Merhaba arkadaşlar.2005 1.3 benzin/lpg li aracımda kronik olarak fakir karisim hatasi sebebiyle iki ayda bir falan ariza isigi yakiyordu.hatta basit telefondan baglanan ariza tespit cihazlarindan aldim.Bakiyorum fakir karisim arizasi sonduruyorum isigi.Aradada 6 ayda bir falan lpg ayari yaptiriyorum.Dün yine ayar icin lpg ciye gittim.bilgisayara bagladiginda P10C0 hata kodu kayitliydi.aciklama kisminda ise Dış güç 5V (anahtar ve sensör) - Şasede kısa devre . Seklinde yaziyordu.internette biraz arastirdim ama hata koduyla alakali bi yazi bulamadim.daha once ayni hatayi alan veya neden kaynaklandigini bilen varmi ?
merhaba, aracınızın tanımladığınız şekilde kronik bir arızası yok. kronik problem kötü lpg montajı yada lpg ayarı, yani beceriksiz ustalar. universal cihazlarla okunan kodlar yanlış olabiliyor. aracınızın beynine ait kod kütüphanesinde böyle bir kod yok.
Fakir karışım vermesi sıkıntı. Elm327 varmış ben de bu nedenle ltft stft değerlerine bakardım.fuel trim 25 üzerine çıkarsa Fakir karışım uyarısı verir.10 üzeri olması da iyi değildir.(subaplar için) kısaca LPG ayar veya montajı berbat. Arıza kodu için enjektör bağlı değil gibi açıklama yapılmış.En iyi sonucu servis cihazları verir.
Tam olarak konuya uygun bi soru olmayacak ama OBD cihazındaki termlerin araçla ilgili hagi kısımları ilgilendirdiği , hangi terimin ne anlama geldiğine ilişkin bi tablo falan varmı? bende OBD cihazı kullanıyorum ama birkaç terim dışından çok fazla bilgi edinemiyrum. Bir sürü araçlar ilgili veri var ama bende karşılığı yok.
Jenerik OBD2 kodları hemen hemen tüm araçları kapsar. Bir de her otomobil markasının kendi özel arıza kodları vardır, onları da en iyi kendi servislerindeki özel cihazlar okuyup yorumlar. Bizim araçların (Hyundai) yetkili servislerinde kullanılan özel cihazın adı yanılmıyorsam GDS VCI mesela. Çin malı ELM32 cihazlarından bende de var, son kullanıcıyı bilgilendirme amacıyla idare eder ama asla işini tam anlamıyla yapamaz. Zira araçlar bazı kodları anlık verip kaldırabiliyor, bazı kodu verip kalıcı tutabiliyor, birkaç kod varsa bu cihaz yalnızca birini görebiliyor vs. Hatta foruma da yazmıştım, bir keresinde bu cihazı kullanıp arıza koduna bakayım derken park halindeki aracın km kadranı bir anda 220'ye çıktı, birkaç saniye boyunca km sayacı hızlıca saymaya başladı, benim afallamam geçip cihazı girişten sökene kadar aracın sayacına 150-200 km civarı eklenmişti. Yine de Hyundai özelinde kodları bilgi amaçlı göreyim derseniz aşağıdaki sayfa işinizi görür: https://www.obd-codes.com/trouble_codes/hyundai/