Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

HYUNDAI BİLGİ PLATFORMU

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda M.Aksoy tarafından 28 Aralık 2007 tarihinde açılan konu

  1. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Arkadaşlar bu başlığı yazmamın sebebi, bundan sonra yazacağım bilgileri bir başlık ve Topiç altında toplamak içindi.Anlayacağınız her yeni bilgi için değişik başlık yazıpta yer işgal etmek istemedim.
    Bu günkü yazacağım konu JANT hakkında;

    JANT DEYİP GEÇMEYİN
    Çoğu otomobil kullanıcısı çelik Jantın otomobile spor bir görünüm kazandırdığını bilir.Ancak bu tür aksesuarlar sadece dış görünüme kazandırdıkları sportif görünümün dışında otomobilin performansına ve yol tutuşuna da önemli katkıda bulunuyor.
    Son yıllarda yapılan araştırmalar jantın,fren sistemininsoğutulmasında da etkili olduğunu tespit etti. Araç yol alırken,jantın rotasyonuyla sirküle edilen hava ,kolların arasından fren diskine iletiliyor,böylece frenlerin daha verimli olması sağlanıyor.
    Jantın Malzemesi önemli; Jant seçerken otomobilin motor gücü,ağırlığı ve büyüklüğü gibi unsurlar dikkate alınmalı, yüksek güç üreten bir motorun gücünü yola aktarabilmesi için çekişinin iyi olması, bunun içinde lastik yüzeyinin uygun genişlikte olması gerekiyor .dolayısıyla lastikle jant genişliği uyumlu olmalı . Küçük sınıftaki otomobiller için 12 inç ten başlayan jant çapı , büyük ve yüksek performanslı otmobillerde 20 inçe kadar çıkıyor. Jant malzemesinin dayanıklılığıda önemli bir faktör. Türkiye'nin yol şartları göz önüne alınacak olursa sağlamlık daha da önem kazanıyor. Kalitesiz bir jant ,darbelere dayanıklı olmadığı takdirde ölümcül kazalar neden olabilir. Çelik ve hafif metal alaşımlı olmak üzere iki gruba ayrılan jantlar motorsporlarından elde edilen tecrübelerle geliştiriliyor. En önemli unsurlardan biride üreticilerin belirlediği değerlerin dışına çıkılmaması, TSE EN ve CE belgelerine dikkat edilmesidir.
     
  2. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Dizel motorların bakımı ve dikkat edilmesi gerekenler

    Benzinli motorlara göre değişik bir çalışma sistemine sahip olan dizel motorların kullanımı ve bakımında önemli farklılıklar bulunuyor. Bilgi eksikliği veya dikkatsizlik nedeniyle yapılan yanlışlar dizel araçlarda ciddi sorunlar ortaya çıkartıp size pahalıya mal olabiliyor. Dolayısıyla dizel araçların bakımı ve kullanımı hakkında temel bilgilere sahip olmanız önem kazanıyor.

    DOĞRU VE KALİTELİ YAKIT OLMALI

    Başta binek otomobiller olmak üzere artık yeni nesil dizel araçlarda Common Rail gibi yüksek basınçlı enjeksiyon sistemleri kullanılıyor. Aracın uzun ömürlü olması ve kullanım konforu, arızalardan uzak kalmak için dikkat edilmesi gereken ilk nokta yakıt kalitesidir.

    Günümüzde dizel araçların tercih edilmesinde tasarruf, sürüş keyfi ve çevreye duyarlılık gibi üç önemli faktör rol oynamaktadır. Aracın bu özelliklerini kullanım ömrü boyunca koruyabilmesi için standartlara uygun ve kaliteli dizel yakıt kullanımı şarttır. Sadece bir kere bile standart dışı yakıt almak aracın sistemine zarar verirken, size pahalıya mal olabilir.

