Arkadaşlar selam . Aracı aldığımızda yürüyen aksamda sesler vardı 1.5 ay oldu alalı . Ön takımı düzene soktuk sesleri kestik . Arkadan acelesi olmayan bir ses geliyordu şöför tarafı arka süspansiyondan Sesi nasıl tarif edeyim aracın lastiğini elinize aldığınızı düşünün 1 mt yüksekten mermer yada fayans yüzeye bırakınca gelen tokat gibi şap diye ses geliyor . Kasiste çukurda en ufak bir yoldaki çıkıntıda bu sesi şap diye araç içinden sanki lastik aracın içinde gibi hissedebiliyorsunuz . Bu sesin sebebi ne olabilir başına gelen varmı ? Şimdi bu sesin yanı sıra frene basınca aynı yerden şöför tarafı arkadan .kazıntı şeklinde kütürtülü bir ses gelmeye başladı , boşta yada viteste farketmiyor sadece frene basınca oluyor . araç 216 bin oldu . Arka balatalar ne zaman değişti bilmiyorum el freni yumuşak ama çok sert çekmezsem çokta iyi tutmuyor en azından önceki peugeot aracımdaki gibi değil . Fren yapıp dururken araç biraz yalpalamaya başladı kendini salıp tutuyor , diskler çarpık gibi ama pedalda titreme yok sadece diskin bitarafını biraz kalın düşünün , aynı dozda basıyosunuz ama araç silkelenerek duruyor . Benim aklıma gelen arka balatalar bitti sürtünme sesi ondan ama o dediğim sesin sebebini bilmiyorum , birde süspansiyonları aracın sert gibi . Kasisleri çok fazla hissettiriyor geçen yokuş yukarı sıkıştırayım dedim uzun rampa şehir içi , mazgallarda hafif çıkıntı vardı o hızda oradan bir geçtim 4 lastik yerden kesildi gibi hissettim koltukdan totomuz bi kesilip tekrar değdi o kesin Yol tutuşuna gelince araca pek güvenemiyorum , partnerdi önceki aracım zorladığında önden kaymaya meyilli bir araçtı ama gözüme kestirdiğim yere girerdim . Bu araçta virajda bi logar kapağına gelsem beni 2 metre öteye atıyor teker yerden kesiliyor gibi hissediyorum resmen , virajda dönemiycek gibi hissediyorum kayıcak gibime geliyor ama olması gereğinden sert keskin girdiğimde kontrolden çıkıp aracı savurtmak istediğim zamanda çizgisinide bırakmıyor ne kadar sert çevirirsem o kadar gidiyor maşallahı var ama yinede güven edemiyorum . Lastikler 195 / 50 / 15 bu arada
kardeşim arabanın orjinal yay ve amortisörleri berbat.ben bi ara eibach yay taktım arabanın yol tutuşu aşırı derecede düzeldi daha önceden viraja girerken tırsıyodum bende eibach yaylardan sonra çok rahatladı böyle bir spor yay alabilirsin yol tutuşu için.tabi lastik ölçüleride önemli ben 195 50 15 kullanıyorum.
Abi amortisor olarak ne tavsiye edersiniz yaylari daha sonraya birakayim . Jantlardada yamukluk varmış balasa girdim ya duzelttircem yada yaza yeni jant lastik . Benim ebatlarda ayni 195 50 15 Samsung Galaxy Note III cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhaba hocam benimde araçta kasislerde bayağı sesli takır tukur internette araştırmama göre Gazlı Monroe amortisör alacağım.
