Merhaba. 2012 model, makyajlı model i20'ye sahibim. 1.4 ve dizel. Araç 150bin kilometrede. Birkaç yere sordum ve buraya da belki yaşayan vardır diye sormak istedim. Araç, özellikle çok yakmakta. İzmit-Maltepe arası günlük toplamda 140 kilometrelik yolum var ve bilen bilir, D100 yolu biraz bayırlı. Aracım bir süredir fazla yakıt tüketiyor bu yolda. Yaklaşık 100 kilometrede 7 litre. Yani ortalama 600-650 kilometre yol yapabiliyorum depo tam dolu (yani pompa attığında) iken. Bu normal mi bilmiyorum, bence daha az olmalı gibi. İzmit sanayi'de Deplhi bayii'ne gittim ve enjektörleri kontrol ettirdim. Valfleri ayarsız çıktı ve değişecekmiş. Bir cihaza bağladı enjektörleri ve bu enjektörlerin eşit yakıt dağıtmadığını ve arada dramatik fark olduğunu gördük. Bu durum fazla yakıyor oluşunu açıklayabilir ancak araç ara ara (yol bilgisayarına göre) o kadar az yakıyor ki (4-4,5 Lt), ben bile şaşırıyorum. Bu dengesizlik, yani bir az bir çok yakma mevzusu enjektörlerin kontrol valfleri ile açıklanabilir mi? İkinci sıkıntım ise motorun, muhtemelen bayırlarda yüklendikten sonra (muhtemelen diyorum çünkü rastgele de olduğu oluyor) boğulması. Araç, gazı neredeyse tamamen basmadan ilerlemeyi reddediyor ve aracı 90 kilometre hızda sabit tutmak için bile 10 litre tüketmesi. Bu da yine yol bilgisayarından alınan veri. Araç, sanki motor freni varmış gibi, Dilovası bayırında bile hızını sabit tutamıyor, yavaşlıyor. Aracı sabit tutmam için gerçekten epey gaza basmam gerekiyor. Bu boğulma ne ile alakalı olabilir? Enjektör ayarsızlığı ile olsa, araçtan çıkan bir duman görmeliydim fazla yakıt yüzünden. Ya da bir damlama ve saire. Ama yok. Bir yazılımcı var sanayide. Aracın "jenerasyona" girdiğini ve yoğun gazdan ötürü güçten düşebileceğini belirtti. Böyle bir şey var mıdır? Teşekkürler.