    Aracınızı çalıştıracağınızda motor soğuk ise mutlaka kontağı yarım çevirerek uyarı ışıkların sönmesini bekleyin. Gerekli sistemler ısındığında ışıklar sönecek ve motor soğuk olmasına rağmen bir seferde çalışacaktır. Motor soğukken ısınmasını bekleyin. Dizel motorlar benzinlilere göre daha yavaş ısınmaktadır. Kalkışta soğuk motor, konforu bozacak şekilde sarsıntılı olur.

    Eğer yeni nesil donanımlı dizel aracınız varsa, aracınızın marş basmaması durumunda halk arasında ’aracın vurdurulması’ olarak bilinen işlemin kesinlikle uygulanmaması gerekir. Nedeni ise yeni nesil dizel sistemlerinde, araç çalışmaz konumda iken yağ basıncının olmaması sebebiyle dizel pompasının bu vurdurma işlemi esnasında aşırı yüke maruz kalıp ciddi zarar görmesidir.

    PERİYODİK BAKIM ÖNEMLİ

    Periyodik bakım kuşkusuz tüm araçlar için önemlidir ancak dizel araçlarda periyodik bakımın önemi daha da fazladır. Örneğin, sistemde mazotu süzen, içindeki kirli partikülleri ve suyu ayrıştıran mazot filtresi, zamanla işlevini kaybeder. Yıpranmış mazot filtresi, enjektörleri tıkar, sistem basıncını düşürür, egzozdan atılan zehirli gazların artmasına yol açar ve bir bütün olarak aracın performansını düşürür.

    Diğer bir konu ise, dizel aracınızın akü değişiminin bu konuda uzman bir kişi tarafından değişiminin yapılmasıdır. Akü, araç üzerindeki diğer tüm elektronik sistemlerle uyumlu çalıştığı için akünün dikkatsiz bir şekilde değiştirilmesi esnasında dizel enjeksiyon sisteminin elektronik beyni bu uygulamadan zarar görebilir.
    Dizel motor kullanım tekniği

    Sürücülerin bir bölümü (taksiler dahil) dizel motoru benzinli motor gibi kullanıyor, üst vitese gecmeden önce 4000-4500 devir/dakika'ya kadar çıkıyor. Halbuki, dizel motorların verimliliği (çoğunlukla) 3500 d/d'den sonra hızla düşmeye başlıyor. Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı. Yani, 3500 d/d'deyken hızlanmak istiyorsanız yapmanız gereken en doğru şey önce üst vitese geçip ondan sonra gaza basmak olacaktır. Dizel motorların özellikleri genel olarak benzese de, tork eğrileri (hangi devirde ne kadar tork sunduklarını gösteren grafik) ve vites oranları farklılıklar gösteriyor. Bu nedenle, araçla ilgili biraz bilgi edinmek aracı daha verimli kullanmak açısından yararlı olur. Doğrudan direksiyona oturan biri de motorun hangi devirden itibaren iyi tepki göstermeye başladığını ve bu yüksek çekiş gücünün hangi devirlere kadar devam ettiğini zaman içinde anlayabilir ve alışabilir. Motorun özelliklerine uygun bir şekilde kullanılmasıyla hem daha iyi performans elde ediliyor hem de yakıt tüketimi düşüyor.
    Aracın ne kadar tükettiği kadar, nasıl kullanıldığı da ön
     
  3. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Antifriz hakkında biraz bilgi verelim.
    Antifriz gerçeği ;

    Kış aylarının en önemli koruyucusu olan antifrizlerle ilgili yeterince bilgi sahibi misiniz?

    Kış aylarında otomobiller için son derece önemli bir koruyucu olan antifriz, bilinenin aksine sadece kış mevsiminde değil 4 mevsim kullanılabiliyor.
    Ünlü bir motor yağı firmasının internet sitesinde yer alan habere göre, kış aylarında otomobiller için son derece önemli bir koruyucu olan antifriz, bilinenin aksine sadece kış mevsiminde değil, 4 mevsim kullanılabiliyor. Antifrizin 4 mevsim kullanılabilmesinin nedeni ise içeriğindeki katıklarla aynı zamanda metal ve alaşımlarını paslanma ve aşınmaya karşı koruması ve kışın donmayı önlediği gibi, yazın da harareti önlemesi.

