ıslandı , tekrar triger değiştim , kapak oldu bana bir güzel . Kralı olsa değiştiririm bundan sonra .

fume bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş