Hidrolik Direksiyon Sistemi HİDROLİK DİREKSİYON SİSTEMİNİN GENEL YAPISI VE ÇALIŞMASI HİDROLİK DİREKSİYON SİSTEMİNİN GENEL YAPISI Sistem genel olarak hidrolik pompa, yön kontrol valfı, silindir, emniyet valfı, depo, filtre ve ara elemanlardan oluşur. Hidrolik pompa : Otomobillerde kayış kasnak sistemi ile çalışır. Tamamen motor gövdesinden ayrıdır Depo ve pompa gövdesi tek parça halindedir Kamyon, traktör, iş makineleri gibi ağır taşıtlarda ise pompa ve depo tek parça olarak motor gövdesine bağlanmıştır. Pompa hareketini dişli sistemi ile motordan alır. Bu ağır taşıtların bir kısmında (özellikle traktörlerde) bu pompadan çıkan basınçlı akışkan Hidrolik direksiyon sisteminin parçaları aynı zamanda yardımcı aksamların kontrolünde (pulluk , pulvericator gibi ) kullanılır, bu devreler genellikle kapalı merkezli devrelerdir. Yön kontrol valileri : Direksiyon ve rotlarla direkt irtibatlı olan birleşik komuta sistemi içerisinde yer alır. Güç Silindiri : Rot ve şasi ile irtibatlıdır. Yön kontrol valfı tarafından kontrol edilir. Bağlantıda genellikle esnek borular kullanılır. Emniyet Valfı : Pompa depo kompleksi üzerindedir. Pompadan çıkan fazla basınçlı akışkan bu valfden depoya gönderilir. Depo : Depo pompa kompleksi üzerindedir. Depo sürekli kontrol edilir ve dolu tutulur. Depodaki yağ tamamlanırken silindirin en kısa konuma gelmesi sağlanır. Bu sayede piston kolundan dolayı meydana gelecek taşmalar önlenmiş olur. Filtre : Emiş hattında yer alır. Genellikle öze! tel süzgeçler kullanılır. Bunlar kullanıldığında değiştirilemez, çıkarılarak temizlenir ve yerine takılırlar. Ara Elemanlar : Genellikle esnek, basınca dayanıklı hortumlar oluşturur. Bu hortumlar kontrol edilip, çatlak ve delinme gibi durumlarda değiştirilirler. Pompada kullanılan V kayışları da gerginlik ve çatlak kontrollerine tabi tutulurlar. HİDROLİK DİREKSİYON SİSTEMİN GEREKLİLİĞİ Sürüş konforunu arttırmak için modern otomobillerde geniş tabanlı ve düşük basınçlı lastikler kullanılmakta, bunun sonucunda yol yüzeyi ve lastikler arasındaki sürtünmenin artması nedeniyle daha fazla direksiyon eforu gerekmektedir. Direksiyon eforu, direksiyon dişlisinin dişli oranının arttırılması ile azalabilir. Bununla birlikte, araç döndürüldüğü zaman daha büyük bir direksiyon simidi dönme hareketine neden olacaktır ve bu keskin virajları dönmeyi zorlaştırır. Bu nedenle direksiyon eforu küçük tutulmak istendiğinde bazı yardımcı düzeneklere ihtiyaç vardır Diğer bir ifadeyle eskiden sadece ağır yük taşıtlarında hidrolik direksiyon sistemi kullanılırken günümüzde binek otomobillerde de hidrolik direksiyon sistemi yaygın olarak kullanılmaktadır. Uygun direksiyon eforu her şartta ve konumda, her hız kademesinde elde edilmiş olmalıdır. Aynı zamanda da yol şartları sürücüye aktarılmalıdır. Uygun direksiyon eforu elde etmede, bazı otomobillerde pompa veya dişli kutusunun ikisinden birinin üstünde yer alan özel bir cihaz ile bu efor kontrol edilmektedir HİDROLİK DİREKSİYONUN BASİT ÇALIŞMASI: Hidrolik direksiyonun direksiyon eforunu sağlayan iki ayrı tipi vardır, birinci tip motor gücünü kullanan hid
selam arkadaslar arkadasalr benım araba yumurta kasa 2000 model ve kara duzen bızım arabalara hıdrolık sıstemı takılıyormu randıman ve fuyatı ne tutuyor bılıen varsa yazabılır mı cunku seır ıcınde gercekten cok zor
araba çalışırken cızz diye bi ses geliyor bir çok arabada, bu hidrolik direksiyonun elektrik motorunda mı geliyor çok merak ediyorumhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley24.gif Düzenleyen : Tolga58
hidroolik direksiyonun pompasından cızırtı, zırıltı tarzı ses gelebilir özellikle sona gelinceses artar
Park hâlinde direksiyonun konumunu düz olarak bırakmak mı gerekiyor ? Direksiyonu çevrilmiş hâlde bırakınca uzun süre, yük tek tarafa biniyormuş ve zararlıymış doğru mudur sizce ?https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley24.gif
Konu Açıkken Bu 2011 Reno Sembollerin Direksiyonu Hidrolikmi Bana Hiç Öyle GElmedihttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif
Merhaba, Benim arabada; düşük devirlerde direksiyon sert. Özellikle düz yolda şerit içinde giderken, çok az sağ veya sol yapınca, 10-20 seferden sonra rahatsız edici seviyede sert (direnç göstermeye) olmaya başlıyor. Direksiyoncuya gösterdim. "Ancak ve ancak motor büyük olduğundan, yüksek devirlere çıkmaya ihtiyaç duymadığından olabilir, çözümü yok" dedi. Acaba benim arabada hıza duyarlı bir sistem varsa, onu kandırmak için direnç vb bağlasak? Veya pompa kasnağını küçültsek? Veya içindeki yağ yıllanmıştır, bozulmuştur deyip yenilesek? Veya aklına başka bir çözüm gelen paylaşımda bulunabilir mi acaba?
Hocam sizin direksiyon elektrikli değil diye biliyorum. Hidrolik sertliğini vakum hattından ayarlıyor, manifolt basıncı arttıkça direksiyon sertleşiyor diye biliyorum. Steering wheel operation is not smooth (Insufficient power assist) * V-belt slippage (Readjust) * Damaged V-belt (Replace) * Low fluid level (Replenish) * Air in the fluid (Bleed air) * Twisted or damaged hoses (Correct the routing or replace) * Insufficient oil pump pressure (Repair or replace the oil pump) * Sticky flow control valve (Replace) * Excessive internal oil pump leakage (Replace the damaged parts) * Excessive oil leaks from rack and pinion in gear box (Replace the damaged parts) * Distorted or damaged gear box or valve body seals (Replace)
Sonata NF De Elektrik Destekli Direksiyon Sistemi Var Ama TR Dekilerde Varmı Bilmiyorum. Varsada Kumanda Modülü , Kül Tablasının Altındaki Cep Gibi Yerin İçindeymiş.. 8 Pimli Bir Modül 1,2 Selenoid 3 Hız Sensörü Bilgisi 4 IG2 5 Veri Bağlantı Soketi 6 TPS Sensör Bilgisi 8 Şasi