    Donma noktasına dikkat

    "Ne kadar çok antifriz kullanırsam o kadar çok koruma sağlarım" düşüncesi de yanlış. Donma noktası -12 derece olan saf antifriz, su ile karıştırıldığında donma noktası -65 dereceye kadar düşüyor. Ancak antifriz + su karışımında antifriz oranı arttıkça donma noktası bir dereceye kadar düşüyor, daha sonra tekrar yükseliyor. Bu nedenle doğru miktarda su ile karıştırılması önemli. Su oranı yüzde 70'i aşarsa donma yüzde 30'un altına düşüyor ve hararet tehlikesi başgösterir.
    Türkiye iklim koşullarında maksimum koruma için yüzde 33 ila yüzde 50 arasında antifriz kullanımı tavsiye ediliyor. Karışım yaparken sert sulardan kaçınılması gerekiyor. Çünkü sert sular antifrizin içindeki koruyucu katıkların etkisini azaltıyor. Bu nedenle musluk suyu yerine yumuşatılmış ve distile edilmiş su kullanılması tavsiye ediliyor.
    "Antifriz eklenmesi veya değiştirilmesine bomometre ile ölçüm yapıldıktan sonra karar verilmelidir" düşüncesi de antifriz kullanımında yanlış bir bilgi. Bomometre cihazı, sadece karışımdaki etilen glikol miktarını ölçer. Formülündeki koruyucuların durumu hakkında bilgi vermez. Dolayısıyla, antifrizin soğutma sistemini koruma gücünü ölçemez.
    [​IMG]
     
  4. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Motorun yağ eksiltmesinin sebeplerinden bazıları:

    Kartel contasının yırtılması,
    sekman ya da silindirlerin aşınması,
    kartelin delik olması,
    tapadan yağ sızdırmasıdır.
    Yağ yakan motorun eksozundan mavi duman çıkar.
    Marşa basılıp motor çalıştırıldığında yağ lambasının sönmesi gerekir.
    Motor çalıştığı sürece yağlamanın olup olmadığı motor yağ göstergesinden takip edilebilir.
    Motor çalışırken yağ göstergesinde anormallik görülürse motor hemen durdurulur.

    Devam edecek. [​IMG] [​IMG]
     
    onurforces bunu beğendi.
  5. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Motorun hararet yapmasının nedenleri:
    ->Radyatör peteklerinin tıkanması,
    ->radyatörde suyun azalması,
    ->vantilatör kayışının gevşek veya kopuk olması,
    ->termostatın arızalı olması,
    ->motor yağının azalması,
    ->motor soğutma suyu kanallarının tıkalı olması,
    ->uygun vites ve hızda gidilmemesi,
    ->otomatik fanın arızalı olmasıdır

    Radyatöre konacak suyun seviyesi peteklerin üzerinde olmalıdır.

    Çok sıcak motora rölantide çalışırken ılık ve kiraçsiz su konur.

    Motor bluğundaki su kanalları pastan ya da kireçten tıkanmış ise motor fazla ısınır.

    Radyatöre konacak suyun içilecek temizlikte ve temiz su olması gerekir.

    Su olduğu halde motor fazla ısınıyorsa, termostat arızalıdır.

    Donmayı önlemek için radyatöre antifriz ilave edilir.

    Termostadı sökülmüş motor, gereğinden soğuk çalışır aşınmalar artar ve verim düşer. [​IMG]

    Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür.

    Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. [​IMG]

    Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.

    Araçta ısı (hararet) göstergesi çalışmıyorsa ısı müşiri arızalı olabilir.

    Motor, çalıştıktan sonra çalışma sıcaklığına gelmiyorsa kalorifer hortumlarında kaçak olabilir.

    Motor ısısının aniden yükselmesinin sebebi kayış kopması olabilir. [​IMG]
    Bu Akşamlık bu kadar.İyi Geceler.
     
    onurforces bunu beğendi.
  6. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Az Yakıt Tüketmenin Püf Noktaları
    Akaryakıt fiyatlarına her geçen gün periyodik olarak gelen zamlar herkesi canından bezdirdi. Yakıt tüketimini minimuma indirmek elinizde. Eğer <a href="#" target="_blank">otomobiliniz son günlerde fazla yakıt tüketmeye başlamışsa vakit geçirmeden servisinizin yolunu tutun. Çünkü birkaç küçük önlemle yakıt tüketimini kontrol altında tutabilirsiniz.

    Tedbirinizi almadan önce otomobilinizdeki onarılması gereken yerler hakkında teşhisinizi doğru koyun. Bazı basit onarım teknikleri ile aşırı yakıt tüketiminde <a href="#" target="_blank">tasarrufu kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Bütün iş bunun yöntemini iyi bilmekte yatıyor.

    <a href="#" target="_blank">aracınız fazla yakıt harcıyor mu? Otomobilin konforu, çekişi, aksesuarlarının nasıl olduğundan önce, belki de ilk sorulan soru bu. Çoğumuz, süper ama kilometre başına fazlaca yakıt tüketen bir otomobille dolaşmak istemez. Lüksünün yanında, yakıt tüketimi de otomobillerin tercih edilirliğini arttırıyor. Öte yandan hep merak edilen konular, aracın ne kadar benzin yaktığı, eğer fazla yakıyorsa bunun nedenleri ve yakıt tüketimini en aza indirmenin yolları oluyor. Örneğin aşağıdaki belirtileri hissettiğinizde, aracınızın fazla yakıt yaktığını anlarsınız.

    Nasıl anlayacaksınız?

    • Motorun çekişinde azalma olur.
    • Egsoz <a href="#" target="_blank">gazı siyah, göz yaşartıcıdır, benzin kokar.
    • Egsoz kuyruk borusu içinde karbon isi oluşur.
    • Egsozda patırtılı sesler olur
    • Motor soğukken kolay, sıcakken <a href="#" target="_blank">güç çalışır.
    • Bilinen miktarda <a href="http://forum.donanimhaber.com/m_12354050/mpage_1/key_otomobil%252Chakk%25FDnda%252Cherkesin%252Cbilmesi%2
     
  7. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Bu gün Hürriyet Gaztesi Ankara ekini okurken aşağıdaki yazı gözüme ilişti. Arkadaşların bilgisi olsun diye aşağıya yazının kopyasını ekledim.

    Ehliyeti kaptırana kaskodan para yok

    Oya ARMUTÇU

    Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda, hız yüzünden ehliyetini kaybeden sürücüler kaza yaptığı takdirde kaskodan para alamayacaklarına karar verildi.

    YARGITAY Hukuk Genel Kurulu’ndan, hız sınırını aşmayı alışkanlık haline getiren sürücülere kötü haber geldi. Hız yüzünden ehliyetini geçici süre kaybeden sürücüler, kaza yaptıkları takdirde kaskodan para alamayacak. Kurul, hız sınırını bir yılda tam beş kez yüzde 30’dan fazla aşan, bu yüzden ehliyeti bir yıl süreyle geri alınan, ehliyetisiz olarak araç kullanarak kaza yapan sürücüyü sigorta şirketi karşısında haksız buldu. Kararda, "Trafik güvenliği için hız sınırını aşmayı alışkanlık haline getiren sürücü, ehliyetsiz sürücüden tehlikelidir" denildi.

