Merhaba arkadaşlar 2006 model Hyundai Getz aracimin debriyaj sertliği araç sogukken ya da normal yolda giderken gayet guzelken yoğun trafikte fazlaca dur kalk yapınca debriyaj aşırı sertleşiyor ve pedal geri gelmekte zorlanıyor. Yarım saat bekleyince tekrar eski haline dönüyor. Nedeni nedir Bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.
baskı balatası yanıyor olabilir. Isındıkça sertleşiyor çünkü. Kontrol ettirmenizi tavsiye ederim. Hoş ben yeni değiştirdim ancak bir kez sertleşti bi sonrasında pamuk gibi oldu. Koku geliyor mu hayvan ölüsü gibi ?
Hayır koku filan gelmiyor. Bizim yakınlarda bi usta var ona gösterdim. Üç sebepten olabilir üste merkez alt merkez yada beyinle alakalı. Büyük ihtimalle debriyaj üst merkezi değişiminde düzelecek dedi ama emin olamadım bende. Kesin bilgi olmayınca üst merkezi almak da istemedim. haftasonu her zaman gittigim ustaya götüreyim diyorum. Bu arıza İnşallah çok yormaz beni.
Debriyaj seti yavaş yavaş bitiyor o yüzden kaynaklı. Bende 2005 getzimin debriyaj setini iki hafta önce yeniledim. Orijinal 92 bin km gitti. Pedal yoğun trafikte taş gibi oluyordu. Eski sete baktım balata perçemlere gelmiş ve bilyası pas içinde kalmıştı. Bilya da ötme yapıyordu. Şimdi çok şükür pamuk gibi oldu.
Bana verilen bilgiler doğrultusunda ilk olarak debriyaj üst merkezini değiştirmeye karar verdim. Büyük olasılıkla düzelecektir diye düşünüyorum. Baskı balata set olarak biraz daha idare eder gibi çünkü beşinci viteste bile kalkıyor araç. Üst merkezi değiştireyim duzelirse inşallah sonucu paylasicam.
Benim bildiğim 5. viteste yerinden kalkmayıp stop etmesi gerekir. Kalkıp gidebiliyorsa balata epey bir kaçırıyor demektir. Naçizane tavsiyem bunu da bir soruşturun.
Ben de öyle biliyorum. Baskı sıyırdığı için stop etmiyor. zor da olsa kalkıyor ancak yeni baskı balata da mutlaka stop ediyor diye hatırlıyorum. Hatta yarım debriyaj gibi değerlendirebilirsiniz. Ben Ankaradan istanbula giderken gebze de rampa da trafiğe takılmıştım. Orada bir koku geldi ve baskı çok yukarıda kavrıyordu. Debriyaj sertleşmişti. Daha sonra rampa aşağı aracı boşa alarak normale döndürmüştüm. Ancak sizin ki farklı bir durum gibi görünüyor. Belki de daha geri seviyededir emin değilim.