Merhabalar, Hyundai Bayon aracımın 15 bin bakımını yaptıracağım. Aracıma 8bin de LPG taktırdım. Hyundainin Uygulaması üzerinden bakım fiyatlarını sorgularken 15 bin bakımında Motor yağı 0w20 acea c5/ apı sn+ kullanacaklarını farkettim. LPG için bu yağ viskozitesi uygunmudur. Hangisini kullanmalıyım.
Garanti devam ediyor fakat sadece motor ve ateşeleme sistemi garanti dışı kalıyor. Servis bakım yapıyor.
Benzin enjektör kablolarını biraz soyup LPG enjektorlerinin kablolarını lehimliyorlar, birde sisteme sigorta kutusundan elektrik veriyorlar o kadar
Aracımın motor kısmının garantisi mevcut değil lpgden kaynaklı. Fakat lpg taktırdıgım firma motor garantisi yaptı. Firma motor garantisini devam etmesi için kendi lpg bakımlarını yanında aracın rutin bakımlarını hyundai in belirlemiş olduğu km de ve yetkili hyundai servisinde yapılmasını şart koştu. Bu yüzden yetkili servise gideceğim. Fakat 0w20 yağ sanırım lpg ye uygun değil. Hangisi uygundur onuda tam bilemiyorum.
0W-20 yağ lpg ye uygundur aslında fakat 1.4 MPi o kadar ince yağa ihtiyaç duyan bir motor değil, sadece benzin olsaydı kullanılırdı elbette ancak lpg motor iç sıcaklığını arttırdığı için 0W-20'nin sınırlarını zorlayıp motoru riske atmaya gerek yok. Ayrıca kullanım kılavuzunda 1.4 MPi motorun yağı 5W-20 olarak talep ediliyor, bunlar neye dayanarak 0W-20 koyuyorlar merak konusu, kendileri de bilmiyordur adım gibi eminim. Teknik olarak yetersiz oldukları için her konuda kullanım kılavuzunu öne sürüyorlardı, buna ne diyecekler bakalım Hyundai'den 5W-30 Shell Helix Ultra koymalarını talep edin, koymuyorlarsa kendiniz güvenilir bir markanın 5W-30 yağını kullanın bence, 1.4 Kappa motora en uygun yağ 5W-30'dur.
Çokta hayatı bir değişiklik değil garantiyle ne alakasi var servis bahanesi bunlar şimdi şanzımanda bir sıkıntı olsa arabanın boyası kabarsa koltuk döşemesinde bir hata olsa arac zaten garantiden çıkmış diyecek, hali hazırda garantide olan araca yokuş yaptıkları olmuyor mu kullanici hatası diyerek. Yine de Hyundai garanti konusunda kısmen iyi müşteri lehine çalıştırıyorlar çoğu zaman fakat araçta LPG varsa çokta şans yok gibi
Aracın motoru, elektrik aksamı, egzoz, katalizör garanti dışı kalıyor lpg takıldığı zaman. Lpg taktırdığım firmanın kampanyası vardı 20 bin km altı araçlara 3 yıl 100 bin motor garantisi. 2 yıl garantide ayriyeten ben satın aldım. 5 yıl 100 bin kmye kadar motor garantim mevcut. 5bucuk ayda 15bin oldu araba. Bu araca tüpsüz binilmiyor.
yakıt tipiyle motor yağının bir alakası yok. günümüzdeki sentetik yağar her tip yakıt termal aralığında çalışabiliyor. aracınızın katalog yağı neyse onu kullanabilirsiniz.
Kullanım kılavuzunda ne yazıyorsa o yağı kullanın. Serviste buna uyuyordur büyük ihtimalle. LPG için ayrıca farklı yağ pazarlama stratejisi sadece.
Şanzımanda mekanik bir arıza olursa garanti dışı demeleri evet saçma. Ama elektronik her türlü arızayı siz tesisatta değişiklik yapmışsınız, kablo soymuş lehim yapmışsınız. İş iyi yapılmamış hatalı yapılmış vs vs deyip istedikleri gibi garanti dışı bırakabilirler. Ben lpg dönüşümü yaptırırken servisin bana söylediği garanti şartlarını aktardım buraya. Ki bir kaç mekanik ve trim problemini dönüşümden sonra garantiden yaptırdım. Sonuçta LPG ile alakalı olmayan arıza ve hatalardı.
sayın konu sahibi ve diğer üye arkadaşlarım, lütfen yağ konusunda "motorunuz için en uygun yağ şudur" gibi bir tavsiyede bulunmayın. * motorun üreticisi (HMC) her bir motoru binlerce saat yağ testiyle kontrol eder. yetkili servis üreticiden onay almadan kafasına göre yağ kullanamaz. bahsedilen yağ mutlaka onaylanmıştır. onaya güvenmeyen arkadaşlar aracın diğer parçalarına nasıl güveniyorsunuz, o zaman kafamıza göre herhangi bir marka filtre alıp kullanırdık. * aracın katalogunda ya da teknik bülteninde tavsiye edilen yağ güncellenebilir. bu güncellemeyi sadece motor üreticisi yapabilir. ama zaten bayon kullanım kılavuzunda 0-20 yağ da tavsiye edilen yağlar arasında, üstelik bütün sıcaklık değerleri için uygun görünüyor. yani bir güncellemeden bahsedemeyiz. * motor yağı sadece viskoziteden ibaret değildir. örneğin viskozitesi 5-30 olan zeytinyağı, sudan daha ince olan 0-20 yağdan daha iyi korumaz. yağın viskozite gibi onlarca karakteri vardır, siz sadece viskoziteyi görüp yorumlarsanız bu da doğru olmaz. benim tavsiyem, gerçekten hyundai türkiyenin onayladığı bir yağı kullanıyorsa işi servise bırakın,
Cevaplarınız için teşekkür ederim. İnternete lpgli araç için en ideal yağ nedir diye arattığımda genelde 5w30u görüyorum, hatta lpg dönüşümü yapan pazara hakim diyebileceğimiz firmalarında bu yönde tavsiyeleri mevcut. İnsanında aklı karışıyor ister istemez. Tavsiyelerinize uyup işi ehline bırakmak daha mantıklı geldi.