Arkadaşlar foruma yeni katıldım ancak sıcağı sıcağına edindiğim bilgiler ve naçizane tecrübelerimle ilgili ufak bir yazı paylaşmak istedim, umarım faydalı olur. Arkadaşlar aracımı memleketimde buldum, babamlar oradaydı, birkaç ustaya baktırıp aldılar, sorun yok, ancak ben almaya gittiğimde farkettiğim sorunları çözdüm, onları size anlatayım. Aracı aldığımda egsozdan inanılmaz siyah duman atma vardı, çekişte hiç ama hiç sorun yok, rölantide duman yok ancak devir yükseldikçe arkadan gelenler baya anmışladır beni.. neyse İstanbula geldim, ustama gittim, meşhur EGR valfi konusu açıldı, tıkanmış ve değişim mi iptal mi dedik, o an mali olarak yeterli olmadığım için iptal ettik, yakın zamanda yenisini taktıracağım. ancak duman azaldı ama bitmedi.. yakıt şehir içi (ist. trafiği) yaklaşık 9 litre, evet şaka değil 9 litre.. öyle çok gazlayan biri değilimdir, kaldı ki trafikte nereye gazlıyoruz.. enjektörler sorunsuz, turbo sorunsuz.. serviste oksijen sensörü arızası çıktı, tahmin ediyordum, ustama geri döndüm, oksijen sensörünü söküp temizlemeyi deneyelim ilk olarak dedik, temizledik, hatayı sildik, o arada partikül filtresinin temizliği için sprey uyguladık, egsozdan bu sefer yine duman başladı.. ertesi gün araç çekişten düştü, gaz alıyor, devir yükseliyor ama yok, 80km/h geçinceye kadar göbeği çatlıyor, aldım gittim ustama yine, meğer biraz gazlayıp egsozun temizlenmesini sağlamam gerekliymiş.. bugün biraz gazlayıp temizledim.. ne dumanı varsa attı rahatladı.. sonuç: duman tamamen bitti, çekiş ilk halinden çok daha iyi oldu, yakıt yaklaşık aynı trafikte 7 lt civarı.. bu tür sorun yaşayanlar ve yazıyı sonuna kadar okuma sabrı gösterenlere umarım naçizane bir yol gösterir, yardımcı olur.. herkese sağlıklı günler, kazasız sürüşler dilerim..
1-getzde partikül filtresi olduğuna emin misiniz? 2-egr yazılımla kapatıldı mı? yoksa sadece plakamı takıldı?
1- valla var diye biliyorum (getz’e hala daha biraz yabancıyım öğreniyorum) manifolddan köpük sprey ile uygulama yaptık, sanırım amaç buydu, ama sonuç cidden yararlı oldu, bugün de kullandım aracı ve hem çekiş hem duman sorununu tamamen hallettik, ama bu konuyu ben de bir araştıracağım emin olmak adına. 2- yazılım olarak yapmadık, sadece fiziksel olarak iptal yaptık, sadece bir defa arıza ışığı yaktı, onu da obd ile kendim düzelttim, ondan beri herhangi bir sorun yaşamadım.
getzde dpf(partikül filtresi) yok. egr yi contalamanız mantıklı olmuş.yenisini almaya gerek yok bence. oksijen sensörünün yenisi almanız daha iyi olur. sağlıklı crdi duman atmaz.km. durumunu bilmiyorum ama emme,cooler da temizlense iyi olur. yeni aracınız hayırlı olsun
duman olayı cidden çok fenaydı, aracın arka tampon ve camı kurum bağlamıştı o derece. Şuan zerre duman kalmadı maşallah. Oksijen sensörünü aynen dediğiniz gibi memlekete gidince yenisiyle değiştirip onu da garantiye alacağım. Çok teşekkür ederim sizlere de kazasız sorunsuz sürüşler dilerim.
Arkadaşlar memlekete geldim, arada İzmir’e uğradık, toplamda 1200 km civarı yol yaptık, hem uzun yol hem şehir içi son durumla ilgili edindiğim bilgi ve izlenimleri paylaşmak istedim; Araç uzun yolda iki kişi ve bagaj+arka koltuklar tıklım tıklım dolu ve tüm yol boyu klima açık şekilde seyahat ettik, ş.dışı ortalama 4,3lt/100km yakıt tüketimi oldu, benzinlikte pompa hesabı da yapıp garantiye aldım. Hızım neredeyse 90km altına hiç inmedi, kurallara uygun şekilde limitler neyse o hızlarda gittim. Duman tamamen bitti. Şehir içi ortalamam yine her sürüşte istisnasız klima açık şekilde şuan 6,7lt/100km Durum bu şekilde, hem internette merak edip araştıran hem de forumda takip eden arkadaşlara bir nebze de olsa yardımcı olur umarım.