Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Hyundai Accent Era Triger Kayışı

'Motor & Yakıt & Emisyon Sistemleri Sorunları Ve Çö' forumunda PiriReis053 tarafından 22 Ocak 2015 tarihinde açılan konu

1. PiriReis053

PiriReis053 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Emre SAK
    Yaşadığınız Şehir:
    53-RİZE
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Merhabalar başıma gleen bi olayı sizlere anlatmak istedim. Sizinde başınıza gelmemesi için.

Dün aracımla otobanda giderken gazım bitti ve benzine geçtim. Benzine geçtikten 5 dk sonra gaz ayağımın altından bi anda kesildi ve 6 7 sn sonra araç yoldayken stop etti. Hemen kenara çektim. 2 3 kere marş bastım. Çalışmadı. Aracı sanayiye çektim ve baktırdım. Egzantrik yani Triger kayışı kesildiğini söylediler. Marş bastıgımı sordular bende evet dedim. Aracın şuan motorunu söküyolar. Egzantrik mili ve pistonlar zarar gördüyse 3000 - 4000 tlnin kapısı. Serviste 60.000 de kayışı değişmeyip parasını aldılar. 90.000 de de 750 tl para istediler bende yağını değişin yeter deyip kayışı değiştirmedim. Çünkü kayışların ömrü 100.000 km felan. Ben 60.000 de değiştiğini varsayarak değişmedim. Halbuki kayış 110.000 kadar hiç değişmedi. Bu da bana 3000-4000 tlye patladı. Siz siz olun triger kayışını bakımlarda değiştirin. Araç stop edip durduysa kesinlikle marş basmayın. Elektronik araçlarda çok kötü sonuçlar doğurabiliyor.

İyi forumlar.

2. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,093
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Geçmiş olsun , ex aracım Astrada başıma geldi ancak sanayiye geldiğimde sadece bir kaç lif kalmış tutan dediler ve set olarak değişmişti , şüphe üzerine gitmiştim.

iPhone 5C cihazımdan tapatalk kullanılarak gönderildi.

3. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,942
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Gecmis olsun. Yanliz elektronikle ilgisi yok, her aracta ayni sey gecerli. Stop ettiyse vurdurma, mars basma tehlikeli. Mumkunse kayisi kontrol edip mars basmak gerekli. Bakimlilarda zaten bu gibi bir sorun yasama ihtimali yok gibi birsey.

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

4. Önal

Önal Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    479
    Ad Soyad:
    Önal
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    VW
    Benim era 47binde 6 yaşında km dolmadı ama yıl doldu değiştirsem mi aklıma takılıyor.. ustaya gösterdim kontrol etti çok iyi dedi ama risk tabi..

5. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Babam 5. Yılında 40.000 kmde garanti bitecek olmasına ragmen serviste yaptırdı değişimi. Sonuçta km kadar yılda geçiyor

D2533 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

6. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    geçmiş olsun. 60.000km de triger değil klima kayışı filan değişmiştir, trigerinde 90.000km de değişmesi gerektiğini söylemişlerdir. aracınız kaç yaşında bilmiyorum ama servis 60.000de yaşı dolmamışsa trigeri değiştirmez değiştirse de 90.000de tekrar değişelim demez. kayışı söküp iç tarafına bakıp kontrol ediyorlar, tabi bence hazır sökmüşken değiştirmek en mantıklısı. o kuşkuyla yaşamak, olmadık yerde ne kadar masrafla yolda bırakabilecek olması daha büyük sıkıntı.