yıllarca orjinal amortisorlerle, eibach pro kit kullandım, getz in orjinalinden kat kat iyidir kesinlikle 185/55/15 ile çok rahattı , sonradan 195/45/16 ya geçtim performansı inanılmaz iyileşti çok az konfor kaybı oldu
Benim şuan lastikler 195 50 15 ve acayip yolu hissediyorum araçta :/ Kasis olsun , en ufak bir çıkıntı tümsek hatta yaya yoluna yaklaşırken boylamasına yoldaki beyaz boyalardan geçerken bile çok çok hissediyorum
Öncelikle getz in bagajında herhangi bir şey varmı ? getz bagaj içindeki malzemelerin sağa sola çarpmasıyla çok gürültü çıkaran bir otomobil ben bu akşam kar küreyiciyi çıkarırken avandanlık setini açık bırakmışım gelene kadar davul çaldı arkadan, getz te süspansiyon problemi bu sesleri yapar denilebilir ancak birde getz te şöyle bir olay var en ufak bir çukurda ve frenlemede arkadan tak tuk çat çut şap şup seslerin kaynağı pandizot ile koltukların arasındaki boşlukların sürtüşmesinden, iç trimde bir problemden, bagajda boş gezen bir cisimden yada arka amortisör toz lastiklerinden gelebilir. Bunların arka amortisör toz lastikleri boru şeklinde plastik yukarı bağlı, bazı durumlarda ses yapabiliyor. Bunlar çözüm olmazsa arka amortisörler ile beraber üzerindeki lastik bağlantı takozlarına bakmak gerek. Arka aks taşıyıcıda problem olmaz zaten olsa yolda düz gitmez. Yaylar ise arka taşıyıcıya ve üstten şaseye basıyor bunlarda. Taşıyıcı ile tekerlek arasındaki porya rulmanını da dört tane vida tutuyor. Onun dışında yıpranmış amortisör gacırdar, gacırdama sesi ve derin bir kırtlama sesi çıkarır. El frenini indirip vitese takıp bagaj kapağını açıp kuvvetlice sallayın amortisör hakkında fikir verecektir. ( el freni çekili iken frenlerden ses gelir yanıltır) Arka frenleriniz diskli ise el freni balatası ve normal servis freni balatası ayrıdır normal frende disk balataları sıkar el freni çekildiğinde diskin ortasında eşmerkezli bir tane hub var onun içinde el freni balatası ve mekanizma var hub ın içinde kampana düzeneği gibi çalışıyor. Eğer arka frenler kampanalı ise o zaman öyle değil tabi. Getz lerin el freni kolu pejo 206 ya göre çok yumuşaktır ama bir yerden sonra kilitler, ben asfaltta 8-10 diş çektiğimde arkaların ikiside kilitliyor birkaç kez yazın sıcak temiz asfalt üzerinde kilitlemedi. El freni kolu en yukarıya çekince limit dayamasına dayanıyorsa tel gerginliği hissedilmeyip araba çok dik bir yokuşta yavaşça geri geri aşağı giderken çektiğinizde uzun süre duramadan yürüyorsa ayarlatmanız gerekli çünki el freni kolu en yukarı dayanmadan tel gerginliği hissedilmeli, el freni teli balataları komple tam güç sıkıp teli germesi gerek ama 3-4 dişte tutan tarzda ayarlatmak çok sakıncalı o zaman el freni inikken illa sürtme yapar el frenini bozabilir 8-10 diş bir ayar iyi olur. Frene basınca yalpalamaya gelirsek öncelikle lastik ve jantların düzgün ve balansının giderilmiş olduğundan yüzde yüz emin olmalısınız, sonra disklerin çarpıklığına bağlı olarak 40km hızda frene basınca kendini salıp tutan yalpalı şekilde yavaşlatan disklerde yamulma olduğu şüphesi vardır veya lastik değiştirme zamanı gelmiştir, bu durumda yamulma şüphesi olan diskler ile 100km hızda fren pedalına yarıya kadar yada daha az bastığınızda sadece direksiyon titrer 140km hızlarda frene bastığınızda hem direksiyon hem pedal titreyecektir 160km hızda frene bastığınızda frenleri çarpık getz in tamamı titrer. Ancak lastik ve jantlarda balans problemi varsa sizi