Arkadaşlar 1.4 benzinli getz marka araca sahibim, aracımın debriyajı ilk başlarda yumuşaktı ama son zamanlarda aracımın debriyajı sertleşti, araç şuan 47.500 km civarında, bazende araç kalkarkendebriyaj dahafif bir titreme oluyor. Aşağı yukarı aynı kilometrede başka bir getz kullandım onun debriyajı gayet yumuşak. Acaba benim araçta mı bir sorun var getz kullanan arkadaşlar bir yorum yapsınlar. Bir de baskı balata kaç bin km de değişiliyor ? Yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
debriyaj seti kullanımla alakalı olarak değişir.Eğer titreme yapıyorsa ve sertleşmişse bir baktırın.Ayrıca debriyaj bitikse araçın çekmeside düşer.
devamlı şehir içinde kullanılan hyundai lere maalesef bu sorun var. debriyaj bitmemesine rağmen pedal sertleşiyor. baskı balata değişmesi gerekli. titremede debriyaj svici değiştiği zaman bayaa bir azalacaktır. ama tavsiyem baskı balatanız değişeceği zaman volanında taşlanması. debriyaj sviçi değişimi , baskı balata değişimi, ve volant taşlama ile debriyajınız ilk haline dönecektir. ama idare etsin diyorsanız sadece debriyaj svici değişimiylede sirklemeden kurtulabilirsiniz. ben yaşadığım sorunlar, ben de kurtuldum ordan biliyorum
teşekkür ederim bilgileriniz için, peki normal olarak baskı balata değişimi kaç bin km de oluyor acaba bilginiz var mı?
Arkadaşlarında dediği gibi belli bir km si yoktur. Örneğin sürekli şehiriçinde kullanılan 50000 km ile yoğunlukla şehirler arası kullanılan 50000 km de debriyaj aşındırması aynı olmayacaktır. şehiriçinde belkide 10 kat daha fazla debriyaja ihtiyaç duyuyoruz.
bugün kontrol ettim. servis periyodik bakım değişim tablosunda 75.000 km de baskı balata değişimi yapılmasını gördüm. yani normal kullanımda sevisin baskı balataya verdiği ömür 75.000 km. ben 75.000 de baskı balatayı bitiremedim. yarım debriyaj yapmam. debriyajı aşırı zorlamam. tek sorun pedal sertleşti ondan değiştirdim baskı balatayı. keşke voltantıda taşlatsaydım diye pişmanlıktayım neyse allah kaza bela vermezse seneye 140.000 olacak benim araba. ozaman voltan taşlatırım yada yenisini alırım.
servis sadece volanı söker. bu iş tornacıların ve rektefiyecilerin yaptığı birşey. açıklaması zamanla bozulan volanın yüzeyinden bir paso alarak tekrar ilk günkü haline döndürme işlemine volan taşlama denir. nasıl bazen fren balatalarını değiştirdiğimizde fren disklerini taşlatıyorsak. bazende baskı balata değişiminde volanın taşlanması gerekir. aynı şey yani. birbirine devamlı sürtünen yüzeyler birbirini bozar hesabı.. genede volan taşlamaya kadar debriyaj svicini değiştirin derim. ben sırf bu sirkeleme yüzüden baskı balata değiştirecektim. svici değiştirdim. şimdi sirkeleme %90 azaldı.