7. Önal

Önal Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    479
    Ad Soyad:
    Önal
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    VW
    Doğrusu o tabi de servis baya yüksek fiyat çıkarıyor kayışlara sadece hyundaiye bakan iyi bir özel servis olsa tanıdık düşünmem bile uygun olurfiyatı. Hep gittiğim ustaya değiştir diyorum değiştirmiyor adam para batıyor sanki.;)

8. PiriReis053

PiriReis053 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Emre SAK
    Yaşadığınız Şehir:
    53-RİZE
    Araç Modeli:
    Elektroniklerde daha büyük sorunlara yol açıyor. Normal bi doğan,kartal, şahin olsa hiç sorun olmaz :) Servisin biraz ihmaline geldik. Uyarmadılar. Bende biraz ihmalkarlık yaptım. Siz siz olun aman diyim bakımını yaptırın. Benim araba 6 yaşında oldu. Daha yeni sanayilere düştüm. Bundan önce baskı balata için düşmüştüm birde. Başkada yok maşallah.

9. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Çok geçmiş olsun. Çok üzücü bir şey bu

Triger koparsa motor biner, bu şöyle olur; supaplar piston kafalarına çarpar ve eğilirler sonra supaplar kapanamaz hale gelirler silindir bloğu üst kapağındaki supap yuvaları pistonların supaplara çarpması ile çentik yaralar açar, supap tablaları ve çubukları zaten eğilir, ekzantrik kamları kırılabilir, pistonların üzeri delinebilir yada ezilir, pistonun üzeri ezildiği için yuvarlaklığını kaybeder, bu yuvarlaklığı kaybetme ile beraber silindirleride çizer silindir duvarlarını deforme eder. Hepsi krank milinin birkaç turunda olur bu yarım metre yol yapar yada rölantide birkaç saniye.

triger kayışı; krank mili ve ekzantrik milinin ahenkli çalışma zamanını belirler adı üzerinde timing belt. Kopması facia

Eğer koparsa zaten anında zarar verir marşa basmaya gerek dahi yok, o anda araba viteste ise ve ilerliyorsa illaki zarar verir marşa basana kadar zaten krank mili siz ne oldu stop etti diyene kadar arabayı durdurana dek birkaç tur daha döner her krank turunda dört pistonların ikisi supaplara vurur

ben korkudan 45000km de değiştirdim arabam 72 aylık periyot süresini doldurduğu için değiştirdim ve komple değiştirdim kayış rulman gergi ne varsa. Hatta değiştirirken üzerinden çıkan eski kayış ile yeni kayışın dişlerini tamircimde saydık deliye iş yaptırır gibi trigeri yetkili servisten almama rağmen bir dünya kontrol ettik sente işaretini bile motorda hazır olmasına rağmen garanti olsun diye kalemle çizdik. Kayışı servisten alırkende servisteki yedek parçacı elemanın kafasını bolca ütüledim kayış bu lastikten ve kevlardan yapılma sonuçta lastiğin kullanılsın yada kullanılmasın doğada belli bir ömrü var bayatlama ihtimali olan bir parça depoda beklemiş parçayı sakın verme dedim taze olduğuna inanıpta aldım. Triger kayışı üzerinde do not crimp yazar bu kayışı asla kırmadan katlamadan üzerine ağır cisimler koymadan tamirciye kadar götürmelisiniz.

Bu yukarıda yazdıklarımdan birisi uygulamada yanlış yapıldığında yada problem çıkarırsa motor 5000 lira masrafı açar araba bir ay tamircide yatar eskisi gibide olmaz o motor işte o kadar riskli aslında.

Üzerinden çıkan eski triger ne aşınmış gibiydi nede yırtıktı ancak fazlaca esniyordu gazete kağıdı gibiydi ve yenisine göre çok daha yumuşaktı yarı ömründeydi

10. Emre

Emre Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,746
    Ad Soyad:
    Emre
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    önce Allaha sonra ustaya emanetiz bu konularda :D

11. PiriReis053

PiriReis053 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Emre SAK
    Yaşadığınız Şehir:
    53-RİZE
    Araç Modeli:
    Eren abi çok güzel şekilde açıkladın hepsi aynen geçerli. Eline sağlık.

Bu Sayfayı Paylaş