kandırabilir. Az miktarda çarpılmış diskler yavaş hızlarda sıkıntı yaratmaz yüksek hızda fren yeterliliğini yüzde 20-30 oranında azaltır, disk yamukluğu az ise balata aşınmasındaki dengeyi çok fazla bozmaz balata aşınması dengesizliğini balataları çıkarıp bakmadan anlamak çok zor, kaliperdeki sağlı sollu iki balatayıda çıkarıp bakmak gerekli eğer birisi 7mm diğeri 3mm kalmış ise kaliper pistonuna kadar incelemek lazım ama sanmıyorum öyle bir problem olsun, ön balatalarda akustik balata uyarı çanı var, balata bittiği zaman ciddi çınlama sürtme sesi yapar bu ses 500 metreden duyulacak bir bir sestir ama. Getz in orjinal ön diskleri takım 300-350 lira arka diskleri takımı 400-450 lira civarında, balata seti ise önler 125 arkalar 90 lira civarı idi 2015 haziran ayında fiyatlar bunlar, yan sanayi disk ve balatalara şahsen güvenim yok, diskler belki 90-100 liraya TRW marka alınabilir kullanan vardı ama yan sanayi hi-q bosch gibi balatalar kaliperde boşluk yapıyor tam oturmuyor ve kaliper sesine sebep olabiliyor bu da çok kafa tırmalayan bir problem, o zaman diskler taşlattırılıp yeni bir set orjinal balata ile problem 2-3 seneliğine giderilebilir, 2-3 sene diyorum sonra yine yapar, getzlerin frenleri oldukça hassas ve güvenilirlik sağlamlık açısından biraz kötüdür ancak performans olarak iyidirler kibar kullanımla uzun süre birşey olmaz, performans olarak iyi dediğim ise şöyle oluyor; ben getz i sıfır aldım ve ilk 10000km deki frenlerim ile şu anki halini karşılaştırabiliyorum. Kasisleri fazla hissettirme konusunda çözüm bulamazsınız karakter olarak getz in yapısı bu şekilde eğer getz e 4-5 kişi binip giderseniz zıplama azalıyor ama bu çözüm değildir ben aldığım günden beri kasis ve çukurlarda koltuk üzerinde zıplaya hoplaya kafamı cama tavana çarparak kullanmaya alıştım, tümseklerden yavaş geçmezseniz dönüş esnasında savruluyor hatta eğime çok yatırırsanız yada kasis üzerinde yavaş iken çıkışta dip gazlarsanız küt diye amortisör açılma/sıkışma sesi geliyor, zaten ilk piyasaya çıktığı dönemlerde getz için hyundainin kendi sitesinde ''enerjisini kaybetmeyenlerin otomobili'' deniyordu eh dedikleri kadar var işte. 175-65-R14 lastik kullansanız bile bir değişiklik olmaz bozuk yolda en ufak çukurda titrer sarsar ve asfaltta çukur yada tümseğe denk geldiğinizde bir üst segment otomobile göre çok aşırı sarsıntılı tepki verir. Yol tutuşu konusunda bu araba çok fazla lastik seçer kaliteli premium marka bir lastikle orta kalite lastik arasında viraj dönüş hızı farkı 40km bile fark eder iyi lastikle 80km hızda döndüğü virajı kötü marka sıfır lastikle 40km hızda dönemez. Düz pürüzsüz yolda sadece gereğinde fazla açıyla direksiyon çevirmekle savuramazsınız, fren ve gaz kullanırsanız çok savrulur bundan kaçınmak gerek, önden kaydırmak için 40km üzeri hızda frene sert basıp ayağınızı frenden çeker çekmez o anda kafa kaldırırken direksiyonu aniden çevirirseniz önden kayar, 60km üzeri hızda frene 3-4mm gibi az bir yükte basarken direksiyonu hafif çevirirseniz arkası kayar, birinci viteste 20km hızda el freni çekip direksiyon kırarsanız 5-6 metre çapından döner (doğal direksiyon turu çapı 10,5 metredir), lastikler premium marka ve iyi ise normal gaz ve hız rejiminde kullanırken viraj dönüşünde direksiyona karşı kaba müdahaleler ile dışa kaymaz, kullanması basittir yani. İyi marka ve ebatta lastik ile yol tutuş sorunları çözülür zıplamaya sarsıntıya kesin çare olmaz.
