Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Gösterge aydınlatması için hangi tip led?

'Aracın İç Modifiyesi' forumunda bykadir tarafından 9 Şubat 2015 tarihinde açılan konu

1. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Arkadaşlar,gösterge aydınlatmasını led yapmayı düşünüyorum.Fakat hangi tür led alacağıma karar veremedim.Şerit led düşünüyorum.Ama hangi tür alacağıma karar veremedim.Biri 3 çipli olanlar,diğeri tek çipli olanlar.3 çipli olanlar daha çok enerji çekiyor fakat parlak yanıyor.Tek çipli olanlar daha sönük yanıyor.Acaba hangisinden almam gösterge paneline uygun olur.Ya da mantar led mi kullansam.Fikir verirseniz sevinirim.

Bir de hangi renk yapayım.Mavi ya da yeşil düşünüyorum nasıl olurki.Beyaz yapsam o da gece gözü yorar diye düşünüyorum.Ne dersiniz.

2. brky.getz

brky.getz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    508
    Ad Soyad:
    B.AKKAYA
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Gögüs aydınlatması çok parlak olursa gece sürüşünde yolu daha az görüyorsun. Bence tek çipli olanondan kullan.
    Ayrıca tek noktadan 3 led oluca aydınlatma dengesiz olur. Ledlerin olduğu yerde ışıma yapar.

3. ottoman35

ottoman35 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    73
    Ad Soyad:
    Mustafa E.
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Abi gel https://www.hyundaiclubtr.com/konu/...arinin-makyajli-versiyona-doenuesuemue.29011/ burada ben yaptım :) detaylı anlattım hatta, ama bilgi vermek açısından board üzerinde zaten halihazırda led döşeli ise smd dir ve hiç mantar lede girme sorun yaşarsın (kapak kapanmıyor) al smd led artık değiştir şunları :D ama eski tip teyp ampul aydınlatması varsa ozamanda al 3mm şeffaf led ne renk istiyosan dirençle bas geç :D

4. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Ottoman kardeş bir kaç sorum olacak. Bu smd ledlerle ben hiç çalışma yapmadım. Bu ledlere direnç kullanılıyor mu? Kullanılıyorsa ne tür direnç kullanayım. Bir de ben şerit şeklinde almasam da direkt ledleri alsam ne tür smd led alayım. Bildiğim kadarıyla çeşitli türleri mevcut. Nasıl olsa şeritten sökecem. Öbür türlü mantar led olmaz. Çünkü bahsettiğin gibi kapak kapanmayabilir.

5. fatihsevim

fatihsevim Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    506
    Ad Soyad:
    Fatih sevim
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Kadir abi akşama sana göstergenin içinin detaylıca fotograflarini atarım kafanda leşleri yerleştirmek için planları yaparsın ben beyaz yaptım ve parlak olmasın diye dirençleri yüksek değerli kullandım :) ancak şöyle bir durum var orjinalde 5 adet filan ampul olması lazım ama aynı sayıda Lee yaparsan aydınlatma verimli olmuyor benim tavsiyem komple kadran dagitilip güzelce leşleri dizmen SMD 5050 kullanarak gayet güzel bir aydınlatma sağlıyabilirsin akşam detaylı fotoları atıcam inşallah :)

bykadir bunu beğendi.
  6. fatihsevim

fatihsevim Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    506
    Ad Soyad:
    Fatih sevim
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    [QUOTE="bykadir, post: 535069, member: 1654"an kardeş bir kaç sorum olacak. Bu smd ledlerle ben hiç çalışma yapmadım. Bu ledlere direnç kullanılıyor mu? Kullanılıyorsa ne tür direnç kullanayım. Bir de ben şerit şeklinde almasam da direkt ledleri alsam ne tür smd led alayım. Bildiğim kadarıyla çeşitli türleri mevcut. Nasıl olsa şeritten sökecem. Öbür türlü mantar led olmaz. Çünkü bahsettiğin gibi kapak kapanmayabilir.[/QUOTE]
    Kapak kapanmama gibi bir şey olmaz abi yeterince yer var gösterge de :) Bizimkiler board üzerinde değil duylu park ampulu Var istediğini yap yer bol :)

