Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Gürcistan'dan Alınan Yakıt Ve Arabadan Siyah Duman Gelmesi Hakkında.

'İ20 Forum - Club' forumunda onrgly88 tarafından 31 Aralık 2015 tarihinde açılan konu

1. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    Arkadaşlar merhaba;

Yaklaşık 1 hafta önce 2009 model hyundai i20 team (benzinli) ile aranıza katılmış bulunmaktayım.
    Aracım aldığımda 134.000 km'de idi. 4000 km kadar yol yaptım. Son olarak Ordu ilinden Gürcistan'a gittim. yaklaşık 450 km yol yaptım. Gürcistanda "Super", "Regular" şeklinde yakıt tipleri vardı ve Işığı yanmamış depomu 64 lari'ye (75 tl sanırım) doldurdum. Tekrar türkiyeye döndüm ve yaklaşık olarak 500 km yol yaptım. Sabah ilk olarak aracımı çalıştırdığımda yakıt kokusu geldi ve gaz'a yüklendiğimde siyah duman attı. 3-5 kez gaz verince geçti ve beyaz'a döndü ancak havaların soğuk olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum beyaz dumanın. Asıl sorum şudur: "Gürcistan da aldığım yakıt 88-91 Oktan" bu duman olayı çok canımı sıktı. Bir kaç arkadaşım araca katkı maddesi eklememi söyledi ancak emin olamadım. Gürcistan da eklediğim yakıtı bitirdikten sonra ilk shell istasyonunda tekrar depoyu full'ledim bitirdim sonrasında da Türkiye petrollerinden tekrar fulledim ancak bu sabah baktığımda tekrar aynı sorun olmakta. Tecrübeli arkadaşlarımdan konu hakkında bilgi almak isterim, malum sanayii'ye gittiğimizde çok alakasız konularda alakasız değişiklikler yapılabiliyor. Özellikle gittiğiniz bir usta yoksa hele ki. Araba da gözle görünür bir yağ veya su eksiltme durumu söz konusu değil. Onun dışında egsoz'da ıslık sesi gibi saçma sapan bir ses geliyor sanırım susturucu da bir sorun bulunmakta.

Bu arada Gürcistan'a giderken çok tedirgin ve bilgisiz gitmiştim. Batum'a gitmek gibi planları olan arkadaşlarla bilgilerimi paylaşabilirim, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

2. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Benzinli arabanın siyah duman atması çok anormal bir durumdur. Kış bile olsa duman değilde beyaz buhar çıkması gerekir.

onrgly88 ve zemburak bunu beğendi.
  3. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yakıttan kaynaklı olabileceğini düşünüyorum. Bir de gürcistan'ı gezdikten sonra kapıdan çıkmadan önce bir istasyona girdim. orada ki görevli türkçeyi yarım yamalak biliyordu, benzin dedim no benzin bu dizel dedi ben de bu araba benzinli dedim hayır dizel dedi. Benzin almak istiyorum dedim güldü ve güven bana dedi pompayı koydu çok az bastı max 2 lt kadar ama espri mi yapmaya çalıştı gerçekten anlamadı mı benzin mi koydu, dizel mi bilemedim. dizel koymuş olsa mümkün müdür? Ortalama 1000 km geçti üzerinden.

4. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Bir depo benzinde 2 lt dizeli kullanabilir.Hala onun kalıntıları olabilir.Bir süre sonra düzelecek diye düşünüyorum.

onrgly88 bunu beğendi.
  5. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yani litresi 0.78 lari idi (gürcü para birimi) 5 lari verdim ve karşılığında 2-2.5 lari gibi bir ücret verildi. Tam emin olmamak ile birlikte. Kötü bir yakıt kokusu geliyor egsoz'dan. Peki würth yakıt katkısı önerir misiniz ?

6. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,304
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Eğer kazayla mazot doldurduğunuzu düşünüyorsanız depoyu bir şekilde komple boşaltın içinde hiç sıvı yakıt kalıntısı kalmasın yada çok çok az kalabilir daha sonra üzerine benzin doldurun tekrar test edin derim ben, eğer mazot koyduysa siyah duman ve kötü koku belirtisinden bu doğru olabilir.

Oktan sayısı yaşadığınız durumla alakalı değil, ben üniversite bitirme ödevimi Tüpraş tan yaptım oktan sayısı sadece benzinin sıkıştırılabilme kapasitesidir 88 oktan benzin 95 oktan benzine göre daha az sıkıştırılabilir belli bir sıkıştırmadan sonra 88 oktan benzin buji kıvılcımı çakmadan patlama yapar 95 oktan benzini buji kıvılcımı olmadan patlatmak için 88 oktan olana göre dahada fazla sıkıştırmanız gerekir yani daha çok silindir basıncı gerekir, sıkıştırma teriminden kastım; içerisine emme supapından yakıt giren ve emme ile eksoz supapları kapalı halde olan silindirdeki pistonun alt ölü noktadan üst ölü noktaya çıkması motorun 2. zamanı olan sıkıştırma zamanıdır, oktan oranı burada lazım olur, yoğun eksoz dumanıyla alakası olmaz motor düşük oktanlı benzine göre çalışacak biçimde olmazsa düşük oktanlı benzin kullanıldığı zaman buji kıvılcımı çakmadan patlama gerçekleşir bu da motorda sarsıntılı çalışma yapar gerçek vuruntu terimi bu dengesiz çalışma biçimine denilir. Ancak pekçok benzinli motor 95 oktan altındaki benzinlerle de çalışabilecek biçimde tasarlanmıştır sıkıştırma oranı istenenden daha yüksek olan yakıt kullanmak gereksiz bile denilebilir.