arnavut kaldırıma veya kasisli yollara girdigimde lok lok diye sesler gelyor. akis başı mı boşladı acaba. Hocam ön düzen için masrafınız ne oldu. Araba dizel diye km artmasın satarken zorlanırız diyorum ama iki ayda 5000 oldu
Uzun uzun zahmet edip cevapladığınız için çok teşekkür ediyorum çok sağolun , yazdıklarınızı harfiyen okudum ve fikir sahibi oldum fazlasıyla Ön disklerin durumu iyiydi , balatalarını değiştirttik . Arka balataları değiştiricem bu sıra düğün üzeri olduğundan çok masraf edemiyorum araca malesef . Şimdi aracın jantların göbeği oturmuyor yük bijona biniyor , acaba çukurda felan kampananın göbeği jantın göbeğine oturmadığından o mu çarpıyor diyorum bi iki güne yeni jant lastik alınca tam fikir sahibi olucam . Arka amortisör yada amotrisör takozundan kaynaklı bir ses var diye düşünüyorum . Aracı aldıkdan beri 1.5 2 ayda ortalama 2 bin km yoldan fazla yaptım . Tepkilerini vs öğrenebildim , aracın direksiyona tepkisi gecikmeli değil sınıfına göre başarılı . Viraja girmedende aracı yola oturttummu sorun kalmıyor deneme maksatlı biraz agresif kullanıp e5'te tehlikeye atmadan ani manevralarla araç kullandığımda savurganlık hissi vermiyor ayıptır söylemesi gözüme kestirdiğim her deliğe girip çıkıyorum alıştıkdan sonra . Bazen virajda savuracak hissi veriyor sınırını zorlayıp savurtmaya çalışıyorum ama kolay bırakmıyor arkayı . Şuana kadar baya sınırını zorladım üst üste 7 8 manevrada yaptım dubaların arasında arkayı bırakmıyor ama gaz ve fren tepkisini iyi ayarlamak lazım yoksa önden viraj dışına doğru açılmaya başlıyor araç
Abi ne yalan söyliyim bırak istediğin kadar km yap Araç şuan senin sonuçta kendi isteğin doğrultusunda kullanın derim , sonraki sahibini düşünmek gibi düşüncem olmadı hiç kendi aracımızada sonraki sahibini düşünerek bineceksek ölmüşüz 225 binde sattım aracımı bunu aldım 204 binde idi şuan 207 bin km . İstersede 300 bin olsun satarken bin lira aşşağı gitsin elimizde kalıcak değilya
Teşekkür ederim abi cok sagol , ablamin Samsung Galaxy Note III cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kardeşim önden gelen seslerle ilgili maliyetin ne oldu ? gEtz 1.5 vGt 4 hY kLm aBs sR Sent from my iPhone using Tapatalk
Abi önde bi 100 150 lira masrafı oldu tam aklımda değil . Arka solda var amortisör değişime ses gitti 2 gun sonra yine gelmeye başladı SM-N7500Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ya arabayı dinledikçe sorun artıyor. yetkili servis alt takımlara bakmak lazım demişti. Birkaç arabadan anlayan arkadaş da söyleyince artık arabayı dinlemeye başlıyor insan. Acaba komple alt takıma girdirsem bana ne girer korkmuyor değilim. gEtz 1.5 vGt 4 hY kLm aBs sR Sent from my iPhone using Tapatalk
Bende de çok ses var ama artık olayı çözdüm açıyorum müziğin sesini tıkırtı duymuyorum.. Şaka bi yana Emre geçmiş olsun kardeşim, benim anlamadığım amortisörü değiştirdiğin hala ses devam mı ediyor ?
Kesinlikle ben dinledikce deliriyorum tıkır fobim var birde en iyisi böyle alışmak SM-N7500Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sağol kanka aynen değiştim 2 gun kesildi ses sonra yine başladı. Bu üste tikirti burcu var ondan kanka galiba onu yaptiricam Tornacida SM-N7500Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi