Merhaba arkadaşlar çok yoğun araç kullanıcısı olmamakla birlikte son zamanlarda araç ısındığında yanmış yağ kokuları hafiften gelmeye başladı fiziksel olarak sızıntı ve terlemeler var en son uc ay önce triger ve dış kayışları değiştirmiştim. Aracta yağ ve su eksiltmesi vede yüksek hararet yok nasıl bir yol izlemem gerekir saygılarla.
Fotoğraftaki plastik külbütör kapağı olmalı sanırım daha önce lifter değişimi gibi bir sebeple sökülmüş contası ezilmiş hiç hoş durmuyor orada sağda indüksiyon bobini altına doğru kapakta bir kırık var haliyle supaplara giden yağ buradan dışarı akmış onu ve altındaki contasını komple servisten orjinal yedek parça alarak değiştirebilirsiniz bu bölümde yan sanayi parça kullanmayın, onun dışında yağ eksiltme varmı ne kadar? yağ çubuğunu takip edebilirsiniz. Fotoğrafta problem olduğunu varsaydığım parça plastik külbütör kapağı bu parçadaki sızıntı yüzünden eksoz manifoltuna kadar yağ akmış haliyle eksoz manifoltu en çok ısınan parçalardan birisi olduğundan buraya akan yağ buharlaşıp koku yapıyor. Öte yandan 1.4 litre dohc getz lerin kullanım şartlarından dolayı her tarafından yağ kaçıran motoruna daha önce hiç denk gelmedim G4EE kodlu bu motorlar hayli sağlamdır o sebeple bu tip yağ kaçakları hatalı tamirat ve kurcalanma gibi sebeplerden olabilir.
Eren yazdığın gibi kapak ve contanın değişmesi gerekiyor , bu şekilde çok hızlı olmasada yağ eksildiyor şimdi bugun servisten parça fiyatları aldım külbütör kapağı için 700 tl conta için 61 tl fiyat verdiler , özel bir parçacıya sordum mobis marka külbütör kapağı için 230 tl conta için 65 tl fiyat aldım , kafamı karıştıran mobis in sitesine girdiğimde hyundai yedek parça üreticisi olduğu yazıyor .
mobis olanı takabilirsiniz, hyundai nin orjinal parçalarını üreten yetkili firmadır hyundai nin kendi bünyesindeki ortak bir firmasıdır, hatta fabrika çıkışı hyundailerin üzerinde fren balatası gibi pekçok parçayı söktüğünüzde üzerinde mobis yazar, mobis parçanın üzerinde hologramı, orjinal parça numarası ve mavi beyaz etiket varsa zaten kesinlikle gerçek parçadır. Conta da aynı şekilde mobis marka orjinal parça ise takabilirsiniz. Linkleri inceleyebilirsiniz detaylı bilgiler mevcut. https://www.hyundaiclubtr.com/konu/orjinal-yedek-parca-nasil-anlasilir.21703/ https://www.hyundaiclubtr.com/konu/mobis-ne-demek.13723/
1.3 getzimde yağ değişimi yaptım castrol 5w40 kullandım ancak silindir kapak contasından bir miktar sızıntı başladı geçen biraz devirli kullandım şimdi durduğu yerde 2 damla kadar damlatıyor usta üst kapak contası değişecek diyor ama başka türlü sızıntıyı önlemenin bir yolu yokmudur katkı falan fayda edermi acaba veya 10w40 yağ ile değişsem cevap için şimdiden teşekkürler...
Motor yağına katkı ilave etmeyin çok zararlı olabiliyor. 10w-40 yağ doldurmak çözüm sağlamaz çünki kullanılandan birazcık daha kalın bir yağ kullanılması sadece segman aşınmasından oluşan bir yağ yakma durumu varsa çare olabilir. Belli bir km yi devirmiş otomobillerin kullanım tarzına da bağlı olarak bazılarında bu tip yağ kaçakları olmaya başlar eğer çok ciddi şekilde motora zararı olabilecek birşey değilse eksilen yağı takip edeceksiniz, yağ eksildikçe çok eksilmesine fırsat vermeden tamamlayacaksınız, ufacık bir yağ kaçağından hemen kapak contası değiştirmeye gerek yok. 10 yaş üzeri otomobillerin 10 tanesinden 5-6 tanesi illa ki azcıkta olsa yağ kaçırır, yakar veya su eksiltir genellikle takip edip eksileni ilave yaparak kullanıyorlar. Çok fazla yağ kaçırma durumu varsa 1000km mesafede 2 litre gibi falan yada motor yağı ile soğutma suyu karışıyorsa silindir üst kapağından basınç kayıpları oluyor ve çekiş kaybı yaratıyorsa anca o zaman kapak contası değiştirmek zaruri ihtiyaç olabilir. Ama ufak kaçaklar zaten karterdeki yağı çok azaltmaz bile. Yağ değişiminden sonra olduysa yeni konulan yağ içeriğindeki temizleyiciler taze ve daha aktif halde olduklarından motordaki kirleri süpürürken açılan gözeneklerden ince noktalara ulaşan yağ dışarı sızmaya başlamış olabilir.
Dik Rampalarda baya bir çekiş kaybı var araç resmen bayılıyor. Ama ben bunu 1.3 motor ve otomatik şanzımana veriyorum diğer taraftan ne kadar sıkıştırsamda hararet ibresi yerinde bile oynamıyor gram su eksiltme yok titreme falanda yok motor saat gibi çalışıyor tek sıkıntım bu yağ sızıntısı oda yeni başladı
Başına gelen yokmu yağ sızıntıları ve nasıl giderdiniz? sızıntı çok az olduğu için conta değişimini Eren arkadaşımın dediği gibi şimdilik gerek yok ancak sızıntıyı bir şekilde kesmenin yolu yokmudur herkese şimdiden teşekkürler