Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Hız ve titreme

'Otomobil Danışma Bölümü' forumunda cihan_kaba tarafından 21 Temmuz 2015 tarihinde açılan konu

1. cihan_kaba

cihan_kaba Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    cihan kaba
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Herkese selam,

3 yıldır 2009 model getz kullanıyorum. malesef yavaş gitmekte pek huyum değil. Fakat ben sadece boş, müsait yolda basıyorum. Çok şükür bugüne kadar başıma birşey gelmedi. Şoförlüğüme de güveniyorum ama ara sıra aklıma takılıyor! yol boş olsa bile birşey olur mu, tekerlek yarılır mı, araba yoldan çıkar mı, aks kırılır mı vs. Uzun yolda 120-130 dan sonra araç titremeye başlıyor. Diyorum bu titremeye bu tekerlekler dayanır mı acaba? İnsan dayanamıyor bom boş yolu görünce 150-170 gidiyor. Bilen bilir istanbul-edirne otobanı, Kınalı'dan sonra bomboş. in cin yok.
    Sizin düşünceniz nedir? fazla mı paranoya yapıyorum acaba?

2. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Bana kalırsa pranoya değil fazla rahatsısınız :) şöyleki titreme sorunu varken 170 km hıza çıkamakta sakınca görmüyorsunuz sonrada arabanın en saglam parçalatından biri olan aks kırılacagı aklınıza geliyor.

Deneme amaçlı hız olur ama yapı itibari ile getz yüksek hızı sürekli sevecek bir araba değil. Sizdeki titreşim balans kaynaklı gibi görünüyor, bu şekilde kullanmanız ön takıma ve dreksiyon kutusuna zarar verecektir. Tabi bu titreşimli halde ani sert frende araba nereye gitmeye kalkar oda muamma malesef.

D2533 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

zeki19 bunu beğendi.
  3. boalquno

boalquno Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    16
    Ad Soyad:
    Ahmet D.
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Kafaya çok takmamanızı öneririm sadece bu konuyu değil hiçbirşeyi :)

4. murat3455

murat3455 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    5
    Ad Soyad:
    murat sağlam
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    120 km gibi hizlarda bendeki getz dede titreme basliyordu bir gece bir arkadasin yanina gebze devlet hastanesine giderken acil yonunden dalip on lastikleri kapana kaptirdim . Sonra iki yeni petlas marka lastik taktirdim su an 120 140 km arasi hizlarda titreme gitti. Birde bizim araclar yuksek hiza gelmez yakisikli arkadasim aman dikkat .

5. ysuatsenyurt

ysuatsenyurt Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    6,085
    Ad Soyad:
    Yusuf Suat
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    PSA
    100-110 km hızdan sonrası bana hiç güvenli gelmiyor. Araba ne marka olursa olsun.

6. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    Lastikler ve jantlar kontrol edilmeli yamuk, kırık vs. olabilir.

7. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    4 lastik balans ücreti 40tl, verdiği güven paha biçilemez.

Cilo bunu beğendi.
  8. cihan_kaba

cihan_kaba Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    cihan kaba
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Yorumlar için çok sağolun. Fakat jantları yeni değiştirdim alaşım taktırdım. balans sorunu için de rot balansa gittim. Usta bi tur attı, hiç birşeyi yok bunun diyor. Titreme neden oluyor bende anlamadım.

9. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    120 130 sonrası oluşan balans arka tekerleklerden gelir başka bir ustaya gösterin lastikleriniz bozulmuş olabilir.

10. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Yeni janta yeni lastik takılmadıysa getz titrer.

11. cihan_kaba

cihan_kaba Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    cihan kaba
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    yok paşam eski lastikleri taktım ama onlarda 1 senelik lastik yani.

12. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Bir yakınımızın başına şöyle bir olay gelmişti; yazlık lastikleri kış geldiğinde 2012 model jetta dan söküp aynı jantlara yeni kışlık lastik taktılar İstanbul Tuzla daki michelin bayisinde, daha sonra yaz geldiğinde kışlıkları söküyorlar ve yazlıkları takıyorlar ama arabada hızlandıkça titreme sorunu başlıyor tekrar balans yapıyorlar dört lastiği birden ve titreme sorunu yine belli bir süre sonra yine devam ediyor

son olarak michelin bayideki usta gidip lastiğe ve janta karşılıklı olarak kalemle çizgi çiziyor ve bir süre dolaş yol yap sonra gel diyor sonra bizim yakınımız olan arkadaş jetta sı ile lastikçiye yine gidiyor ve ustanın lastik ve janta koyduğu çizgilere bakıyorlar ve çizgilerin karşılıklı olmadığını görüyorlar lastikteki çizgi ile janttaki çizgi aynı hizada kalması gerekirken çok farklı konumlara kaçmış halde olduğunu görmüşler hafif bir kaçma değil yani biri aşağı biri yana bakıyor şeklinde.

Buradan çıkan sonuç tubeless lastiğin topuk kısmı dediğimiz jant ile temas eden kısımının fren yaptıkça yada çekiş tekerleklerinde sert gazladıkça jantın çevresinde küçük hareketlerle boş dönmesi ufak ufak hareket etmesi sonucu lastiğin ağır ve hafif tarafının yer değiştirmesi ve bunun sonucunda balansın bozularak takılan kurşunların pozisyonunu yitirmesi ve karşı ağırlığı dengeleyememesi sonucu titreme sorunu olması olarak değerlendirildi.

Buna sebep olan şey lastiğin topuk kısmının kısa sürede yani bir söküp takmada ve bir 6 ay kadar yattıktan sonra deforme olmasıydı bunun başka bir sebebi lastiği janta oturturken kullanılan ilaç olabilir jantı lastikten ayıran makinanın ayarsızlığı uygun olmayışı olabilir sonuçta topuk deformesi sebebiyle jant kenarına tam basamayan ve jantın içinde boş dönmesine sebep olan lastiklerin düzeltilebilme imkanı da olduğunu düşünmüyorum.

Bu sadece bir tecrübe elbette:) herkeste olacak diye birşey yok:) problemin teşhisi ise oldukça basit bunu lastiği subap kısmına denk gelecek şekilde kalemle işaretleme yöntemi ile deneyebilirsiniz:)

13. cihan_kaba

cihan_kaba Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    cihan kaba
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mantıklı, bunu deneyecem.
    Bi keresinde servis aks körüğünde küçük bir patlak var ama bişey olmaz demişti. Onunla mı alakalı acaba. gerçi daha 2-3 ay önce speedy'de bakıma soktum. Ordaki usta da görmüştür heralde onu.

14. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Aks körüğü yırtılması ciddi risktir ama. İçeri su alır toz alabilir, içerideki gres yağını kaybedebilir sonrasında aks kilitleyebilir kiliterse duruma ve hıza göre direksiyon hakimiyetini zora sokabilir zaten öyle olduğu zaman takır tukur dönüşlerde epey ses yapar, körük değiştirmek kolay ama aks yenilemek çok daha masraf açabilir. Gerçi bir körük değişimi için bir sürü parça sökülmesi lazım işçiliği parça maliyetini geçen bir işlem. Mercimek kadar falan çatlak varsa eskimekten olmamışsa yabancı cisim temasıyla olmuş olduğu bilinse bu durumda ben olsam oraya basarım bi damla loctite 408 yapıştırıcıyı kapatırdım deliği:) eğer içine toz pislik birşey kaçmamışsa iş görür.

Bu Sayfayı Paylaş