Merhabalar, bugün yaptığım ani frenden sonra lastiklerin kilitlenmediğini fark ettim, araçta abs yok tüm kuvvetimle frene basmama rağmen lastiklerin kilitlenmemesi frenlerde zayıflık olduğunu düşündürdü bana, lastikler yeni, balata ve disklerde yeni sayılır, bu bir problem midir eğer öyleyse fren hidroliğinde sorun olabilir mi?
Önce bir fren ayarı yaptırın.Düzelmezse fren sisteminde ya hava vardır ya da vakumda kaçak.Hidrolik yağıda eskiyip özelliğini kaybetmiş olabilir.Öyleyse değişimi şarttır.Bu arada balata değişimini yeni yaptıysanız balataları alışana kadar sağlam bir frenleme yapmayabilir.Dikkatli sürüş yapın derim.
Geçmiş olsun hocam , fren ve disk değişimi sırasında test yapılmadı mı ? Frenin şakası yok , fren merkezi , hortumlar , balatalara kadar gözden geçirtmek lazım.
Lastik sıfırken benim abs devreye girmiyor. Şimdi bol bol giriyor. Tabii freni kökleyince girmesi lazım. Frenleme mesafesi uzun ise frenlere baktırmak lazım.
Getz aracım olduğu için çok rahat yorum yapıyorum. Fren sistemi orjinal ise yere çivileme tutuyor. Fren merkeziniz orjinal mi? Aynı sorun bı arkadaşımın getzinde vardı. Eski sahibi çin malı merkez takmış haliyle frenler tutmuyordu. Mando merkez aldı sorun düzeldi.
lastiklerin yere tutunma gücü frenlerin tekerleği durdurma gücünden fazla ise frenler kuvvet olarak yeterli olsalar dahi tekerlekler kızaklamayabilir. Buna lastikler frenlerden iyi derim ben. Tam tersi durumda lastikler kötü ise çok ta iyi tutmayan frenlerle dahi kızaklama yaşanabilir Farklı zeminlerde de farklı tepkiler ortaya çıkacaktır, tozlu çamurlu asfalt, mıcır, parke taş, döşeme bordür gibi zeminlerde sert frende tekerlekler daha kolay kilitlenir kızaklar, ancak sıcak kuru temiz asfalt yüzeyde kızaklatmak zordur. Bende 2008 model Getz vardı 1.4 ABS HY KLM modeli sıfır almıştım test amacıyla daha çok yeni iken henüz 1000km lerde olan Getz in frenlerine 80km hızla yokuş inerken asfalt yolda dibine kadar abanmıştım kızaklama titreme yada ABS devreye girmesi dahi olmadı aniden durdu ve tekerlekler hiç kaymadı sıfır araba da mı hatalıydı? Kızaklıyor diyenler ya gevşek zeminde frene basıyorlardır yada lastikleri kötüdür. 100km hızla giderken eğimsiz düz yolda dip fren yapıp 40-45 metrede duramazsanız veya sağa sola çekme zıplama titreme yaparsa o zaman frenlerde problem vardır. Kızaklama yapıp yapmaması frenlerin performanslı çalışıp çalışmadığına dair bir kriter değildir.