Arkadaşlar merhaba biraz uzunca anlatacağım derdimi size, benim aracım 93 model Excel revizyona soktum şanzimanı bitti aldım her neyse aldım kullanıyorum alttan sesler geldi takır tukur revizyon yapan adam ülke dışına gitmiş motorcu abisi var onu buldum istavroz sıkıntılı dedi şanzımani yapan çakal bozdu büyük ihtimalle neyse abisinin peşinde koşa koşa yaptırdım en sonunda bizim araçlarda konum sensörü konum şalteri diyorlar benim geri vites ışığı yanmamaya başlamıştı herkes müşür dedi ama müşür yokmuş meğerse bizim araçlarda direk konum sensöründen görüyormuş araştırdım zar zor buldum motor ustasına abi şunu da takıver dedim taktı yeniyi çalıştırdım araç p ve n de çalışıyor sıkıntı yok geriyi görüyor d ye atınca hareket ediyor ama gel gör ki vites atmıyor bağırıyor sadece hiç bir şekilde vites atmıyor abi bu vites atmıyor sensör bozuk tamam eskiyi tak abi onu kullanayım ben dedim eskiyi taktı ee yine vites atmıyor bu abi ben bisey yapmadım bitane soket 3 civatasi vardı ztn dedi çıktım gittim dükkandan 20 yle eve kadar yavaş yavaş gittim evin önüne çektim şimdi ne yapacağım bu sıkıntı nedir vites kendini korumaya mi yoksa bu konum sensörunu çıkarıp içini falan temizleyip tekrar mı takayim bu adam sök tak yaparken biyere bir zarar mı verdi hiç birsey bilmiyorum başka yere de gidemiyorum dünyanın parasını aldılar ne olur bi yardım edin bana arkadaşlar
Merhaba, soruma cevap alamadım evet biliyorum çok uzun ve karmaşık bir yazıydı gerçekten, şimdi size sorum şu aracım halen 1 e takınca hareket ediyor ama devir atmıyor 2 ye atamıyor vitesi aracı yapana adama ulaştım sonunda diyor ki bana yüzde 90 elektriksel hata var iyi bir elektrikçiye git hatta OBD soketi bulabilirsen direk bilgisayara bağlat dedi, araç 93 model bod soketini nasıl bulurum bilmiyorum, elektrikçilerde var mıdır böyle bir soket veya nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olabilir misiniz
merhaba, aracınızda mekanik valfli otomatik şanzıman olması lazım, yani beyin ve yönettiği elektronik valf gövdesi yok. inhibütör (konum şalteri) şanzıman karşılığı L (low) konumunda kalıyor olabilir, bu durumda en düşük viteste ilerler ve vites atmaz.
peki ne yapmam lazım, elektriksel arıza olabilir mi veya devir sensör arızası mı mevcut acaba nasıl bir yol izlemeliyim ?
yapan kişi şu an ülke dışında anlattıklarımdan yola çıkarak tavsiye verebileceğiniz bir şey var mı acaba, elektrikçiye mesela götürmeli miyim, farklı bir ilde ki şanzıman ustasına sordum devir sensörü veya elektriksel arıza olabilir dedi.
konum şalterini ustaya sordum o sadece vitesleri sıralıyor onunla alakası yok şalter olmasa bile karışıkta olsa vitesleri atması lazım aracın dedi, biraz saçma geldi bana söylediği, ama şalteri söküp çıkarıp taktıktan sonra başladı bütün bu olaylar basit bir durum var ama bulamıyorum, doğru dürüst anlayan birisi de yok maalesef..
ne alakası var, L pozisyonu şalter üzerinden seçiliyor, beyinde vites değiştirmiyor. usta dediğiniz zat muhtelen zır cahil.
Bu konum şalteri akünün altında basit bir yerde ben bununla alakalı kendim yapabileceğim bir şey var mı KÜTAHYA da bir tane şanzımancı var o da ilgilenmiyor ben bunu yerinden söküp ne yapabilirim bir tanede elimde aynısından yedeği var bu şalterin kendini korumaya aldı muhtemelen şalterin altında yuva var buradan pozisyon falan mı ayarlanması gerekiyor ne yapılması lazım illa ki alttan açılıp beyinden mi çözülecek bir durum yardımcı olabilir misiniz bana ne olur ya
Elektrik bağlantılarını, kademe diyotlarını kontrol edebilirsiniz. Vites kolu telinin içeriden vites değiştirdikçe şartel üzerinde uyumlu olarak konum değiştiriyor mu ona bakabilirsiniz. Vites teli ayarı bozuksa konumlarda arada kalıp devre tamamlanmayacağı için sorun yaratabilir.
INHIBITÖR ANAHTARI AYARI 1. Vites kolunu “N” (Boş) konumuna getirin. 2. Kabloyu ve kolu serbest bırakmak için manuel kontrol kolu flanş somununu gevşetin. Alttaki resme dikkat!!! gövededeki boşlukla koldaki delik aynı hizada olmalı!!! A-A Kesiti 3. Manuel kontrol kolunu “N” (Nötr) konumuna getirin. 4. Manuel kontrol kolunun 12 mm genişliğindeki ucu anahtar gövdesi flanşıyla hizalanana kadar [12 mm genişliğindeki kısım] inhibitör anahtarı gövdesini döndürün. 5. Bağlantı cıvatalarını (2 adet) belirtilen torkla sıkın. İnhibitör Anahtarı Takma Cıvatası: 10-12 Nm (100-120 kg.cm) NOT Anahtar gövdesini kurarken, O-ring'in anahtar gövdesinden düşmemesine dikkat edin. Bağlantı cıvatalarını dikkatlice sıkın. 6. Vites kolunun “N” (Boş) konumunda olduğundan emin olun. 7 . Flanş somununu kontrol kablosunda gevşeklik kalmayacak şekilde ayarlayın ve vites kolunun sorunsuz çalıştığından emin olun. 8. Aracı çalıştırın ve vites kolunu her bir konuma getirildiğinde şanzımanın her bir aralığa ayarlandığını kontrol edin.