    Kaza açısından potansiyel tehlike

    KARARDA "Kanunun belirli bir süre içerisinde hız sınırını belli sayının üzerinde ihlal eden sürücüleri kaza yapma açısından "potansiyel bir tehlike" olarak kabul ettiğinin açıkça anlaşılmasına, gerçekten de sürücü belgesi almış olmakla birlikte yasal hız sınırını aşmayı itiyat haline getiren bir kişinin bu özelliği itibarıyla sürücü belgesine sahip olmayan, ancak hız sınırlarına riayet eden başka sürücülere oranla trafik güvenliği açısından daha büyük tehlike taşıyacaklarının açık bulunması karşısında, mahkemenin direnme kararı bozulmalıdır" denildi.
     
  8. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Hayat kurtaran teknik

    Otomobil kullanırken meydana gelebilecek ciddi olaylara karşı uyulması gereken basit teknikler hayat kurtarıyor.

    Otomobil kullanmanın inceliklerini anlatan uzmanlar, yüksek hızla seyreden araçlarda ön camın kırılması, lastiğin patlaması ve araçta yangın çıkması gibi ciddi tehlike yaratan durumlarda sürücünün soğukkanlı davranmasını öneriyor.

    Cam kırılması

    Uzmanlar, özellikle süratli hareket eden araçlarda ön camın kırılması halinde, sürücülerin nasıl hareket etmesi gerektiğiyle ilgili olarak şunları öneriyor:

    "Aynalardan yararlanarak aracınızı yolun sağ tarafına park edin. Flaşörleri açın ve dikkatlice dışarı çıkın. Aracın cama yakın olan kalorifer ve havalandırma deliklerine gazete kağıdı veya bez parçası koyarak, cam parçacıklarının bu kısımlara düşmelerini önleyin. Sonra krikonun arka kısmı ile camı içeriden dışarı doğru kırın. Cam lastiğini dikkatlice çıkarıp temizledikten sonra, yeniden kullanılabileceği için bagaja koyun. Gazete kağıdına birikmiş cam parçalarını bir naylon torba içine koyun ve en yakın çöp bidonuna atın. Öylece en yakın cam tamircisine kadar gidin."

    Lastik patladığında

    Patlayan, arka lastiklerden biriyse, arabanın arkasının sağa veya sola doğru kaymaya başlayacağını belirten uzmanlar, ön lastiklerden biri patlamışsa, mümkün olduğu kadar fren yapmamaya çalışılması gerektiğini bildiriyor. Ön lastiklerden biri patladığı zaman, aracın, lastiğin patladığı yöne doğru kuvvetlice çekildiğini vurgulayan uzmanlar, bu durumda direksiyonla, aracın düz bir doğrultuda tutulmaya çalışılması ve yavaş frenleme ile durmasının sağlanması gerektiğini kaydediyor.

    Uzmanlar ayrıca, taşmış dereler, nehirler veya büyük su birikintilerinin içinden geçerken, aracın hızının kesilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Mütevazı bir aile otomobilinin, 25-30 santimlik su birikintisinden geçebilecek yetenekte olduğunu söyleyen uzmanlar, bu noktanın üstüne su geldiği takdirde, su damlacıklarını kuvvetli bir sprey gibi motorun üstüne püskürdüğünü, bu su bombardımanının da, bujilerin ve distribütörün ıslanmasına sebep olarak aracın stop etmesine yol açtığını belirtiyor.

    Araçlarda yangın

    Araçlardaki yangının önüne geçilmezse, büyük bir facianın meydana gelebileceği uyarısında bulunan uzmanlar, buharlaşmış benzinin tutuşarak deponun alev almasına sebep olduğunu bildiriyor. Bir süre sonra da aracın infilak edebileceğini kaydeden uzmanlar, "Araçta duman tespit edildiği an araç durdurulmalı. Sonra anahtar üzerinde kontak kapatılmalı. Direksiyonun kilitlenmemesine dikkat edilmeli. Aksi halde, gerektiği takdirde aracın itilmesi mümkün olmaz. Bütün yolcular dikkatlice dışarı alınmalı. Motor kaputu kısmi olarak açılmalı. Böylece alevlerin büyümesi önlenmiş olur. İmkan varsa akü kutup başı sökülmeli. Yangın söndürücü varsa kullanılmalı, yoksa, battaniye veya oto kılıfından yararlanılmalı. Bu örtüler, alevlerin oksijen alıp büyümesini önleyecektir" tavsiyesinde bulunuyor.
     
