Merhaba , Bu over drive butonu hakkında bir sürü başlık okudum. Herkez bişiler yazmış. Kafaları karıştırmış. Ben arabamı alınca ilk bu tuşu denemek oldu. İzlenimimi yazmak istiyorum. Çünkü zamanında forumdan okuyunca kafamı çok karıştırdılar. Over Drive butonuna basınca benim Hyundai Accent Era 1.4 A/T yaptığı olay şudur. Over drive devre dışı bırakınca arabam mümkün olan en yüksek devirde vites değiştiriyor. Yani 6000 devire dayanıyor. 6000 devire çıkmadan asla vites değiştirmiyor. İsterseniz gaza az basın. Overdrive Devre dışı iken araba motor freni yapıyor. Normalde ayağımı gazdan cekince aracım 4 de takar rölantide giderdi arabam. Hız kaybetmezdim. Ama O/D devre dışı iken ayağımı gazdan çekince olduğu vitesi koruyarak motor freni yapıyor. Devir düşerse bir alt vitese bile düşüyor. Manual vitesli arabadaki gibi hissettiriyor. Saate 90 km hızla giderken O/D devre dışı edersem, direk üçüncü vitese düşüyor araba. Özelikle tır sollarken motoru bangır bangır bağırtı yor. Dik yokuşta çıkarken bastığımda bastığımda çok faydasını gördüm. Motora istediğim kadar devir çevirtiyorum. Aynı şekilde Motor freni ile yaparak frenleri şişirmeden iniş yapabiliyorum. Kamyonlardaki retarder gibi çalışıyor Bu butonu Vites kolu üzerinde değilde direksiyon üzerinde olsaymış, çok daha aktif kullanırdım. Sanki birileri oraya gizlemiş . Ama her ne varki, aynı işi arabaya dip gaz verincede yapıyor. Belki bu yüzden diycem, ama ben her zaman dip gaz vermek istemiyorum. O/V aktif iken arabayı 4000-5000 bandın dada kullanmanıza ve hızı sabitleyebilmenize imkan veriyor. Dip gaz basınca sürekli bir ivmelenme var. Hızı sabitlemek istediğinizde bu seferde devir bandı 2000 lere düşüyor. Ama O/V kapalı iken 4000 li devirleri aracı sabit kullanabiliyorsunuz. Bu önemli, arabanız yüklü iken hafif yokuşta zırt pırt vites düşürüp sarsıntı yaratıyor. Vites kontrolünüzde olmayan saçmalıklara yapıyor. Araca 90 km hızda ilerlerken , normalde basit bir yokuşu çıkarken , tam yükte araba 3-4 vites arasında gidip gidip geliyor. Bunun sebebi tork konverterin , motordan aldığı devirle ile çıkış devrinin arasında fazla fark olması. 2000 devir ceviriken bir anda 3e düşüyor. sarsıntı yapıyor. Sonra bir müddet bu şekil giderken vites devrin yeterli olduğunu sanıp tekrar 4 de takıyor. Bir sarsıntı daha oluyor. Bu koşulda şanzımanın anlamadığı şey arabanın içinde 5 kişi olması. Bu ağırlık üçüncü vitesde sıkıntı değilken 4 ncü vitesde sıkıntı ya sebeb oluyor. Bu nedenle Gidip gidip gelmeler sarsıntılar meydana geliyor. İşte O/D tuşu bu işi kökünden kurutuyor. 3000 devir ile o gizli yokuşlarda tam yükle yolda sabit ilerlemenizi sağlıyor. Over Drive hakkındaki tecrübelerim 200 km deneme yaparak elde ettim. Sarsıntız bir yolculuk , size yüksek tüketime maliyet oluyor. Ama yürüyen aksamın sağlığı için bu bedel ödenebilir.