Kullanım kılavuzlarında hatalı yakıt kullanımının motorun emisyon kontrol sistemlerini bozabileceği yazar, bunlar oksijen sensörü gibi parçalar ve motorun çalışırken kendi kendine yaptığı yakıt sistemi ayarlarının kaydı ve işletimidir. Böyle bir durumda da problem ciddi ise arıza ışığı engine check lambası yanar.

Top Gear ın hayta ihtiyar delikanlıları tv programlarının bir bölümünde bu konuya yer vermişti alttaki videodan bakabilirsiniz.

Onur-, <<bülent>> ve onrgly88 bunu beğendi.
  7. EmreFirat

EmreFirat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,085
    Ad Soyad:
    Emre Fırat BİLİCİ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Geçmiş olsun öncelikle , bizde yazları artvinde kalıyoruz yakıtı gürcistandan alırız hep çok çok uygun fakat benzininin iyi olmadığını duydum mazotu kaliteli diyorlar . Dizel araçlarda bir sorun yaşamadık , gerçi benzinlidede yaşamadık ama çok çokda kötü gitmiyordu benzindede . Siyah dumanda beki ilk çalıştırmada motorda bir boğulma olmuş olabilir 3 5 saniye sonra normale dönüyorsa çok takıntı etmeyin bence

onrgly88 bunu beğendi.
  8. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Öncelikle çok teşekkür ederim; Verdiğiniz "değerli bilgiler" için. İçimi rahatlattı. Bugün würth'ün benzinli enjeksiyon temizleyici katkı maddesinden aldım. Depo'nun tamamen bitmesini bekliyorum. Sonrasında da yakıt katkısını ilave ederek depo'mu tekrar full'leyeceğim. İş yerimden bir arkadaşımda da aynı sorun vardı sorunun tamamen ortadan kalktığı yönünde tecrübelerini paylaştı. Son çare enjektörcülere gitmek olacak sanırım.

Bir de egsoz'dan çok garip bir ses geliyor ıslık sesi ile gürültülü bir sesin karışımı. Servise gittiğimde egsoz sisteminin değişmesi gerektiği bilgisi verilmişti 1100 tl fiyat vermişlerdi. Bir sorun olup olmayacağını sorduğumda ise herhangi bir sorun olmayacağı ses yapabileceği bilgisi verilmişti. Bununla bir ilgisi olabilir mi bilmiyorum. Bu arada mutlu yıllar dilerim.

9. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Teşekkür ederim. Depoyu full'ledikten sonra 1.500 km daha yol yaptım. Aracın çekişinde düşme gibi bir soruna rastlamadım 1.2 motor olmasına rağmen elmadağ'ı tırmanırken 4.vites'e çekmedim bile aracı hep 5'te tırmandım keza Çorum Alaca ve Samsun Havza da durum aynı idi. Ancak pis bir yakıt kokusu sonrasında farkettim. Sadece motor ilk çalıştığı ve soğuk olduğu zamanlarda bu sorun nüks etmekte. Stop ettikten 1-2 saat sonra çalıştırsam da duman koku vb olmamakta. Çok ilginç bir durum ancak duman atmasının yağ yakması, conta yakmasına delalet etmesi sebebi ile haddinden fazla can sıkıcı. :)

10. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Bu arada arkadaşlar; siyah duman atmayı genellikle, dip gaz yaptığımda yapıyor. Çalıştırdıktan sonra; rolanti'de gaz'a sonuna kadar bastığım zaman yapıyor. Önemli bir bilgi midir bilmiyorum ama mümkün olduğunca detay vermeye çalışıyorum.

11. EmreFirat

EmreFirat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,085
    Ad Soyad:
    Emre Fırat BİLİCİ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Cok ciddi bisey olduğunu sanmıyorum :) duman beyazsa bu ic sıcaklık ile dis sıcaklık arasindaki isi farkından oluşur. Kara duman ise duzensiz ateslemr sistemi duzensiz yanma ile alakali . Mavimsi duman atiyorsa buda aracin yag yaktığıginin belirtisidir :)

SM-N7500Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

12. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Vallahi ne yalan söyleyeyim sizlerin yorumları sonrasında ben de önemsiz birşey olduğunu düşünmeye başladım, ama yakıt katkısı sonrası fikirlerimi paylaşacağım. En azından benim gibi tabiri caizse pinpirikli arkadaşlar da aynı sorunu yaşarsa içi rahatlasın diye :) Bu arada Gürcistan da sınır kapısından ne kadar uzakta benzin alırsanız bence o kadar iyi :)

13. omerercan

omerercan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    70
    Ad Soyad:
    Ömer ERCAN
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    Benzinli olarak tam bilgi sahibi değilim ama eniştemde 20014 model clio 2 hb vardı oda gürcistandan mazot aldı istanbula geldiğinde araç yolda kaldı. Hemen tanıdık tamirciyi götürdük yakıttan dolayı enjeksiyonlar yapışmış dedi. Allah'tan istanbulda bozuldu araç 2000 lira masraf etti. Genelde duyduğum o yönde gürcistandaki yakıtlar sıkıntılıymış.

14. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    Motor soğukken dip gaz yapıyorsan motor yakıtı yakamadan attığı için siyah dumanı görüyorsun.

onrgly88 bunu beğendi.
  15. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,304
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Eksoz delinmişse ıslık sesi geliyordur, bu durumda delik eksoz sebebiyle eksoz gazı çıkışının redüksiyonu değiştiğinden yüzde 5-10 gibi bir fazla yakıt harcaması yada ses yapması dışında bir problem olmaz, conta yanması yada yağ yakma yüzünden siyah duman atma problemi olsa beraberinde motor yağı seviyesi hızlı biçimde azalır veya soğutma suyunu eksiltir başka ciddi belirtilerde verir yani, conta yakmak için yüksek hararet yapması gerekir hararet yapmadıysa conta yanmaz. Hararet dışında motor aşırı zorlu şekilde kullanılırsa piston ve silindir aşınması olur buda ciddi çekiş kaybı yaratır anlaşılır zaten. Her ne kadar katkı maddelerine güvenmesemde würth ü daha önce duymuştum gerçi gerek bile olmayabilir. Dizel olsa enjektörler hassas oluyor ama benzinli motorun enjektörleri o kadar hassas olmaz çünki mazotun az miktar yağlayıcı özelliği vardır ama benzinde bu yağlayıcı özellik yoktur dizel arabaya benzin konulsa enjektörler yada yüksek basınç pompası bozulabilir ama benzinliye mazot konsa yağlayıcı özellik olduğundan enjektörlere birşey olmayabilir.

onrgly88 bunu beğendi.
  16. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Öncelikle geçmiş olsun enişteniz için.
    Enjektör temizleyici benzin katkısı aldım bakalım etkisi olacak mı. Depo'nun bitmesini bekliyorum. Yani yakıtı aldıktan sonra 1.500 km kadar yol yaptım 2 depo benzin aldım üzerine ancak çekişte veya farklı bir sorunu bulunmamakta. Öyle bir sorun olacağını sanmıyorum. Umarım değildir de :)

17. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Bunu farklı araçlarda da deneyeceğim, çünkü; stop ettikten bir süre sonra sorun olmuyor. genelde sabah ilk çalıştığında, oluyor. İş yerinin otoparkı 8 derece sabit ancak burada da aynı sorun olmakta. Dışarı da da -10 derece (Ankara) yine dışarıda da oluyor.

18. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Genel olarak; yağ sürekli sabit, rengi ise kahverengi gibi. Motor antifrizi de sabit bir değişiklik yok. Bu söylediğim veriler Ortalama 4.500 km de gözlemlediğim veriler. Acaba motor soğukken çalıştırınca yüksek gaz vermem sonucu siyah duman atabilir mi ? Bir de vites geçişlerinde gaz tepkimesi geç oluyor, Örneğin debriyaja bastığımda gaz'dan ayağımı çekmeme rağmen gaz vermişim gibi abartılı olmayan bir ses geliyor. Bunun sebebi egzos'dan olabilir mi?

19. A.L.P.E.R

A.L.P.E.R Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    374
    Ad Soyad:
    Alper ERDOĞAN
    Yaşadığınız Şehir:
    25-ERZURUM
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Benzinli araçta gazı diplesen de yakmasa da siyah duman olmaz o gelen 2 lt mazot koymuş o benzinle karışmış yarım yanma olduğundan dizelde duman olur eski dizellere kamyonlara bakın çiğ attığı için duman yapar yeni nesil dizellerde bu sorun görmezsiniz
    Gürcistandan ben benzin aldım ve çok kalitesiz hemencecik uçtu gitti depodan resmen kazılandım dedim ama dizeli harika buradaki mazottan bir depoeda 200km daha fazla gidiyor sebebi onlara ucuz geldiği için bizimkiler gibi birşeyler katıp 3 ü 5 etmiyorlar daha sağlamdır İran da öyle genelde görmüşşünüzdür tırlar hep oradan alır ve güvenirler iyi olmazsa ucuzda olsa kamyoncular almaz, Yemekte olduğu gibi ;)

onrgly88 bunu beğendi.
  20. onrgly88

onrgly88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    171
    Ad Soyad:
    Onr gly
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İlk benzin aldığımda, super ve prenium seçenekleri vardı, super almıştım sanırım tam depo ile 870 km yol yaptım (40lt) depo. Bakalım umarım bu würth enjektör temizleyici çözüm olacak :)

Bu Sayfayı Paylaş