  9. westbam

    westbam Kayıtlı Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2007
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    yakaladım seniiiii https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif
    nasılsın abi burada da bilgi sitesi açmış ve güzel bilgileri veriyorsun benide kabul edersen buraya sevinirim
     
  10. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Ne demek Bahriciğim Başımın üstünde yerin var. Yeterki sen iste, seve seve kabul ederim.https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif
     
  11. westbam

    westbam Kayıtlı Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2007
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    saol abicim usta nerdeyse çırakta ordadır öteki forma takılacanmı peki he emre geliyormu buraya
     
  12. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Öbür foruma da takılıyorum burayada,Emre bu sıralar biraz yoğun, onu bu forumda hiç görmedim. Ama ona bu forumdan bahsedecem.Bu arada Kulüp çıkartmalarıda bu gün elime geçti.
     
  13. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Senin bu forumda olduğunu biliyordum Mehmet söylemiştiama hiç yazılarını görmemiştim.Biliyorsun ben şu anda boşum yani anlayacağın hastalıktan dolayı bir yerde çalışmıyorum.onun için ara sıra vakit geçirmek için takılıyorum.Dışarıda soğuk olduğu için evden pek fazla çıkamıyorum.
     
  14. westbam

    westbam Kayıtlı Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2007
    Mesaj:
    3
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    aslında ben çok fazla forma takılmam diger formdada sen varsın diye takılıyorum işlerden dolayıhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gifanlamışsındır abi neyse burayada takılmaya çalışacam mehmet çağırdı buraya gelelim dedim sanırım ilerleyen günlerde formların hiç birine giremiyecemhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley19.gif sana mail atarım bu konuda https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley6.gifsadece mail yollarım sana ve emreye neyse hayat bu ne olacagımız belli değil ama irtibatı koparmayız https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley14.gifsen bizim büyümüzsün sen ne dersen bizim için o dur
     
  15. ottoman24

    ottoman24 Kayıtlı Üye

    Katılım:
    6 Ocak 2008
    Mesaj:
    105
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    Güzel paylaşımınız için teşekkürler.
     
  16. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Arkadaşlar bu sene havalar bayağı soğuk geçiyor. Antifirizlerinizi, ve Akülerinizi tekrar kontrol ettirmenizi tavsiye ederim. Geçengün Cam suyunu Büyük marketlerde satılanlardan aldım,bire bir suyla karıştırarak doldurdum, bu sabah yola çıktığımda bir baktım donmuş. Motorunuzu korumayı unutmayın.
     
  17. hyundaı_era_06

    hyundaı_era_06 Kayıtlı Üye

    Katılım:
    20 Ağustos 2007
    Mesaj:
    3,155
    Alınan Beğeniler:
    9
    Şehir:
    Türkiye
    bide bu soğuklarda önden ses gelebilir eralarda.çünkü gazlı amortisörler soğukta donma yapar.
     
  18. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    klimalar hakkında güzel bir yazı buldum sizinle paylaşmak istedim
    öncelikle yazının orjinal kaynagı http://www.obitet.gazi.edu.tr/obitet/klimalar/klima_sis.htm adresinde olup bilgi amaçlı olarak alıntı yapılmıştır.
    not : siteyi ziyaret ederseniz resimli anlatımı var

    emege saygı

    KLİMALAR<?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:eek:ffice:eek:ffice" />

