Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Getzimi check-up'a soktum, sorunlar ve sonuçları üzerine...

'Motor & Yakıt & Emisyon Sistemleri Sorunları Ve Çö' forumunda özgün tarafından 2 Temmuz 2013 tarihinde açılan konu

1. özgün

özgün Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Herkese merhaba,

Aracım 2007 model getz dizel vgt. Şu anda 126000 km'de.

Bu sabah Hyundai servislerinin sitelerinde gezerken online yardıma denk geldim. Aracımla ilgili birkaç sorum vardı. Bunları sorduktan sonra ücretsiz check-up'a davet edildim. İletişim bilgilerimi aldılar ve öğlen gibi yetkili servisten aradılar. Check-up uygulaması hakkında bilgi verdiler. Normalde randevum olmamasına rağmen bugün işten izinli olduğum için sadece bugün gelebileceğimi belirttim ve saat 3 gibi servise gelmemi söylediler.

3'te servise gittim, hizmetler hakkında bilgi verdiler. Sonra aracı kontrole bıraktım.

Aracımla ilgili birkaç sorun vardı:

1) Öncelikle aracım normalde değil ama gaza yüklenince, ilk çalıştırma anında ve vites küçültmelerde kara duman atıyordu. Bu sorunu da ilk, egzoz muayenesinden kalınca fark ettim. Sonra dikiz aynasından arada arkaya baktığımda dediğim durumlarda araçtan ciddi duman çıktığını gördüm. Servisle ilk görüşmede durumun motor sistem temizliğiyle alakalı olduğunu söylemişlerdi. Kontrolden sonra da dedikleri gibi teknik bir sorun değil, kilometreden kaynaklanan zamanla oluşan motor kirliliğinden olduğunu söylediler.

"Sistem temizliği" isimli bir uygulama gerekliymiş. Uzun süren bir işlemmiş, 6 saat filan demişlerdi. Bu işlem için 350 TL dediler.

Burada size sorum, bu işlemi yaptırmam gerçekten fayda sağlar mı? Bu işlemi dışarıda yaptırabilir miyim? Böyle birşey varsa dışarıda fiyatı nedir?

2) Ön sağ tekerlek civarından özellikle uzun yola çıkınca ve engebeli yollardan giderken duyduğum bir tıkırtı vardı. Bunu daha önce bir kaç yere gösterdim, sorun yok dediler. Servisteyse usta bana ses yapan yeri gösterdi. "Ön viraj demir bağlantısı" denilen şeyde hafif bir boşluk var. Ama bunun acil bir işlem olmadığını söyledi. Bu parçadan iki tane değişmesi gerek. 70 TL x 2 = 140 TL... Asında arka amortisör ve stoperlerde de sıkıntı olabileceğini söylediler. O parçalar daha pahalı, detaya girmiyorum.

3) Bunun dışında jantlarda bükülme ve rot balans ayarı gerekliymiş ama zaten yakında çelik jant alacağım için bu işe hiç bulaşmayacağım.

4) Motor yağına 137 TL dediler. 130bine gelince değiştirecektim ama dışarıdan kendim yağ alıp değiştirtiyim diyorum. Servislerin ne koyduğunu bilmiyorum. Kime sorsam castrol castrol deyip duruyor. Castrol EDGE TURBO DİZEL 5W40 almayı düşünüyordum. 4 litresi hepsiburada.com'da 140 TL. Dışarıdan alsam mı, almasam mı? :)

5) Filtreler vs çok sorun değil. Zaten yakıt filtresi dışındakileri kendim de değiştirebilirim.

Sonuçta, yetkili bana genel olarak aracımın çok iyi durumda olduğunu söyledi. Buna rağmen bir sayfalık parça listesinin sonunda 1795 TL'lik bakım masrafı gördüm. Bu parayı ödersem aracım sıfırdan farksız olacak :)

Jant kapağı, amortisör vs. şeyleri çıkarıp sadece 120000 ağır bakım ve sistem temizliği dersek fiyat 825 TL oluyor. Bu işin pahalı kısmı sistem temizliği. Bunun dışındakiler normal şeyler. Yani genel bakıma 475 TL ödemiş oluyoruz. Aslında filtre, bakım vs. ben normalde kendi ustama 150 TL civarına kapsamlı yaptırıyorum.

Bu arada şunu da söyliyim, gittiğim servis hizmet açısından on numaraydı. Adamlar çok iyi hizmet ediyor. Check-up'a para almadılar, üstüne bir de çıkarken arabayı yıkadılar. Benimle ilgilenen beyfendi de her konuda yardımcı oldu. Araç başında sıkıntıları gösterdiler. Sadece fazla bekledim, o da randevusuz gidişime bağlıyorum. Yer Bahçelievler/Bayraktar.