bykadir bunu beğendi.
  7. fatihsevim

fatihsevim Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    506
    Ad Soyad:
    Fatih sevim
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    ilk yaptığım kesik baş mantar ledden olan aydınlatma. Cep teliyle cektiğim için biraz tuhaf çıkmış normalde her taraf eşit şekilde aydınlanıyor :)
    orta konsol;
    cam açma düğmeleri vs. de aynı şekilde beyaz. süper bi görüntü tavsiye ederim :D fotolar net değil kusura bakmayın:rolleyes:
    buda daha önce konuştuğumuz bagajyayı. diğer tarafada takıldığında bagajı açınca direk kalkıyor baya kullanışlı. yaylarda döşemenin altında kalıyor gözükmüyor :)

bykadir bunu beğendi.
  8. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Daha önce ben birkaç defa açtım gösterge panelini.Bizimkiler kadranın arkasında dağılımlı değil.Ama ben dağıtmayı düşünüyorum.Şimdi resimleri uçmuş fakat daha önce şerit ledlerle bu sitede dağıtanları görmüştüm.Gayet güzel duruyordu.Bilmiyorum daha karar veremedim.Aklımda kadrandaki rakamların arkasına birer tane smd led koymak var.Ama daha önce smd ledlerle çalışmadığım için ne tür bir smd ve nasıl bir direnç kullanılıyor.Hatta direnç kullanılıyormu onu da bilmiyorum.

Aklımdaki fikir şöyle;
    Bir yoğurt kabı kapağını(bende taktım bu kapaklara :) ) aynı kadran gibi kesip board olarak kullanarak üzerine rakamlara gelecek şekilde smd ledleri seri bağlayıp kadranın arkasına yerleştirsem nasıl olur ki.Diğerleri zaten mantar ledler kullanılabilir.Renk konusunda senin resim görünce beyaz hoş duruyor.Mavi ya da yeşil gösterge panelinde pavyon gibi gözükür diye korkuyorum.:) .Beyaz biraz daha sade ve şık gibi duruyor sanki.Onuda göze rahatsızlık verir diye korkuyorum.Gerçi parlaklık ayar yeri var.Ben onu gece uzun yolculuklarda en kısığa getirirdim.(o ayar yerini de atnalı gibi kocaman koymuşlar ortaya.Ona gıcık olurum hep.Ufak kibar bir şey yapılabilirdi.)
    Fatih bu resimdeki tüm lambalar patlak mesela yanmıyor.Onu hiç sökmedim.Kolay mı içini açması?

9. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Bak Fatih bu bayağı işime yaracak.Sanki yay takabilinsin diyer yerleri hazır gibi sanki.Bu piston takmaktan daha basit ve ucuz bir yöntem.Sağol fikir verdiğin için.Bende düşünmüştüm ama nasıl olacağını bilememiştim.Bu fikir verdi.Bu şahin,doğan bagaj yayı demi.

fatihsevim bunu beğendi.
  10. fatihsevim

fatihsevim Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    506
    Ad Soyad:
    Fatih sevim
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Kolay abi şöyle anlatayım o teyp panelinin cikartiyorsunya en üstte klima panelinin tutan 4 tane vida var onları söküyorsun. Daha sonra gaz pedalinin hemen yanindaki ufak plastik kapağin 1 adet vidası var onu söküp cikartiyorsun hemen karşinda kalorifer kazaninin üzerinde bir yönlendirme halatı göreceksin onu yuvasindan cikarinca klima paneli geriye doğru geliyor arkasından fişi ve hortumlarin olduğu soketleri cikartinca panel elinde oluyor abi fazla uğraştirmiyor yani :)

bykadir bunu beğendi.
  11. fatihsevim

fatihsevim Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    506
    Ad Soyad:
    Fatih sevim
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Şahin doğan bagaj yayindanda olur ama gereksiz para veriyosun öyle 2-3 lira birşey değil 15 TL mi neydi. Ben büyük bir hırdavatciya gittim çeşit çeşit yay cikardi adam oradan orta sertlikte yeterli uzunlukta iki tane yay aldim 3 TL verdim :) sonuç 3 TL maliyetle otomatik açilan bagaja sahip oldum :) :)

12. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Artık havalar biraz düzelsin.Komple aracı söküp eve getirip yapacam.İlkin şu smd ledreden sipariş vereyim gelsin.Senin yay şöyle birşey mi?
    http://www.sahibinden.com/ilan/yede...ahin-bagaj-kapak-mentese-yayi-183406079/detay

13. fatihsevim

fatihsevim Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    506
    Ad Soyad:
    Fatih sevim
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    bykadir bunu beğendi.
  14. ottoman35

ottoman35 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    73
    Ad Soyad:
    Mustafa E.
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Abi direnç kullanmak gerekiyorsa kullanılıyor, yani aslında elektirk açısından mantar ledden hiç farkı yok, sadece görüntü diyebiliriz. Çalışma voltajı falan mantarla aynı, yani mantar led kullanırken direnç kullandığın yerlerde (12V elektrik gelen) smd lerde de kullanman lazım,
    Şerit ledlerde ki ledler smd led dir ve çok rahat sökebilirsin, sadece dikkat etmen gereken şey silikonsuz şerit led al, rengine göre... Ayrıca silikonsuz şerit ledlerde tek çipli ve 3 çipli olarak ayrılıyor, burada dikkat etmen gereken ise parlaklık (tek çiplilerde smd içerisinde nokta kadar bir tane ışık kaynağı var, 3 çiplilerde 3 tane ve dolayısıyla daha parlak) okadar. Başka hiçbirşeyi yok.

bykadir bunu beğendi.
  15. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Smd ledleri 1206 olanlardan almayı düşünüyorum.Bir de dirençleride smd direnç alacam.Şerit led almamamın nedeni bu şekil şeridledden daha hesaplıya geliyor.Sonuçta şerid ledleride sökecem.Bunlar hazır.
    Bir yoğurt kovası kapağını kadrandaki sayılara denk gelecek şekilde kesip üzerine bu smdleri kadrandaki rakamlara denk gelecek şekilde yapıştırıp onu da kadranın arkasına yapıştırsam nasıl olur ki.Bu şekilde 3 çipliye de gerek kalmaz zannedersem.Yeterli parlaklıkta olur herhalde.Beyaz almayı düşünüyorum.Bir tek kullanacağım led sayısı yüzünden voltaj problemi olur mu?Aklıma takılan konu bu.

16. fatihsevim

fatihsevim Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    506
    Ad Soyad:
    Fatih sevim
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Abi ibrelerin arkasında zaten plexiden ışığın yayilması için malzeme var ekstradan bir şey yapmaya gerek yok ki

17. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    tek çipli beyaz led işini görür, güzel aydınlatır.. ben kendim öyle yaptım gayet de güzel ışık veriyor.. fatihsevim in de çalışması güzel olmuş.. kalorifer düğmelerini beğendim.. ama gösterge biraz soluk kalmış.. daha canlı olabilirdi.. 3 çipli kullanırsan fazla parlak olabilir ama bildiğim kadarıyla sizin araçlarda (96-99 elentra da olabilir) gösterge lambasının ışığını ayarlayabiliyorsun.. yani ışık şiddetini kısıp yükseltebiliyorsun

18. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Biliyorum da ledler diğer tür lambalar gibi ışığı oralardan zayıf yansıtır diye korkuyorum.Aynı performansı vermez diye korkuyorum.Elimde resimdeki gibi ufak mantar ledler bayağı parlak ışık veriyor.Onları öbürlerinin yerine taksam kadrana yansıtır mı?

19. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Evet bizimkilerde ayar düğmesi var.Hemde çok çirkin alakasız bir yere montajlamışlar.:)
    Koray sanada sorayım.Her sayının arkasına birer smd led mi takayım.Ya da Fatih arkadaşımızın yaptığı gibi.Mevcut lambaların yerine parlak mantar ledlerden mi takayım?Mevcut olanlar flexiyle yansıtıp öyle dağıtıyor ışığı.Her rakama smd takmak biraz emek istiyor.Ama mevcutların yerine takmak kolay.Hemde fazla bir lede ihtiyaç yok.

20. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,461
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Fatih yeni fark ettim.İlk yaptığım demişsin.Daha sonra değiştirdin mi?Değiştirdiysen şimdi nasıl.

Bu Sayfayı Paylaş