Merhaba benim hyundai getz 1.3 gls style 2005 model aracım var aracımda sarı motor lambası yanmaya başlamıştı ben aküyü bobini bujileri buji kablolarını krank sensörünü eksantirik sensörünü değiştirmeme rağmen yüksek devirde seyehat ederken ara ara bu sarı motor ışığını yakıyor banzen ikaz verir gibi yanıp sönüyor bazende kalıcı olarak yanıyor bu neden olur bilmiyorum en son eksantrik sensörünü değiştirdim yolda giderken yine bir kaç defa yanıp sönmeyi yaptı ama yine yanacak gibi hissediyorum. Sizce sorun ne olabilir şarj dinamosunu da ölçtürdüm rolantide çalışırken normal geldi. Özellikle 100 üstü hızlardan sonra bu sarı motor ışığı ikaz yapar gibi yanıp sönüyor 4 5 kere ustaya gittim bir sürü işlemler yaptılar ama hala aynı. Bu olay başlamadan önce bir kere yine 120 ile giderken dönmek için yavaşlamıştım dönerlen araba tüm arıza ışıklarını yaktı stop eder gibi oldu fren kaya gibi oldu basamadım kontağı kapattım açtım düzeldi sonra bu söylediğim sorunlar oldu direkaiyon ve pedallar eski göre sertleşti gibi bu değişimleri yapınca eskiye döndü aslında ama bu lanet ışık söndüremiyorum en son orjinal bir eksantrik sensörü ile değiştim denemk işin bastım baya yine bir kaç sefer motor ışığı yanıp sönüyor gibi yaptı söndü ama tahminimce yine yakack. Ustalar bu beyinsel elektriksel bir hata diyorlar cihaza bağlayınca sürekli 1. Ve 4. Pistonda ateşleme hatası veriyordu
Arıza kaydında ki koda göre tespit yapılabilir.Ateşleme arızası için önce bujiler,buji kabloları ve bobin sistemi kontrol edilmeli.Kontrollerde ve değişimlerde, ucuzdan pahalıya doğru yol alın.
Orjinalleriyle değişti ama yine yandı bu arada şunu farkettim sert bir tümsekten geçtiğimde hep tekrar yanıyor hagi soketler olabilir
1.ve 4. Pistonlarda bujilerde yağlanma vs.mevcutmu kontrol edilmeli.Yağlanma varsa ateşleme aorunu yaratır.Buji keçeleri değişimi gerekir.Eğer yoksa buji kablosu veya bobin yüksek ihtimal.Muhtemelen üzerindekiler yan sanayii ürünler.Birde kompresyon testi yaptırıp değerleri ölçmek sübap sorunu vs.varmı görmek adına iyi olur.Bobin,buji kablosu grubunun kablo izolasyonlarına bakılabilir.Temas,kopma vs izolasyon sorunları da buna neden olabilir.
Külbütör kapağı sökülmesi gerekir.Açılınca külbütör kapak contasıda değişir.Parçası ustalığı derken 4 ila 5 bine mâl olur büyük ihtimal.