19 Mayıs Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Geri vitese geçmeme-zor geçme

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda balta1964 tarafından 8 Şubat 2010 tarihinde açılan konu

1. balta1964

balta1964 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bazen aracım geri vitese geçmiyor. düdük sesi gelmesine rağmen boşta kalmış gibi takılmıyor. bi iki uğraştan sonra oluyor.servis pek bi şey diyemedi. aracım i30 team 3500 km. de

2. gölge_23

gölge_23 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    ewet mustafa bey. hyundaiların malesef boyle kronık bı sorunları var. viteslerı arızalı. geri vitese gecmedıgı zman bosa alıp bıdaha gerı vıtese takacaksınız ozman gecıo

3. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Aldığım günden beri bende de aynı sorun var. Bir türlü fırsat bulup da servisine gösteremedim. Ama bu sorunu 3 şekilde aşıyorum.

1. Önce birinci vitese taktıkdan sonra.
    2. Boşdayken ayağımı debriyajdan çekip 2-3 sn bekledikten sonra.
    3. Aracın bulunduğu yerden biraz daha ileriye hareket etmesine izin verdikten sonra.

Sorunun ne olduğuna dair tahminlerim de şunlar;

1. Senkronaj problemi olabilir dişliler tam karşılığını tutmuyordur.
    2. Vites topuzunun altındaki o çektiğimiz yüzük ayarsız belki çapak falan vardır bilemiyorum çünkü bazen 1 e geçiyor.
    3. Debriyajın altındaki halıdan oluyor hatta bende bi de plastik paspas var onu kaldırıp debriyaja tam basmayı denemek lazım.

Düzenleyen : devberserker

4. ultraviolet

ultraviolet Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Arkadaşlar bence kronik vites sorunu yok. Benim aracım da ilk başlarda geçişlerde sıkıntı yaşadı ama şimdi şıkır şıkır geçiyor. Benim hanım bile geçiriyor kolayca viteslere...https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley5.gif Tek sıkıntı hareketli halde iken 1. vitese geçişlerde. Araç hareket ederken 1. vitese geçme işi çok zor ama hanım maşallah benden daha iyi geçiriyor. Yani sorun kronik değil...https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

5. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    İsmine kronik diyelim ya da demiyelim farketmez ama bir vites sorunu var ve pek de münferit bir soruna benzemiyor. Hani piyango sadece bana ya da o arkadaşa vurmamış o açıdan. Servis bakımına kadar düzelmese serviste bunu dile getireceğim.

6. Hafizs

Hafizs Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bende diyorumki aynı sorun bizim dobloda oldu bundada olur.ama zamanla.
    bizdeki doblo ilkgünde 3 e girmiyordu.gittik defalarca gösterdik sorun yok dediler.araba garantisi doldu 3.vitesten atmaya başladı.zaman geçtikçe hiç girmemeye başladı.taki şanzumanı indirtip 3.cü dişliyi değiştirene kadar.
    bizimkilerde şuan 1.2 yıllık araba.zamanla dişliyi bozacaz.ozamanda garanti dışı olan arabanın masrafı cebimizden çıkacak.

7. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,979
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Kronik? madem kronik 4 tane hyundai araç değiştirdim, bana niye hiç denk gelmedi?

8. devberserker

devberserker Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    kronik benim bildiğim ne kadar sürecegi belli olmayan, sürekli devam eden ya da tekrarlayan şeylere denir.
    Mesela bir arabada kronik vites sorunu var demek için aynı sorunun defalarca tekrar etmesi gerekir. Mesela servise gidicem yapıcaklar bi süre sonra gene aynı şey olacak gibi.
    Ama farklı arabalardan bahsediyorsak buna kronik demek anlamsız o zaman imalat hatası diyebiliriz. Ya da fireli mal deriz.
    Mesela hyundailerde vites sorunu olması muhtemeldir diyebiliriz. Üretim sırasında fire veriyorlar ve onları ıskartaya çıkartmak yerine satışa sunuyorlar. Beğenmeyen kullanıcı şikayetçi olsun değiştirsin razı olan da kullansın mantığı hüküm sürüyor olabilir.
    Aynı şey bi çok sektörde var. Mesela playstationlarda 8 işlemci var ama çoğunda 1 işlemci bozuk çıkıyor fakat kimse anlamıyor. Sony de tek tek test etmek yerine direk piyasaya sürüyor.

