Arkadaşlar Getz 1.5 Crdi Aracımla yolda 180 190 giderken Fren sisteminin çok berbat olduğunu gördüm Az daha kaza yapıyordum Önerdiğiniz disk balata varmıdır(aracım 15 jant)
O araç için 180 -190Km/h çok yüksek hızlar hocam bence, sadece frenle olacak iş değil. Eğer normal hızlarda frenlerde sorun varsa fren sıvısına disk balata durumuna bakmanız gerekir.
Kardeşim bile bile lades denir,o hız nedir öyle! Kesinlikle denemeyin, hem sizin hem karşı taraf için. Araba hızlı evet,ibre o rakamları gösteriyor ama araç hız aracı değil. Yol tutuş,fren gücü,jant-lastik ebatı sürate uygun değil. Araçta bildiğim kadarıyla ABS'de yok. Canınızla kumar oynamayın.
Bende getz kullanıyorum. Ancak hiç bir şekilde 130-140km geçmedim. Bassam sanki gitmeyecek mi gidecek ama kendimi hiç güvende hissetmiyorum. En güvenli hissettiğim hız en fazla 120km kadar. Getz ile dediginiz hızlar kumar bence de.
Aracınız o hızları tölare edebilecek yapıda olmadığı için maalesef böyle bir durum yaşamışsınız.Ancak freni iyileştirmek için yapabileceğiniz bazı yöntemler de var. Eğer üzerindeki disk ve balata kötü durumdaysa TRW disk balata+Dot 5.1 fren hidroliği frenlerinize çok iyi gelir.
Merak ettiğim için soruyorum; bu dediklerinizi yaptığımızda frenler orijinalinden daha iyi mi oluyor veya değişen ne oluyor? Getz 1.4 otomatik kullandığım dönemde frenleri gerçekten zayıftı.
Disk Balata Değişim Gerekiyor Üzerinde Serviste Değiştirdim Orjinal Disk Balata Var Dediklerinizi Araştırıp siparişimi vericem teşekkürler
Şöyle,tabii ki bu tarz geliştirmeler freni dağlar kadar geliştirmiyor sadece olabileceğinin en iyisi olmuş oluyor.TRW ekipmanları orijinaline en yakın performansından dolayı,hatta kimi zaman daha iyi performansından dolayı önerdim,arkadaşın frenleri eğer bitikse ve orjinal disk-balataya tonlarca para dökmek istemiyorsa burada TRW iyi bir kurtarıcı oluyor,bunu da yine 1.3 Getz'imiz de deneyimlemiştim aynı şekilde bugün de Accent Blue da bu ekipmanları kullanıyorum tavsiye sebebim bu yüzden.Yani amaç varolanı en iyileştirmek,yoksa arkaları kampana olan ve mühendisliği ona göre yapılmış bir araca daha fazlasını yapmak tabii ki yüksek maliyetler demek olur. Fren hidroliğininde Dot 5.1 kaynama noktası en yüksek hidroliktir,bu yüzden Dot 4 e iyi bir alternatif olabilir.(Aşırı performanslı sürüş sergilenmiyorsa buna gerek yok,Dot 4 yeterli olacaktır.) Disk-Balata ve Hidrolik değişimi eğer gerekiyorsa ve fren memnuniyetsizliği bu yüzdense sorunu çözmeye yardımcı olabilir.Hazır konusu açılmışken de aklıma geldiği için yazıyorum,özellikle fren hidroliği değişimi yapmayı çoğu servis bilmiyor.Hidrolik değişimi demek fren hidrolik kabından hidroliği şırınga ile çekmek demek değildir,tek tek tüm kaliper noktalarından o hidroliğin tahliye edilip havasının alınması gerekiyor,bu zahmetli bir iş olduğundan buna yanaşmıyorlar ancak 2-3 senede/40-60 bin kmde bir bu işlemin yapılması,fren hissiyatı ve sağlığı açısından çok önemli.Yine deneyimlediğim şeyi söyleyeyim,geçen hafta aracımın fren hidroliğini yukarıda yazdığım şekilde komple değiştirdim yeni disk ve balatalarla beraber,gerçekten frenlerine inanamadım zımba gibi durur oldu araç. Ve tabii şunu da unutmamak lazım,araç olabildiğinin en iyi şekliyle duruyor,kendi sınıfı içerisinde.Yani bu,aracın balataları hidrolikleri diskleri değişti Audi S6 gibi durmaya başladı demek değil.Araçtan beklentiyi de arşa çıkarmamak lazım çünkü belli mühendislik hesapları da var.
Diski iyi analiz ettirin çünkü hemen bitebilen bir sarf malzemesi değildir,balata ondan çok daha hızlı tükenir.
araç kaç yaşında bilmiyorum ama fren hortumlar-hidroliği-kaliteli balata işinizi görür gibi. 190da giderken uzun süre basılı tutuysanız disk balata hid.eskiyse ısınır hissiz olur.
Disk'i hava kanallı soğutmalı daha büyük disklerle , kaliperi çift pistonluyla değiştirmeniz . Brembo kullanmanızı öneririm.