    BASINÇ
    Basınç; katı, sıvı veya gaz halindeki maddeler tarafından, birim yüzeye etki eden dik kuvvettir.Basınç birimi olarak, genellikle kg / cm<SUP>2</SUP>
    veya bar kullanılır.Atmosfer basıncı ise atmosferdeki havanın, birim yüzeye uyguladığı kuvvettir.Atmosfer basıncı; deniz seviyesinde
    1,033 kg / cm<SUP>2</SUP> 'ye eşittir. Yaklaşık 1 kg / cm<SUP>2</SUP> olarak alınabilir.Gazlar, ısındıkça genleşir ve hafifler.Vakum, örneğin kapalı bir kap
    içersindeki basıncın, atmosfer basıncından düşük olmasına denir.
    ISI ve SICAKLIK
    Isı, bir enerji çeşididir. Birimi, kalori ( çal) 'dir. Genellikle de kilokalori ( kcal) olarak kullanılır. Sıcaklık, ısı etkisi ile değiştirilebilen büyüklüktür.Basınç ile sıcaklık arasında doğru orantılı bir ilişki vardır. Basınç arttıkça, sıcaklık da artar.
    <P =Msonormal style=": white; MARGIN: 12pt 0.1pt 0pt 0cm; LINE-HEIGHT: 11.05pt; TEXT-ALIGN: justify; mso-line-heigh
     
  19. hyundai-sivas

    hyundai-sivas Servis-Satış Yetkilisi

    Katılım:
    7 Aralık 2007
    Mesaj:
    18
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    tebrikler güzel bir çalışma olmuş..
     
  20. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    ENJEKSİYONLU SİSTEMLER

    Enjeksiyonlu sistemlerin yakıt sistemi karbüratörlü olan sistemlere göre farklı olan elemanları yakıt deposu ve yakıt deposu içerisinde bulunan elektrikli yakıt pompası, emme manifoltu üzerinde bulunan enjektör gövdesi bünyesinde yer alan enjektör ve yakıt basınç regülâtörüdür. Sistemde bulunan elektrikli elemanların çalışması; elektronik bir kontrol ünitesi tarafından, motorun devrine ve yüküne bağlı olarak, sensorlardan gelen bilgiler doğrultusunda kontrol edilir. Enjektörler benzini çok küçük damlacıklar halinde zerreleştirme görevini yerine getirirler. Motorun düzenli şekilde çalışması için, hava/yakıt karışımının hazırlanması bakımından karşılanması gerekli olan koşullar esas olarak şunlardır;
    1-Gereksiz yakıt tüketiminin önlenmesi ve yanmayı garanti altına almak için, hava/yakıt oranı olabildiğince stokiyometrik değerde tutulmalıdır.
    2-Karışım, mümkün olduğu kadar homojen oluşmalıdır.

    ENJEKSİYON SİSTEMLERİNİN, KARBÜRATÖRLÜ SİSTEMLERE GÖRE ÜSTÜNLÜKLERİ

    1-Motorun değişik çalışma koşullarına göre (motor sıcaklığı, emme manifoltuna giren havanın sıcaklığı, emme manifoltu vakumu, yanma odasına giren havanın ağırlığı, motor devri, egzoz gazı içerisindeki oksijen miktarı, gaz kelebeğinin pozisyonu) çalışma veriminin yüksek olmasıdır.
    2-Uzun süre bakım, onarım ve temizliğe gerek duyulmamasıdır.
    3-Enjeksiyon sisteminin kullanıldığı otomobil, ekolojik olmaya uygundur.

    ENJEKSİYON SİSTEMİNİN GENEL OLARAK GÖREVLERİ

    1-Püskürtme sürelerinin ayarlanması
    2-Soğukta harekete geçmenin kontrolü
    3-Hızlanma sırasında yakıt zenginliğinin kontrolü
    4-Yavaşlama sırasında yakıtın kesilmesi
    5-Motor rölanti hızının kontrol ve yönetimi
    6-Maksimum devrin sınırlandırılması
    7-Lambda sensörü ile yanmanın kontrolü
    8-Kendi kendine arıza teşhisi
     

Bu Sayfayı Paylaş