Misal bi partide 1000 araç çıkıyosa ve bunların 100 tanesinde şanzımanda problem varsa ve geri vitese zor geçiyorsa bu 100 aracı yeniden imalata sokmak ve o parçaları değiştirmek toplam maliyeti etkileyecek bu da her bir aracın fiyatına yansıyacak. Bunu en aza indirmek için o araçları da piyasaya sürüyorlar fakat kullanıcının insafına bırakıyor olabilirler. Hatta parça ve imalat kalitesindeki tolerans payını yüksek tuttukları için garantiyi 5 sene yapıp bu değişim süresini uzatmışlardır. Böylece hem müşteri memnuniyeti hem de arıza çıkarması muhtemel parçalar için de fazladan 2 yıl garanti süresi koymuşlardır diye tahmin ediyorum. Çünkü gerçekten sorun çıkaracak bi parça 5 sene içerisinde kesin çıkarır 6 ncı sene çıkarıyorsada geçmiş olsun.

Düzenleyen : devberserker

9. gölge_23

gölge_23 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    dostum aynen dedıgın gıbı tekrarlanan seye kronık denır. ondn dolayı kronık dedım. gerı vıtes sorunu admırelerın hepsınde vardır ve her defasında olmasada gun ıcınde kesın ve kesın olur

10. gölge_23

gölge_23 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    serdar beyy ozman söle dıyeyım. ben admıre kullandım . demmkı admırelerde böle bı sorunn var deımm ozman

11. qaan88

qaan88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Serdar Bey de yoksa kronik değildir.https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley17.gif
    Sakası bir yana bu tum hyundai lerde war. Yok demek yalan olur. Lakin bu bir sorun mu dur yoksa sekrondan dolayı mı kaynaklanıyor onu bilmek lazım. Bu sorundur ama arıza değildir, sekron olmamasından doalyı genelde geri vitese gecerken tam oturmuo. Baska markalarında araclarında benzer sorun ya da durum oluyor.

Düzenleyen : qaan88

12. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,979
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    "Geri vitese takamıyorum, zaman zaman girmiyor" diyen arkadaşları buluşmaya beklerim. Geri vitese nasıl takılır öğretebilirim. Aslında bu sorunun temelinde "arama" butonunu kullanmama yatıyor. "Arama" butonunu kullansanız uzun uzun yazdık, neden girmez, ne sorun vardır, bu durumdaki kullanıcı hatası nedir, girmediği zaman pratik olarak ne yapılır. Bütün bu bilgiler forumda var. Kronik diye şikayet edilen durumun %50'si debriyaj havasından, %50 'si kullanıcının bilgisizliğinden kaynaklanıyor. Yani ortada kronik bir sorun varsa bu geri vitesde değil, bakımsız araçta yada kullanıcısında vardır.

13. ultraviolet

ultraviolet Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Bu konu HORTLAYACAK gibi görünüyor.

14. Tayanç_Top

Tayanç_Top Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    aracı 2. el aldık..aldığımızda 10500 km deydi...yaklaşık 5-6 ay geri vitese geçememe 1. vitese takamama problemi yaşadım..servise göstermedim...sonra şunu farkettim geri vitese geçmeyen vites topuzu değil geçiremeyen benmişim..şu anda 26.000 km deyim...şunu anladım araçta bir sorun yok...nadir de olsa 1. vitese geçiremediğim oluyor..o da dikkatsiz bir anıma gelip vites topuzunu doğru yönde hareket ettiremediğimden oluyor
    şanzımanında sorun olduğunu bilenleri ya da olduğuna inanları tenzi ederek söylüyorum..diğerleri geri vitese geçirirken acele etmesinler

15. Tülin

Tülin Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    163
    Ad Soyad:
    Tülin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    aynı sorunu bende yaşıyorumhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gifaynı araba olmasına rağmenvitesi ben geciremiyorum geri vitesi bozuk bunun diyorum, ama niyeyse bende bozuluyor, serdar'da düzeliyorhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif
    Düzenleyen : sozen_t

16. qaan88

qaan88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    birinci vites e gecirmeme durumu farklı bir durum geri vites cok farklı bir durum. Evet dediğiniz gibi o sizin geciremeyisinizmiş. Ama geri vites sorunu farklı, geri viteste senkron yok. Bu yuzden tam oturmayabiliyor. Bu gidin servise de sorun. Sizin dediginiz 1. vitese gecirememe sorunu eski kamyonlarda vardı. O da sekronlardan dolayı idi.

17. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,979
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    <a href="https://www.hyundaiclubtr.com/forum/forum_posts.asp?TID=15223Yukarıda%20linkini%20verdiğim%20konuda%20yine%20kronik%20vakaymış%20gibi%20gelen%20bir%20arkadaşımızın%20sorununun%20nasıl%20çözüldüğünü%20ve%20aslında%20bu%20viteslerde%20kronik%20bir%20sorun%20olmadığını%20görebilirsiniz.%20" target="_blank">
    </A>https://www.hyundaiclubtr.com/forum/forum_posts.asp?TID=15223

Yukarıda linkini verdiğim konuda yine kronik vakaymış gibi gelen bir arkadaşımızın sorununun nasıl çözüldüğünü ve aslında bu viteslerde kronik bir sorun olmadığını görebilirsiniz.

dediğim gibi sorunun çözümü "arama" butonunda. Vites konusunda sorun yaşayanlara buluşmada nerede hata yaptıklarını yada sistemde hava olup olmadığı konusunda yardımcı olabilirim. Tabii ard niyetli bir kesim kalkıp burada sen zekisin, biz aptalmıyız, benim aracım sıfır ama nasıl bakımsız gibi gereksiz polemiklere girerse işimiz var. Bu iş zekilikte gerektirmez, özellikle sıfır araç vites geçişlerinde zorlanıyorsa mantıken bir şeylerde hata vardır. Bu hata ya sistemde yada kullanıcıdadır. Araç sıfır olsada "HİDROLİK DEBRİYAJ" sisteminde hava ihtiva etmesi muhtemeldir. Forum bu konuda bilgi ile doludur, özellikle araştırmadan burada atıp tutanları çok gördüğümüzden artık hakaret boyutuna getirmedikleri sürece çok önemsemiyoruz.
    Düzenleyen : MSC

18. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    geri vitese geçmeme problemini biraz daha açıkça yazılması gerekir sanırım:
    bazen geriye takarsın, debriyajı kaldırınca araç hareket etmez, vitesi boşa atıp bir daha geriye takarsın, genelde ikinci hamlede vites tam olarak geçer.
    eğer sorun dediğiniz buysa, benim şimdiye kadar kullandığım 10 küsür aracın tamamında bu vardı. ve bu olay bazen yaşanıyordu, bir sorun olarak tanımlanamaz(bence).
    hyundainin vitesleri kemiklidir, vites değiştirirken biraz kuvvet vermeniz gerekir,

19. Tülin

Tülin Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    163
    Ad Soyad:
    Tülin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    güç, teknik,sorun vs. nedenleri olabilir ama benim anlamadıgım bu araçlarda bu sorun var deyip genelleme yapılması yanlış. hee belki bu şahsın gercekten aracında bir sorun olabilir ama geri vitesi bu araçlarda bozuk denmesi ilginç.

20. aybasan

aybasan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Aydın Aydın
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    ..Bende yeni 2010 model era aldım..almadan öncesinde forumu okuduğumda bu geri vites sorununu ve viteslere geçme zorluğunu vs okuyunca gözüm korkmuştu...acaba başka araçmı alsam diye bile düşündüm..

..Ama 3 gündür kullanıyorum özellikle geri vites yağ gibi geçiyor hiç bir takılma zorlama yok..birinci vitese takarken hafif bir zorluk varla yok arası hissediliyor gibi ama onun bile araçtaki acemiliğmden oldugunu düşünüyorum..araçta acemi olmama rağmen geri vitesteyse sıfır sorun var.

..Ya ben çok şanslıyım yada hepsi olmasada bir kısım arkadaş vites geçişlerinde tam olması gerekeni yapamıyor örneğin 1. vitese atarken sola eğimini dengeli verip atmak geri vitesede atarken debriyaja iyi basıp pimi tam olarak çekip yine sola eğimini tam vererek geçirmek gibi..

...Özellikle başka araç kullanıp bu araca geçen kişiler eski araçlarından kalan el alışkanlığını ister istemez bilinçsizce sürdürecekleri için belkide bir miktar olandan fazla sorun yaşıyorlardır

Bu Sayfayı Paylaş