Servis pahalı ama maddiyatı takmıyorsanız mantıklı olabilir.

Bu arada aracımda ön sis farları yok. Taktırmaya 600 TL + KDV gibi bir rakam verdiler.

Bir de uzaktan kumanda + alarm da 250 TL + KDV'ymiş. Onu da herhalde dışarıdan halledicem. Sanayide 120 TL gibi bir fiyat vermişlerdi.

Özellikle şu sistem temizliği konusunda bana fikir verirseniz çok sevinirim arkadaşlar.

2. Dimitri

Dimitri Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    190
    Ad Soyad:
    Özhan Tok
    Triger kayisli ise 120 binde degismesi lazim bununla beraber komple ne kadar kayis varsa degistirmek akil kari izel serviste bir usta halleder on duzende tikirti varsa sesi dinlemek lazim on viraj demir lastikleri bu aaclarin cabuk asinan bir parcasidir eger amortisorlerde sorun yok ise Rakam olarak tabiki servisin verdigi fiyat cok fazla yag icinde castrol 10 / 40 istanbul icin uygun bir yag secimidir

Tepe Taklak İphone 4s

3. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Merhabalar,

Öncelikle VGT 1.5 motorlar 5.3 litre yağ alırlar, fakat servis 5.5 litre yağ koyarlar. Sanırım bahsettiğiniz temizlik olayı emme manfoltu vb diğer parçalarla birlikte carbon clear da eklenilmiş olabilir.

Özhan VGT motorlarda triger zincirdir, sadece alternatör kayışı mevcuttur. ;)

Serviste, Fren aksamı ve yürür aksam parçalarını yüksek tutarlar, hangi marka olursa olsun. Amortisör olarak Monreo, Fren balatası olarak Valeo tavsiye ederim. Sizde biliyorsunuzdur hatırlatmak babında söyleyeyim, asla yağ filtresi, yakıt filtresini kalitesiz almayın. Ya orjinal yada bosch marka olmalıdır. ( Servis bile yakıt filtresini Bosch takıyor )

2. Şıktaki parçayı bende değiştirdim 60 lira ödedim. Arka yürürdeki amortisörler hariç tüm hepsini komple 356 liraya değiştirdiler benim arabamdada. Sonrasında arka amortisörleri değiştirdim Monreo marka çifti 140 lira, orjinal amotrisörlerden daha iyidir.

Ek olarak ben ücretsiz chek-up için 50 lira ödedim, ne diyelim :)

Kolay gelsin.

4. Dimitri

Dimitri Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    190
    Ad Soyad:
    Özhan Tok
    Erkan sizin dizeller accentlerden fazla mi yag aliyor

Tepe Taklak İphone 4s

5. TurkSpace

TurkSpace Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    220
    Ad Soyad:
    Serdar Kevzer
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Sis çok pahalı linkte benim sisler ve fiyatı var.
    https://www.hyundaiclubtr.com/27686-getz-sis-fari-uygulamasi.html

motor temizliği geçen hafta 45.000 km bakımındaydım 50 tl ye yaptılar.

Ben uzaktan kumanda + alarm setini servise taktırdım çünki servis korkutmuştu acemiliğime denk geldi arabanın garantisi birter dışarda yaptırırsan dediler 200. tl bayıldım şimdi pişmanım sanayide 100 tl ye halledebilecelktim.

40 TL de extra sustalı anahtara verdim.
    https://www.hyundaiclubtr.com/24305-getz-kontak-anahtari-uygulamasi.html

45.000 km bakımına 314.tl verdim serviste sanayide 200-250 tl arası fiyat çıkarmışlardı.80-100 TL için garantiyi öldürmeye değmezdi.Zaten ordada sağolsun bir dostum var ilgileniyor.

gittiğiniz servis ilgi açısından iyiymiş ama fiyat açısından KDV li :) :)

6. mzfr

mzfr Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    muzaffer çakmak
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Ankara Ata hyundai de beş dakikalık arıza tespitine 76tl aldılar. aslında yaklaşık iki saat sürdü ama bunun yarım saati bekleme diğeride ısrarla söylememe rağmen arızayı yakıt şamandırasında aradılar. Şamandıranın sağlam olduğunu görünce göstergeye baktı ve bu en fazla beş dakika sürdü.

7. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
  8. Serkan

Serkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    168
    Ad Soyad:
    Serkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    istanbulda olduğunu ve fiyatı görünce nedense hemen aklıma bayraktar geldi :D

9. arsinir

arsinir Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Murat Pala
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Merhaba bu sistem temizliği konusunda öncelikle Würth'ün common rail dizeller için ürettiği yakıt katkısını kullanmanı öneririm. Bende siyah duman kesildi ve aynı zamanda çekişte ve gazlamalarda da ciddi bir rahatlama fark ettim. Aynı aracı kullanıyorum ve arabam şu an 134000'de. Zaten bu katkıyı araştırırsan kullanıcılarının oldukça memnun olduklarını göreceksin. CC yaptırmak istiyorsan daha verimli olacağı kanaatindeyim ancak meblağın yüksekliği de alternatif arayışına itiyor.

10. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Carbon Clear pahalı bir uygulama değildir. 80-120 lira arası bir fiyatı vardır. Yakıt katkılarını kullanımda dikkatli olmak gerekir, helede Hyundai modellerinde depodaki boya atmasını düşünürsek. Belki diğer marka ve modellerdede depodaki boyanın atma problemi vardır yada yoktur bilemem ama Hyundai'de buna dikkat etmek gerekir.

Würth yakıt katkısını birkaç kişiden tavsiyelerini aldım, sanırım güzel birşey. Zaten yakıtların içinde belirli oranda detarjan ve temizleyiciler vardır bunu unutmamak gerekir.

1 depoya belirli oranda gaz yağı yada %20 oranında prafin yağı takviye edilmesi güzel sonuçlar elde edilmesine imkan tanır. Fabrika soğuktan yakıtın donmaması için yukarıda belirtiğim %20 oranında parafin yağını ön görüyor.

Kolay gelsin.

11. Dimitri

Dimitri Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    190
    Ad Soyad:
    Özhan Tok
    Erkan Bizim Admire 4 Litre Alıyor Başka Yağ Ekleme Yapmıyorum

126 Binde Aracım Olsa Enjektörlerini Bile Söktürür Temizletir Ayarları Varsa Yaptırır Sonra Cc Yaptırırım

12. eKalpsiz

eKalpsiz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    5
    Ad Soyad:
    ibrahim KORKMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    44-MALATYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    benim 1.4 getzime 10 - 40 yağ koydum sorun olurmu?

13. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Sorun olmaz, önemli olan uygun yap kullanımıdır. Örneğin Mazda RX-8 modellerinde sadece minarelli yağ kullanılmalıdır. Ülkemizde sentetik yağ kullanıldığı için bu modelin motorları kısa sürede ömrünü tamamlıyordu. Millette bunu farklı algılayıp RX-8 modellerinin motorunun kısa ömürlü olduğu hissine kapıldı. Halbuki mineralli yağ ile ömrü daha çok olduğu görünce anladılarki yanlış yağ kullanılıyormuş.

Örnek olarak Getz 1.4 Antalya ile Rusyadaki aynı arabada aynı yağ kullanılamaz. antalyada 0w30 kullanılabilirken aynı yağı soğuk bir ülkede kullanmak yanlış olur. Ki bu yanılgıları en alt safhaya indirmek için yağ üretici markaları resmi sitelerinde bu duruma yer vermiştir. kimse servisine yada ustasına güven etmek zorunda değil bencede.

Buyrun ; Aracınız için en doğru Castrol yağını bulun | Castrol TÜRKİYE

Diğer yağ firmalarındada aynı şekilde bölüm vardır. Alt kısımda alternatif yağ kullanım kısmına bakmanızı öneririm.

Örneği benim arabamda -20°C arası 40°C, 10W-30 mevcut, hemen hemen Türkiyenin birçok coğrafi bölgesindei mevsi şartlarına uyumlu yap konulmuş.

14. dreamon

dreamon Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    anıl karasu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    bi araca check up yaptırmanın maliyeti ortalama ne kadardır ?

15. dreamon

dreamon Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    anıl karasu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    check up maliyetini bilen yok mu ortalama olarak ?

16. bekobey

bekobey Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    778
    Ad Soyad:
    Bekir DOĞAN
    Yaşadığınız Şehir:
    38-KAYSERİ
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB
    Merhaba;
    check-up esasında ücretsizde yaptırılabilen bir işlemler serisidir.
    Expertiz gibi düşünün, sadece tamir bakım için gittiğiniz bir servis bile size ücretsiz check-up yapabilir.
    Ancak kastınız check-up işlemi sonucu tamir ve bakım görmesi gereken işlemler ise
    check-up raporunu görmeden kimse size maliyet çıkaramayacaktır.

Örneğin ben aracımı yeni aldığımda bakım kampanyası kapsamında check-up ücretsiz bir servise gittim.
    %50 indirimli (işçilikten) bakımdan önce check-up yapıp 1.750_TL gibi maliyet çıkardılar.
    Bakım yapın dedim. 3 ay sonra benzer bir kampamya için başka servise check-up yaptırdım.
    Burada da 580_TL gibi bir fiyat çıkarıldı karşıma.
    Yani duruma göre değişen bir maliyet yapısı var check-up işleminin.

Bu Sayfayı Paylaş