Slm arkadaşlar benim arabam hundai accent 1.3 benim sıkıntım şu radyotördeki suyu yedek su deposuna veriyor ama soğuduktan sonra tekrar radyotöre vermıyor ve yedek su deposunda su yükseliyor fazla olan suyu alıyorum hergün radyotörü kontrol edip su ekliyorum hiç bir yerinde kaçak yok radyotör kapağından dediler hundai bayiiden aldım yine aynı sorun devam ediyor termostat yeni 82c trigel degişti radyotör degişti devirdaim degişmedi usta sağlam dedi aldıgımda antifiriz kullanmamışlar bende öyle devam ediyorum antifiriz kullanabilirmiyim şimdiden teşekkürler
Öncelikle triger kayışı ile devir daimi değiştirmeniz isabet olurdu. ( Antifriz çürüyen kısımları temizler, dolayısıyla kaçaklar gün yüzüne çıkar. Misal kalorifer peteği veya borularında delinme olabilir. Bunu göze alıp kullanmak lazım ) Yedek depodan suyu geri almama sorunu bende de var. Radyatör kapağı değişti. Yedek depoya giden ince hortumlara kelepçe taktım. Yedek su deposunu söküp temizledim. Geriye sadece yedek su deposunun kapağındaki conta kaldı. Üzerinde var ama görevini yapıyor mu emin değilim. Bu haliyle deneme yapamadım henüz. Sistemde kaçak vardır, radyatör vakum yapamaz diyorlar. Diyelim ki kalorifer peteği hortumu çatlamış. Yine radyatördeki su azalacak ve yedek depodan çekecek. Bence bizim sorun, radyatör kapağı ve yedek depo arasında. Çözümü bulursanız haber edin.
1.3 motorun termostat derecesi 88 olması lazım. Kapak ile yedek su kabı arasındaki hortumu değiştirmeyi denediniz mi?
Göndermiş olduğun video için teşekkürler anlayacam dilde olursa daha iyi olur motor revize yaptırdım conta yanık dediler fakat birşey çıkmadı benim buradaki ustalar anlayanda konuşuyor anlamayan da sadece para almak için ben adana Ceyhan'da oturuyom termostat yuvası bile degişti radyotör alt hortum degişti sadece devirdaim ve devirdaim borusu degişmedi ve radyotör üst hortum degişmedi bu kadar masraf yaptım hala sorunum giderilemedi Teşekkürler inşallah hallederim yoksa satacam arabayı bu kadar masraf ve can sıkıntısı yeter diyorum çözüm olmsazasa Yok hiç o aklımıza gelmedi termostata gelince üzerinden 82c çikinca aynısını almamı söylediler birde termostatı 88c alacam öyle denicem yardımınız için teşekkürler
Dil bariyerinin farkında değilim kusura bakmayın. Su ısınınca hacmi artar hâliyle motorun içinde dolaşan suyun basıncı da artar. Bir yerleri patlatmasın diye artan hacmin bir yerlere gitmesi gerekir. Radyatör kapağındaki yayı, su belli bir basınca ulaşınca (örnek 0.9 bar veya 1.1 bar) ittirerek sıkıştırır ve fazla su genleşme tankına geçer ve motorun içindeki suyun basıncı kapağın izin verdiği basıncı geçemez. Motor soğuduğunda ise tam tersi olur. Bu sefer de soğuyan suyun basıncı düşer. Buda motora zarar verebilir. Denizaltı gibi çökerdi. (En azından motor değil de radyatörün kendisi daha zayıf olduğu için). Basınç düşünce de kapak sayesinde genleşme tankından suyu geri çeker. Videoda böyle uzun uzun anlatmıyor. Görsel olarak iyi anlatmış. Türkçe örneklerde kapağın işlevini es geçmişler. Ben sizin için uzun uzun anlattım. Şimdi dediğiniz gibi ise bu alet havayı nereden alıyor. Normal çalıştığında sistem motorda hava yapmış olsa bile suyun en üst noktası radyatör kapağı olduğu için ilk önce havayı genleşme kabına göndermesi lazım. Volkswagen de mesela radyatör kapağı yok onun işini yedek su deposu kapağı yapar. Yedek su deposu motorda dolaşan suya yani devirdaim yapan suya dahildir. Bizdekiler genleşme tankı. Bizdeki tankın içindeki su motor çalışırken devirdaim yapan suya katılmaz. Volkswagende en üst seviye yedek su deposu olmadığı için onlarda motor suyu hava yapabilir. Radyatör kapağı varsa hava yapma derdi olmaz. Normali bu. Mesela conta yanık olsa genleşme tankından motor çalışırken kabarcık çıkması filan lazım. (Eğer pistonun içindeki basınç suyun basıncından yüksek ise) Radyatör kapağı ile genleşme tankı arasındaki borunun hiç bir olayı yok. Basit bir su borusu sadece hava yapma ile ilgili değildir. Suyun dolaştığı her yerde (borular radyatör vesaire) dış basınç suyun basıncından düşük. Böyle bir yerde kaçak olsa, genleşme tankına su gitmezdi. Suyun dolaştığı tek bir yerde atmosferden yüksek basınç var. Oda yanma odası. Sadece yanma odasından suya hava geçişi olabilir.
İlk olarak hortumu değiştirmeyi deneyin. Termostat konusunda da şase numarasından teyit ettirin parçacıda
Aynı sorun bendede var jontalardan kaçırılıyor dendi. Yaptırdım. Genleşme kabı dendi yaptırdım. Radyatör kapağı dendi değiştirdim. Değiştirince radyatör hortumu şişmeye başladı üst kapak dediler hallettirdim yinede sorun çözüme kavuşmadi.